Przedstawienie podanych relacji

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Awatar użytkownika
MarekSSK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2021, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Warszawa

Przedstawienie podanych relacji

Post autor: MarekSSK »

Mam dane polecenie:
Relacja R została określona w sposób następujący: \(\displaystyle{ R = \{xRy: x, y }\) są spójnikami logicznymi OR, AND, IF (jeżeli), IFF (wtedy i tylko wtedy), XOR)}. Przedstaw tą relacją za pomocą reprezentacji macierzowej, grafu oraz listy par. Następnie zbadaj własności relacji

Drugie podobne polecenie:
Relacja R została określona w sposób następujący: \(\displaystyle{ R = \{ xRy: x, y}\) są afrykatami C, Ć, CZ, DZ, DŻ, DŻ polskiego alfabetu}. (dalej tak samo)

Z własnościami relacji sobie poradzę. Nie wiem jedynie, jak zinterpretować to polecenie i zapisać tą relację. Czy przyjmuje że kolejne kolumny to spójniki logiczne, a wiersze to 00, 01, 10, 11? Tylko wierszy musi być tyle samo co kolumn, czyli 5. W drugim poleceniu kompletnie nie wiem. Czy rozbijać te afrykaty na poszczególne litery? Co wtedy z C, Ć?
Proszę o pomoc
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przedstawienie podanych relacji

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak dla mnie obie te definicje relacji są zupełnie bez sensu. Skąd jest to polecenie?

JK
gatassa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2020, o 23:02
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Przedstawienie podanych relacji

Post autor: gatassa »

Zadania pojawiły się na kolokwium końcowym. Raczej specjalnie aby utrudnić życie zaliczającym, bo z samymi własnościami relacji nie ma problemu (oprócz marnowania 20min czasu na pisemne udowodnienie własności w każdym sposobie reprezentacji).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przedstawienie podanych relacji

Post autor: Jan Kraszewski »

Dla mnie z matematycznego punktu widzenia to jakaś bzdura. Żeby badać własności relacji \(\displaystyle{ R}\) to musi ona być zadana na jakimś zbiorze \(\displaystyle{ X}\), a jej definicja musi określać jednoznacznie podzbiór \(\displaystyle{ X^2}\). Natomiast zapis
MarekSSK pisze: 7 cze 2021, o 22:22\(\displaystyle{ R = \{xRy: x, y }\) są spójnikami logicznymi OR, AND, IF (jeżeli), IFF (wtedy i tylko wtedy), XOR)}.
nie spełnia żadnego z tych warunków, dodatkowo jest autoreferencyjny i bezsensowny z formalnego punktu widzenia.

Rozumiem, że pewnie jakieś tego typu zadania pojawiały się wcześniej, więc może analizując je dałoby się dojść do tego, "co poeta miał na myśli", ale obiektywnie rzecz to jest jakiś paskudny pseudomatematyczny slang.

JK
ODPOWIEDZ