Suma zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Suma zbiorów

Post autor: Iza8723 »

Zbiór \(\displaystyle{ \bigcup_{n=0}^{\infty}\left[ \sqrt{n}, \sqrt{2n} \right] }\) to:
a) suma zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} \cup [1, +\infty)}\)
b) zbiór liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
c) przedział \(\displaystyle{ [1, +\infty)}\)
d) przedział \(\displaystyle{ (0, +\infty)}\)

Czy prawidłową odpowiedzią będzie a)?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4100
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1408 razy

Re: Suma zbiorów

Post autor: Janusz Tracz »

Podstaw \(\displaystyle{ n=0}\) i wyklucz kandydatów na odpowiedź. Potem pomyśl czy w tym zbiorze są liczby ujemne.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Suma zbiorów

Post autor: Iza8723 »

Drogą eliminacji odpowiedź c) d) odpada, bo nie ma tam 0,odpowiedź b) też jest nieprawidłowa, bo ma liczby ujemne, więc zostaje a)
ODPOWIEDZ