Znajdź podzbiory liczb naturalnych

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
patryk2205
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 paź 2017, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź podzbiory liczb naturalnych

Post autor: patryk2205 »

Witam,
Nie będę przepisywał treści zadania, ponieważ znalazłem identyczne na forum natomiast mam pytanie do niego. Czy mógłbym w tym zadaniu podać przykładowe zbiory i pokazać, że nie są one równe? Np. \(\displaystyle{ A = \{1,2,3,4\}, B=\{3,4,5,6\}, C = \{2,4,6,7\}}\) i po wyliczeniach pokazać, że lewa strona wychodzi \(\displaystyle{ \{1\}}\) a prawa czyli iloczyn wychodzi \(\displaystyle{ \{3,4\}}\) i te dwa zbiory nie są sobie równe?

Link do treści: Znajdź podzbiory liczb naturalnych A,B,C należących do N
Ostatnio zmieniony 18 maja 2021, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34331
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Znajdź podzbiory liczb naturalnych

Post autor: Jan Kraszewski »

patryk2205 pisze: 18 maja 2021, o 22:21Czy mógłbym w tym zadaniu podać przykładowe zbiory i pokazać, że nie są one równe?
Nie tylko mógłbyś, ale nawet powinieneś. Przecież polecenie jest wyraźne: "Znajdź podzbiory liczb naturalnych".
patryk2205 pisze: 18 maja 2021, o 22:21Np. \(\displaystyle{ A = \{1,2,3,4\}, B=\{3,4,5,6\}, C = \{2,4,6,7\}}\) i po wyliczeniach pokazać, że lewa strona wychodzi \(\displaystyle{ \{1\}}\) a prawa czyli iloczyn wychodzi \(\displaystyle{ \{3,4\}}\) i te dwa zbiory nie są sobie równe?
Tak, to dobry przykład (choć nie najprostszy) i jego poprawne sprawdzenie.

JK
patryk2205
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 paź 2017, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Znajdź podzbiory liczb naturalnych

Post autor: patryk2205 »

Ze sprawdzeniem nie mam problemu bo dosyć dobrze rozumiem działania na zbiorach, ale wolę właśnie to zrobić na konkretnych liczbach niż na pustych zbiorach. Tak lepiej to rozumiem. Dziękuję za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ