Udowodniłem też ostatnio, że w zbiorze dobrze uporządkowanym \(\displaystyle{ \left( X, \le \right)}\) każdy niepusty przedział, nie będący przedziałem początkowym ani resztą, jest postaci \(\displaystyle{ A=\left[ x,y\right) =\left\{ z\in X: \ x \le z <y\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y\in X}\). Podam teraz dowód tego ciekawego faktu. Podam też podstawowe fakty związane z przedziałami zbioru liniowo uporządkowanego.
Przypomnijmy, że zbiór liniowo uporządkowany \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) nazywamy zbiorem dobrze uporządkowanym, gdy każdy niepusty podzbiór zbioru \(\displaystyle{ X}\) ma element najmniejszy.
Przypomnijmy, w zbiorze liniowo uporządkowanym \(\displaystyle{ (X, \le) }\) zbiór \(\displaystyle{ A\subset X}\) nazywamy przedziałem, gdy dla każdych \(\displaystyle{ x,y\in A}\), dla każdego \(\displaystyle{ z\in X}\), takiego, że \(\displaystyle{ x<z<y}\), zachodzi \(\displaystyle{ z\in A.}\)
(Czyli zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, gdy z każdymi dwoma jego elementami każdy pośredni element zbioru \(\displaystyle{ X}\) do niego również należy).
Definicję reszty, przedziału początkowego można znaleźć TUTAJ. Zostało tam też udowodnione, że w zbiorze liniowo uporządkowanym każdy przedział początkowy jest przedziałem, i każda reszta jest przedziałem. Oczywiście nie na odwrót, to są skrajne przypadki przedziałów.
Natomiast, w zbiorze liniowo uporządkowanym \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\), dla \(\displaystyle{ a,b \in X}\) zbiory postaci \(\displaystyle{ \left( a,b\right)=\left\{ x\in X: a<x<b\right\}}\) są zawsze przedziałami, podobnie zbiory postaci \(\displaystyle{ \left[ a,b\right] =\left\{ x\in X: a \le x \le b\right\}}\) są zawsze przedziałami, jak i zbiory postaci \(\displaystyle{ \left[ a,b\right)=\left\{ x\in X: a \le x<b\right\}}\) są zawsze przedziałami, i wreszcie zbiory postaci \(\displaystyle{ \left( a,b\right]= \left\{ x\in X: \ a<x \le b\right\}}\) są zawsze przedziałami.
Jednak w zbiorze liniowo uporządkowanym może istnieć niepusty przedział nie będący przedziałem początkowym ani resztą, który nie jest (tzn. nie może być) w żadnej z tych czterech postaci.
Aby to wykazać rozważmy zbiór liczb rzeczywistych bez \(\displaystyle{ 0}\) i bez \(\displaystyle{ 1}\)- \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\) , z naturalnym porządkiem \(\displaystyle{ \le _{\RR \setminus \left\{ 0,1\right\} }}\), zbiór liniowo uporządkowany. Rozważmy zwykły odcinek \(\displaystyle{ \left( 0,1\right) \subset \RR \setminus \left\{ 0,1\right\} }\). Wykażemy, że on jest przedziałem w \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0,1\right\}.}\) Niech \(\displaystyle{ x,y\in (0,1)}\), niech \(\displaystyle{ z\in\RR \setminus \left\{ 0,1\right\} }\), będzie taką liczbą rzeczywistą ,że \(\displaystyle{ x<z<y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in (0,1).}\) To jednak jest proste, mamy \(\displaystyle{ 0<x<z<y<1}\), a więc \(\displaystyle{ 0<z<1}\), a więc \(\displaystyle{ z\in(0,1)}\), i odcinek \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\) jest przedziałem (niepustym), nie jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0,1\right\} }\),i nie jest resztą w \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ 0,1\right\} }\),i nie jest postaci \(\displaystyle{ (a,b),}\) dla żadnych \(\displaystyle{ \left( a,b\right) \in \RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\) (rozważamy \(\displaystyle{ \RR}\) bez zera i jedynki, więc końce muszą być rożne od zera i jedynki ); i nie jest postaci \(\displaystyle{ \left( a,b\right],}\) dla żadnych \(\displaystyle{ a,b\in\RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\); nie jest postaci \(\displaystyle{ \left[ a,b\right],}\) dla żadnych \(\displaystyle{ a,b\in\RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\); i nie jest postaci \(\displaystyle{ \left[ a,b\right),}\) dla żadnych \(\displaystyle{ a,b \in \RR \setminus \left\{ 0,1\right\} .\square
}\)
Przejdźmy zatem do zapowiedzianego dowodu, wykażemy, że
Jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem dobrze uporządkowanym, a \(\displaystyle{ \left\{ \right\} \neq A\subset X}\) niepustym przedziałem, nie będącym przedziałem początkowym ani resztą, to \(\displaystyle{ A}\) jest postaci \(\displaystyle{ A=\left[ x,y\right) =\left\{ z\in X: \ x \le z<y \right\}}\) , dla pewnych \(\displaystyle{ x,y\in X}\) (takich, ze \(\displaystyle{ x<y}\)).
Dowód:
Ponieważ \(\displaystyle{ \left\{ \right\} \neq A\subset X}\), a \(\displaystyle{ (X, \le)}\) jest zbiorem dobrze uporządkowanym, zatem zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma element najmniejszy \(\displaystyle{ a\in A.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ A}\) nie jest resztą, i \(\displaystyle{ A \neq \left\{ \right\}}\), więc zaprzeczając definicji reszty otrzymujemy, że istnieje \(\displaystyle{ b\in A}\), i istnieje \(\displaystyle{ x\in X}\), taki, że \(\displaystyle{ x>b,}\) i taki, ze \(\displaystyle{ x\not\in A}\). Ustalmy takie \(\displaystyle{ b\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ a}\) jest najmniejszy w \(\displaystyle{ A}\), więc \(\displaystyle{ a \le b}\). I rozważmy teraz zbiór \(\displaystyle{ B:}\)
\(\displaystyle{ B:=\left\{ x\in X: x>b \hbox{ i } x\not\in A\right\}\subset X.}\)
Na mocy wypowiedzi powyżej zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest niepusty, i jest podzbiorem \(\displaystyle{ X}\), ponieważ \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem dobrze uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ B}\) ma element najmniejszy \(\displaystyle{ b_0\in B}\). Wtedy \(\displaystyle{ b_0>b, b_0\not\in A.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ b_0>b \ge a}\), to \(\displaystyle{ b_0>a}\). Ja teraz stwierdzam, że \(\displaystyle{ A=\left[ a,b_0\right), a,b_0\in X}\). Musimy jednak tą równość zbiorów udowodnić.
Niech \(\displaystyle{ x\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ a}\) jest najmniejszy w \(\displaystyle{ A}\), to \(\displaystyle{ a \le x}\). Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ x<b_0}\). Przypuśćmy nie wprost, że tak nie jest. Wtedy \(\displaystyle{ b_0 \le x\in A}\) (porządek dobry jest liniowy), ponieważ \(\displaystyle{ A\ni a<b_0 \le x\in A}\), a zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ b_0\in A}\), a \(\displaystyle{ b_0\not\in A}\)-sprzeczność. Wobec czego \(\displaystyle{ x<b_0}\), i \(\displaystyle{ A\subset \left[ a,b_0\right). }\)
Niech teraz \(\displaystyle{ x\in\left[ a,b_0\right).}\) Przypuśćmy nie wprost, że \(\displaystyle{ x\not\in A}\), wtedy \(\displaystyle{ x>b}\) (Gdyby byłoby \(\displaystyle{ x \le b}\), to poniewaz \(\displaystyle{ A\ni a \le x \le b\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc moglibyśmy wnioskować, że \(\displaystyle{ x\in A}\)- sprzeczność). Zatem \(\displaystyle{ x>b}\). Mamy \(\displaystyle{ a \le x< b_0}\). Ponieważ \(\displaystyle{ b_0}\) jest najmniejszy w \(\displaystyle{ B}\), a \(\displaystyle{ x<b_0}\), to \(\displaystyle{ x\not\in B}\) (gdyby należał do \(\displaystyle{ B}\), to z definicji elementu najmniejszego otrzymalibyśmy \(\displaystyle{ b_0 \le x}\)), zatem \(\displaystyle{ x\not\in B}\), ponieważ \(\displaystyle{ x\in X}\), \(\displaystyle{ x>b}\), to z definicji zbioru \(\displaystyle{ B}\), pozostaje możliwość (tzn. musi być) \(\displaystyle{ x\in A}\)- sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ \left[ a,b_0\right)\subset A}\), i \(\displaystyle{ \left[ a,b_0\right)=A}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b_0\in X. \square}\)
Podejrzewam teraz, że założenie, ze \(\displaystyle{ A}\) nie jest przedziałem początkowym jest nieistotne, chyba z tego nie korzystałem, ale trzeba będzie to sprawdzić.
Przedziały zbioru liniowo uporządkowanego
-
- Użytkownik
- Posty: 1404
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1404
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Przedziały zbioru liniowo uporządkowanego
Udowodniłem wczoraj, że jeśli w zbiorze liniowo uporządkowanym \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) mamy dwa przedziały \(\displaystyle{ A,B,}\) takie, że \(\displaystyle{ A}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ B}\) (\(\displaystyle{ A\not\subset B}\)), i \(\displaystyle{ B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ A}\), to ich różnica \(\displaystyle{ A \setminus B}\) jest przedziałem niepustym. Myślę, że to ciekawe. Oto ilustacja:
Udowodniłem też, że przekrój dwóch przedziałów jest przedziałem. Łatwo przez indukcję można uogólnić na dowolną skończoną ilość przedziałów. Przedstawię teraz dowody tych ciekawych faktów.
Niech \(\displaystyle{ (X, \le)}\) będzie zbiorem liniowo uporządkowanym, a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X}\) będą przedziałami, takimi, że \(\displaystyle{ A\not\subset B}\) i \(\displaystyle{ B\not\subset A}\). Wykażemy, że różnica \(\displaystyle{ A \setminus B }\) jest przedziałem niepustym.
Dowód:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \setminus B\subset X.}\)
Aby wykazać, że różnica \(\displaystyle{ A \setminus B}\) jest przedziałem, to weżmy \(\displaystyle{ x,y\in A \setminus B}\), oraz weźmy element \(\displaystyle{ z\in X}\), taki, że \(\displaystyle{ x<z<y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \setminus B.}\)
Mamy \(\displaystyle{ x,y\in A}\), więc ponieważ \(\displaystyle{ A\ni x<z<y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A.}\)
Pozostaje pokazać, że \(\displaystyle{ z\not\in B}\). Przypuśćmy nie wprost, że \(\displaystyle{ z\in B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ B\not\subset A}\), to \(\displaystyle{ B \neq \emptyset }\)(zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru), i, zgodnie z definicją inkluzji zbiorów, nie każdy element \(\displaystyle{ B}\) jest elementem \(\displaystyle{ A}\), więc istnieje element \(\displaystyle{ b\in B}\), taki, że \(\displaystyle{ b\not\in A}\). Ustalmy taki element. I rozważmy teraz trzy przypadki.
Jeśli \(\displaystyle{ b \ge y}\), to ponieważ \(\displaystyle{ B\ni z<y \le b\in B}\), a \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ y\in B}\), a \(\displaystyle{ y\in A \setminus B}\), więc \(\displaystyle{ y\not\in B}\)-sprzeczność.
W przeciwnym przypadku (\(\displaystyle{ b<y}\)), to nie może być \(\displaystyle{ b \ge x}\). Gdyby bowiem byłoby \(\displaystyle{ b \ge x}\), to ponieważ \(\displaystyle{ A\ni y>b \ge x\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ b\in A}\)- sprzeczność.
Pozostaje przypadek \(\displaystyle{ b<x}\). On również prowadzi do sprzeczności. Wtedy:
\(\displaystyle{ B\ni b<x<z\in B}\), a zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ x\in B}\), a \(\displaystyle{ x\in A \setminus B}\)- sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ z\not\in B}\), a zatem \(\displaystyle{ z\in A \setminus B}\), i \(\displaystyle{ A \setminus B}\) jest przedziałem. Pozostaje wykazać, że jest to zbiór niepusty.
Ponieważ \(\displaystyle{ A\not \subset B}\), to \(\displaystyle{ A \neq \emptyset}\) (zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru ), więc zaprzeczając definicji inkluzji otrzymujemy, że istnieje element \(\displaystyle{ a\in A}\), taki, że \(\displaystyle{ a\not\in B}\), wtedy \(\displaystyle{ a\in A \setminus B}\), a więc \(\displaystyle{ A \setminus B \neq \left\{ \right\}}\)- jest to zbiór niepusty. \(\displaystyle{ \square}\)
Wykażemy jeszcze, że przekrój dwóch przedziałów jest przedziałem, tzn. wykażemy, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X}\) są przedziałami , to przekrój \(\displaystyle{ A \cap B}\) jest przedziałem.
Również jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, i mamy \(\displaystyle{ n}\) przedziałów \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots,A_n\subset X}\), to ich przekrój \(\displaystyle{ A_1 \cap A_2 \cap \ldots \cap A_n}\) jest przedziałem, łatwo to przez indukcję można udowodnić.
Na koniec wykażemy, co udowodniłem też w ostatnich dniach, że jeśli mamy dwa przedziały, których przekrój jest niepusty, to ich suma jest przedziałem, tzn.:
Jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym,a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X }\) są przedziałami, takimi, że \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\), to suma \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem.
Dowód:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \cup B\subset X.}\)
Aby wykazać, że zbiór \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem, to weźmy \(\displaystyle{ x,y\in A \cup B}\), oraz elememt \(\displaystyle{ z\in X}\), taki, że \(\displaystyle{ x<z<y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\). Rozważmy teraz przypadki:
Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in A}\), a \(\displaystyle{ x<z<y}\), i \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), a więc \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Podobnie sprawdzamy przypadek gdy: \(\displaystyle{ x,y\in B}\).
Rozważmy teraz przypadek, gdy: \(\displaystyle{ x\in A, y\in B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\) , więc istnieje element \(\displaystyle{ w\in A \cap B}\), wtedy \(\displaystyle{ w\in A,B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ z,w\in X}\), a \(\displaystyle{ (X, \le)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ z \le w}\) lub \(\displaystyle{ w \le z}\).
Jeśli \(\displaystyle{ z \le w}\), to \(\displaystyle{ A\ni x<z \le w\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), a więc \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ w \le z}\), to ponieważ \(\displaystyle{ B\ni w \le z<y\in B}\), a \(\displaystyle{ B }\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in B}\), i \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Pozostaje do rozważenia przypadek gdy: \(\displaystyle{ x\in B, y\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\) , więc istnieje element \(\displaystyle{ w\in A \cap B}\), wtedy \(\displaystyle{ w,z\in X}\), a \(\displaystyle{ ( X, \le )}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ w \le z}\) lub \(\displaystyle{ z \le w.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ w \le z}\), to ponieważ \(\displaystyle{ A\ni w \le z<y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), i \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ z \le w}\), to sprawdzamy to podobnie.
A zatem, w każdym przypadku, \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\), i \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem. \(\displaystyle{ \square}\)
Udowodniłem też, że przekrój dwóch przedziałów jest przedziałem. Łatwo przez indukcję można uogólnić na dowolną skończoną ilość przedziałów. Przedstawię teraz dowody tych ciekawych faktów.
Niech \(\displaystyle{ (X, \le)}\) będzie zbiorem liniowo uporządkowanym, a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X}\) będą przedziałami, takimi, że \(\displaystyle{ A\not\subset B}\) i \(\displaystyle{ B\not\subset A}\). Wykażemy, że różnica \(\displaystyle{ A \setminus B }\) jest przedziałem niepustym.
Dowód:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \setminus B\subset X.}\)
Aby wykazać, że różnica \(\displaystyle{ A \setminus B}\) jest przedziałem, to weżmy \(\displaystyle{ x,y\in A \setminus B}\), oraz weźmy element \(\displaystyle{ z\in X}\), taki, że \(\displaystyle{ x<z<y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \setminus B.}\)
Mamy \(\displaystyle{ x,y\in A}\), więc ponieważ \(\displaystyle{ A\ni x<z<y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A.}\)
Pozostaje pokazać, że \(\displaystyle{ z\not\in B}\). Przypuśćmy nie wprost, że \(\displaystyle{ z\in B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ B\not\subset A}\), to \(\displaystyle{ B \neq \emptyset }\)(zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru), i, zgodnie z definicją inkluzji zbiorów, nie każdy element \(\displaystyle{ B}\) jest elementem \(\displaystyle{ A}\), więc istnieje element \(\displaystyle{ b\in B}\), taki, że \(\displaystyle{ b\not\in A}\). Ustalmy taki element. I rozważmy teraz trzy przypadki.
Jeśli \(\displaystyle{ b \ge y}\), to ponieważ \(\displaystyle{ B\ni z<y \le b\in B}\), a \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ y\in B}\), a \(\displaystyle{ y\in A \setminus B}\), więc \(\displaystyle{ y\not\in B}\)-sprzeczność.
W przeciwnym przypadku (\(\displaystyle{ b<y}\)), to nie może być \(\displaystyle{ b \ge x}\). Gdyby bowiem byłoby \(\displaystyle{ b \ge x}\), to ponieważ \(\displaystyle{ A\ni y>b \ge x\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ b\in A}\)- sprzeczność.
Pozostaje przypadek \(\displaystyle{ b<x}\). On również prowadzi do sprzeczności. Wtedy:
\(\displaystyle{ B\ni b<x<z\in B}\), a zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ x\in B}\), a \(\displaystyle{ x\in A \setminus B}\)- sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ z\not\in B}\), a zatem \(\displaystyle{ z\in A \setminus B}\), i \(\displaystyle{ A \setminus B}\) jest przedziałem. Pozostaje wykazać, że jest to zbiór niepusty.
Ponieważ \(\displaystyle{ A\not \subset B}\), to \(\displaystyle{ A \neq \emptyset}\) (zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru ), więc zaprzeczając definicji inkluzji otrzymujemy, że istnieje element \(\displaystyle{ a\in A}\), taki, że \(\displaystyle{ a\not\in B}\), wtedy \(\displaystyle{ a\in A \setminus B}\), a więc \(\displaystyle{ A \setminus B \neq \left\{ \right\}}\)- jest to zbiór niepusty. \(\displaystyle{ \square}\)
Wykażemy jeszcze, że przekrój dwóch przedziałów jest przedziałem, tzn. wykażemy, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X}\) są przedziałami , to przekrój \(\displaystyle{ A \cap B}\) jest przedziałem.
PROSTY DOWÓD:
Również jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, i mamy \(\displaystyle{ n}\) przedziałów \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots,A_n\subset X}\), to ich przekrój \(\displaystyle{ A_1 \cap A_2 \cap \ldots \cap A_n}\) jest przedziałem, łatwo to przez indukcję można udowodnić.
Na koniec wykażemy, co udowodniłem też w ostatnich dniach, że jeśli mamy dwa przedziały, których przekrój jest niepusty, to ich suma jest przedziałem, tzn.:
Jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym,a zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset X }\) są przedziałami, takimi, że \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\), to suma \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem.
Dowód:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \cup B\subset X.}\)
Aby wykazać, że zbiór \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem, to weźmy \(\displaystyle{ x,y\in A \cup B}\), oraz elememt \(\displaystyle{ z\in X}\), taki, że \(\displaystyle{ x<z<y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\). Rozważmy teraz przypadki:
Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in A}\), a \(\displaystyle{ x<z<y}\), i \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), a więc \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Podobnie sprawdzamy przypadek gdy: \(\displaystyle{ x,y\in B}\).
Rozważmy teraz przypadek, gdy: \(\displaystyle{ x\in A, y\in B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\) , więc istnieje element \(\displaystyle{ w\in A \cap B}\), wtedy \(\displaystyle{ w\in A,B}\). Ponieważ \(\displaystyle{ z,w\in X}\), a \(\displaystyle{ (X, \le)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ z \le w}\) lub \(\displaystyle{ w \le z}\).
Jeśli \(\displaystyle{ z \le w}\), to \(\displaystyle{ A\ni x<z \le w\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), a więc \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ w \le z}\), to ponieważ \(\displaystyle{ B\ni w \le z<y\in B}\), a \(\displaystyle{ B }\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in B}\), i \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Pozostaje do rozważenia przypadek gdy: \(\displaystyle{ x\in B, y\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A \cap B \neq \left\{ \right\}}\) , więc istnieje element \(\displaystyle{ w\in A \cap B}\), wtedy \(\displaystyle{ w,z\in X}\), a \(\displaystyle{ ( X, \le )}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ w \le z}\) lub \(\displaystyle{ z \le w.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ w \le z}\), to ponieważ \(\displaystyle{ A\ni w \le z<y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem, więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\), i \(\displaystyle{ z\in A \cup B.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ z \le w}\), to sprawdzamy to podobnie.
A zatem, w każdym przypadku, \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\), i \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem. \(\displaystyle{ \square}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1404
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Przedziały zbioru liniowo uporządkowanego
Udowodniłem ostatnio uogólnienie powyższego faktu na \(\displaystyle{ n}\) przedziałów, tzn. jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, i mamy \(\displaystyle{ n}\) przedziałów \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots,A_n\subset X}\), których przekrój \(\displaystyle{ A_1\cap A_2\cap\ldots \cap A_n \neq \left\{ \right\} }\) jest niepusty , to ich suma \(\displaystyle{ A_1 \cup A_2\cup\ldots \cup A_n}\) jest przedziałem. Przedstawię teraz dowód tego ciekawego faktu.
Dowód:
Dowód jest indukcyjny.
Dla \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ A_1= \bigcap\left\{ A_1\right\} \neq \left\{ \right\},}\) i zbiór \(\displaystyle{ A_1}\) jest przedziałem, więc \(\displaystyle{ \bigcup\left\{ A_1\right\} =A_1}\) jest oczywiście przedziałem.
Dla \(\displaystyle{ n=2}\), własność zachodzi na mocy dowodu powyżej.
Krok indukcyjny, weźmy \(\displaystyle{ n \ge 2}\), i przypuśćmy, że twierdzenie zachodzi dla \(\displaystyle{ n}\). Pokażemy, że zachodzi dla \(\displaystyle{ (n+1).}\) W tym celu weźmy \(\displaystyle{ (n+1)}\) przedziałów \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots,A_n, A_{n+1}}\), takich, że ich przekrój \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n+1} A_i \neq \left\{ \right\}}\) jest niepusty. Pokażemy, że \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i}\) jest przedziałem.
Niewątplwie mamy: \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1}=\left( \bigcup_{i=1}^{n} A_i\right) \cup A_{n+1}.}\) Zbiory \(\displaystyle{ A_1, A_2,\ldots, A_n}\)- są to przedziały. Mamy również, gdyż ponieważ przekrój większej rodziny zbiorów jest mniejszy, więc \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n} A_i\supset \bigcap_{i=1}^{n+1}A_i \neq \left\{ \right\}}\) (z założenia naszego jest to zbiór niepusty), więc również zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n} A_i}\) jest niepusty, więc z założenia indukcyjnego suma \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n} A_i}\) jest przedziałem. Mamy również, że zbiór \(\displaystyle{ A_{n+1}}\) jest przedziałem. Wykażemy teraz, że przekrój \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup \dots \cup A_n \right) \cap A _{n+1}}\) jest niepusty. Niewątpliwie:
\(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup \dots \cup A_n \right) \cap A _{n+1}=\left( A_1 \cap A_{n+1}\right) \cup \left( A_2 \cap A_{n+1}\right) \cup \ldots \cup \left( A_n \cap A_{n+1}\right)}\), i teraz zauważmy, że \(\displaystyle{ A_1 \cap A_{n+1}= \bigcap \left\{ A_1,A_{n+1}\right\} \supset \bigcap\left\{ A_1,A_2,\ldots, A_{n+1}\right\} \neq \left\{ \right\}}\), gdyż przekrój większej rodziny zbiorów jest mniejszy. A zatem również zbiór po lewej stronie inkluzji jest niepusty, czyli zbiór \(\displaystyle{ A_1 \cap A_{n+1}}\) jest niepusty, a więc cała rozważana powyżej suma tym bardziej jest zbiorem niepustym, więc to oznacza, że \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup\ldots \cup A_n\right) \cap A_{n+1}}\) jest zbiorem niepustym. Mamy, że zbiór \(\displaystyle{ A_1 \cup A_2 \cup \ldots \cup A_n}\) jest przedziałem, i zbiór \(\displaystyle{ A_{n+1}}\) jest przedziałem (i ich przekrój jest niepusty), więc suma \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup\ldots \cup A_n\right) \cup A_{n+1}}\) jest przedziałem, czyli \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i}\) jest przedziałem.\(\displaystyle{ \square}\)
Dowód:
Dowód jest indukcyjny.
Dla \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ A_1= \bigcap\left\{ A_1\right\} \neq \left\{ \right\},}\) i zbiór \(\displaystyle{ A_1}\) jest przedziałem, więc \(\displaystyle{ \bigcup\left\{ A_1\right\} =A_1}\) jest oczywiście przedziałem.
Dla \(\displaystyle{ n=2}\), własność zachodzi na mocy dowodu powyżej.
Krok indukcyjny, weźmy \(\displaystyle{ n \ge 2}\), i przypuśćmy, że twierdzenie zachodzi dla \(\displaystyle{ n}\). Pokażemy, że zachodzi dla \(\displaystyle{ (n+1).}\) W tym celu weźmy \(\displaystyle{ (n+1)}\) przedziałów \(\displaystyle{ A_1,A_2,\ldots,A_n, A_{n+1}}\), takich, że ich przekrój \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n+1} A_i \neq \left\{ \right\}}\) jest niepusty. Pokażemy, że \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i}\) jest przedziałem.
Niewątplwie mamy: \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1}=\left( \bigcup_{i=1}^{n} A_i\right) \cup A_{n+1}.}\) Zbiory \(\displaystyle{ A_1, A_2,\ldots, A_n}\)- są to przedziały. Mamy również, gdyż ponieważ przekrój większej rodziny zbiorów jest mniejszy, więc \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n} A_i\supset \bigcap_{i=1}^{n+1}A_i \neq \left\{ \right\}}\) (z założenia naszego jest to zbiór niepusty), więc również zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{n} A_i}\) jest niepusty, więc z założenia indukcyjnego suma \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n} A_i}\) jest przedziałem. Mamy również, że zbiór \(\displaystyle{ A_{n+1}}\) jest przedziałem. Wykażemy teraz, że przekrój \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup \dots \cup A_n \right) \cap A _{n+1}}\) jest niepusty. Niewątpliwie:
\(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup \dots \cup A_n \right) \cap A _{n+1}=\left( A_1 \cap A_{n+1}\right) \cup \left( A_2 \cap A_{n+1}\right) \cup \ldots \cup \left( A_n \cap A_{n+1}\right)}\), i teraz zauważmy, że \(\displaystyle{ A_1 \cap A_{n+1}= \bigcap \left\{ A_1,A_{n+1}\right\} \supset \bigcap\left\{ A_1,A_2,\ldots, A_{n+1}\right\} \neq \left\{ \right\}}\), gdyż przekrój większej rodziny zbiorów jest mniejszy. A zatem również zbiór po lewej stronie inkluzji jest niepusty, czyli zbiór \(\displaystyle{ A_1 \cap A_{n+1}}\) jest niepusty, a więc cała rozważana powyżej suma tym bardziej jest zbiorem niepustym, więc to oznacza, że \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup\ldots \cup A_n\right) \cap A_{n+1}}\) jest zbiorem niepustym. Mamy, że zbiór \(\displaystyle{ A_1 \cup A_2 \cup \ldots \cup A_n}\) jest przedziałem, i zbiór \(\displaystyle{ A_{n+1}}\) jest przedziałem (i ich przekrój jest niepusty), więc suma \(\displaystyle{ \left( A_1 \cup A_2 \cup\ldots \cup A_n\right) \cup A_{n+1}}\) jest przedziałem, czyli \(\displaystyle{ \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i}\) jest przedziałem.\(\displaystyle{ \square}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1404
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Przedziały zbioru liniowo uporządkowanego
Udowodniłem wczoraj, że jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane \(\displaystyle{ \left( X, \le _X\right) ; \left( Y, \le _Y\right) }\) tak, że zbiory \(\displaystyle{ X, Y}\) są rozłączne (wtedy na \(\displaystyle{ X \cup Y}\) możemy rozważać sumę porządkową tych dwóch porządków), jeśli zbiór \(\displaystyle{ A\subset X}\) jest resztą w \(\displaystyle{ X}\), a zbiór \(\displaystyle{ B\subset Y}\) jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ Y}\), to \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową. Udowodniłem też, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ A\subset X}\) dowolnym przedziałem, a \(\displaystyle{ Y}\) podzbiorem liniowo uporządkowanym, to przekrój \(\displaystyle{ A \cap Y}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ Y}\). Przedstawię teraz dowody tych ciekawych faktów.
Aby udowodnić pierwszy fakt:
Zauważmy najpierw, że \(\displaystyle{ A\subset X\subset X \cup Y}\), i \(\displaystyle{ B\subset Y\subset X \cup Y}\), w efekcie również \(\displaystyle{ A \cup B \subset X \cup Y.}\)
Aby wykazać, że \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową \(\displaystyle{ \le _{X\oplus Y}}\), to weźmy elementy \(\displaystyle{ x,y\in A\cup B}\), i weźmy element \(\displaystyle{ z\in X \cup Y,}\) taki, że \(\displaystyle{ x \le _{X\oplus Y} z \le _{X\oplus Y} y,}\) i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cup B. }\)
Jeśli \(\displaystyle{ z\in B}\), to \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\) i dowód jest zakończony. Załóżmy więc, że \(\displaystyle{ z\not\in B,}\) i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A}\).
Mamy \(\displaystyle{ z\not\in B}\). Wtedy nawet \(\displaystyle{ z\not\in Y}\). Gdyby bowiem byłoby \(\displaystyle{ z\in Y}\), a mamy \(\displaystyle{ y\in A \cup B}\), więc:
Jeśli \(\displaystyle{ y\in A}\), to \(\displaystyle{ y\in X}\), \(\displaystyle{ z\in Y}\), i ponieważ, z definicji sumy porządkowej, każdy element \(\displaystyle{ X}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ Y}\), więc \(\displaystyle{ y \le _{X\oplus Y} z}\), a mamy \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} y}\)-sprzeczność.
A jeśli \(\displaystyle{ y\in B}\), wtedy \(\displaystyle{ y\in Y, z\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} y}\), więc, z definicji sumy porządkowej, musi zachodzić \(\displaystyle{ z \le _Y y\in B}\), a zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ Y}\), więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in B}\)- sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ z\not\in Y}\), więc \(\displaystyle{ z\in X}\). Wtedy \(\displaystyle{ x\in X}\) (gdyby byłoby \(\displaystyle{ x\not\in X}\), to \(\displaystyle{ x\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ z\in X}\), więc ponieważ, względem sumy porządkowej, każdy element \(\displaystyle{ X}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ Y,}\) więc \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} x}\), a \(\displaystyle{ x<_{X\oplus Y} z}\)- sprzeczność). Zatem \(\displaystyle{ x\in X}\),\(\displaystyle{ z\in X}\) i \(\displaystyle{ x \le _{X\oplus Y} z}\), więc z definicji sumy porządkowej \(\displaystyle{ x \le _X z}\). Mamy \(\displaystyle{ x\in A \cup B}\), i \(\displaystyle{ x\not\in B}\) (gdyby \(\displaystyle{ x\in B}\), to \(\displaystyle{ x\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ x\in X}\), więc \(\displaystyle{ x\in X \cap Y}\), a zbiory \(\displaystyle{ X,Y}\) są rozłączne- sprzeczność ). Zatem \(\displaystyle{ x\notin B}\), ale \(\displaystyle{ x\in A \cup B}\), więc \(\displaystyle{ x\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A\ni x \le_X z, z\in X}\), a zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest resztą w \(\displaystyle{ X}\), więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\). Wobec czego \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\), i zbiór \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem.\(\displaystyle{ \square}\)
Wykażemy jeszcze, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ A\subset X}\) przedziałem, a \(\displaystyle{ Y}\) podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ X}\) z porządkiem \(\displaystyle{ \le }\) z \(\displaystyle{ X}\) zawężonym do podzbioru \(\displaystyle{ Y}\), oznaczmy go jako \(\displaystyle{ \le _Y}\), taki zbiór jest to, jako podzbiór zbioru liniowo uporządkowanego, jest zbiorem liniowo uporządkowanym, wtedy zbiór \(\displaystyle{ A \cap Y }\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ \left( Y, \le _Y\right) }\).
PROSTY DOWÓD:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \cap Y\subset Y}\), jak trzeba.
Aby wykazać, że ten zbiór jest przedziałem w \(\displaystyle{ Y}\), to weźmy elementy \(\displaystyle{ x,y\in A \cap Y}\), i weźmy element \(\displaystyle{ z\in Y}\), taki, że \(\displaystyle{ x<_Y z <_Y y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cap Y}\). Mamy \(\displaystyle{ x\in A, y\in A}\), i \(\displaystyle{ x<_Y z <_Y y}\), ponieważ porządek \(\displaystyle{ \le}\) rozszerza porządek \(\displaystyle{ \le _Y}\), więc \(\displaystyle{ A\ni x \le z \le y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\), więc wnioskujemy, że również \(\displaystyle{ z\in A}\). Mamy \(\displaystyle{ z\in Y}\), więc \(\displaystyle{ z\in A \cap Y}\), i zbiór \(\displaystyle{ A \cap Y}\) jest przedziałem. \(\displaystyle{ \square}\)
Można też łatwo udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ A\subset X}\) przedziałem, to \(\displaystyle{ A}\) jest również przedziałem w \(\displaystyle{ X}\) względem porządku odwrotnego \(\displaystyle{ \le ^{-1}}\). To można bardzo prosto udowodnić.
Aby udowodnić pierwszy fakt:
Zauważmy najpierw, że \(\displaystyle{ A\subset X\subset X \cup Y}\), i \(\displaystyle{ B\subset Y\subset X \cup Y}\), w efekcie również \(\displaystyle{ A \cup B \subset X \cup Y.}\)
Aby wykazać, że \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową \(\displaystyle{ \le _{X\oplus Y}}\), to weźmy elementy \(\displaystyle{ x,y\in A\cup B}\), i weźmy element \(\displaystyle{ z\in X \cup Y,}\) taki, że \(\displaystyle{ x \le _{X\oplus Y} z \le _{X\oplus Y} y,}\) i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cup B. }\)
Jeśli \(\displaystyle{ z\in B}\), to \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\) i dowód jest zakończony. Załóżmy więc, że \(\displaystyle{ z\not\in B,}\) i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A}\).
Mamy \(\displaystyle{ z\not\in B}\). Wtedy nawet \(\displaystyle{ z\not\in Y}\). Gdyby bowiem byłoby \(\displaystyle{ z\in Y}\), a mamy \(\displaystyle{ y\in A \cup B}\), więc:
Jeśli \(\displaystyle{ y\in A}\), to \(\displaystyle{ y\in X}\), \(\displaystyle{ z\in Y}\), i ponieważ, z definicji sumy porządkowej, każdy element \(\displaystyle{ X}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ Y}\), więc \(\displaystyle{ y \le _{X\oplus Y} z}\), a mamy \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} y}\)-sprzeczność.
A jeśli \(\displaystyle{ y\in B}\), wtedy \(\displaystyle{ y\in Y, z\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} y}\), więc, z definicji sumy porządkowej, musi zachodzić \(\displaystyle{ z \le _Y y\in B}\), a zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ Y}\), więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in B}\)- sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ z\not\in Y}\), więc \(\displaystyle{ z\in X}\). Wtedy \(\displaystyle{ x\in X}\) (gdyby byłoby \(\displaystyle{ x\not\in X}\), to \(\displaystyle{ x\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ z\in X}\), więc ponieważ, względem sumy porządkowej, każdy element \(\displaystyle{ X}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ Y,}\) więc \(\displaystyle{ z<_{X\oplus Y} x}\), a \(\displaystyle{ x<_{X\oplus Y} z}\)- sprzeczność). Zatem \(\displaystyle{ x\in X}\),\(\displaystyle{ z\in X}\) i \(\displaystyle{ x \le _{X\oplus Y} z}\), więc z definicji sumy porządkowej \(\displaystyle{ x \le _X z}\). Mamy \(\displaystyle{ x\in A \cup B}\), i \(\displaystyle{ x\not\in B}\) (gdyby \(\displaystyle{ x\in B}\), to \(\displaystyle{ x\in Y}\), mamy \(\displaystyle{ x\in X}\), więc \(\displaystyle{ x\in X \cap Y}\), a zbiory \(\displaystyle{ X,Y}\) są rozłączne- sprzeczność ). Zatem \(\displaystyle{ x\notin B}\), ale \(\displaystyle{ x\in A \cup B}\), więc \(\displaystyle{ x\in A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A\ni x \le_X z, z\in X}\), a zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest resztą w \(\displaystyle{ X}\), więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ z\in A}\). Wobec czego \(\displaystyle{ z\in A \cup B}\), i zbiór \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem.\(\displaystyle{ \square}\)
Wykażemy jeszcze, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ A\subset X}\) przedziałem, a \(\displaystyle{ Y}\) podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ X}\) z porządkiem \(\displaystyle{ \le }\) z \(\displaystyle{ X}\) zawężonym do podzbioru \(\displaystyle{ Y}\), oznaczmy go jako \(\displaystyle{ \le _Y}\), taki zbiór jest to, jako podzbiór zbioru liniowo uporządkowanego, jest zbiorem liniowo uporządkowanym, wtedy zbiór \(\displaystyle{ A \cap Y }\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ \left( Y, \le _Y\right) }\).
PROSTY DOWÓD:
Niewątpliwie \(\displaystyle{ A \cap Y\subset Y}\), jak trzeba.
Aby wykazać, że ten zbiór jest przedziałem w \(\displaystyle{ Y}\), to weźmy elementy \(\displaystyle{ x,y\in A \cap Y}\), i weźmy element \(\displaystyle{ z\in Y}\), taki, że \(\displaystyle{ x<_Y z <_Y y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ z\in A \cap Y}\). Mamy \(\displaystyle{ x\in A, y\in A}\), i \(\displaystyle{ x<_Y z <_Y y}\), ponieważ porządek \(\displaystyle{ \le}\) rozszerza porządek \(\displaystyle{ \le _Y}\), więc \(\displaystyle{ A\ni x \le z \le y\in A}\), a \(\displaystyle{ A}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\), więc wnioskujemy, że również \(\displaystyle{ z\in A}\). Mamy \(\displaystyle{ z\in Y}\), więc \(\displaystyle{ z\in A \cap Y}\), i zbiór \(\displaystyle{ A \cap Y}\) jest przedziałem. \(\displaystyle{ \square}\)
Można też łatwo udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ A\subset X}\) przedziałem, to \(\displaystyle{ A}\) jest również przedziałem w \(\displaystyle{ X}\) względem porządku odwrotnego \(\displaystyle{ \le ^{-1}}\). To można bardzo prosto udowodnić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1404
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Przedziały zbioru liniowo uporządkowanego
Widzę, że ani nie zilustrowałem tego faktu (co tym razem jest ciężko zrobić), ani go nie objaśniłem.Jakub Gurak pisze: ↑8 wrz 2021, o 01:15 Udowodniłem [...], że jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane \(\displaystyle{ \left( X, \le _X\right) ; \left( Y, \le _Y\right) }\) tak, że zbiory \(\displaystyle{ X, Y}\) są rozłączne (wtedy na \(\displaystyle{ X \cup Y}\) możemy rozważać sumę porządkową tych dwóch porządków), jeśli zbiór \(\displaystyle{ A\subset X}\) jest resztą w \(\displaystyle{ X}\), a zbiór \(\displaystyle{ B\subset Y}\) jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ Y}\), to \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową.
Już tłumaczę:
Definicja przedziału \(\displaystyle{ A \subset X}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, mówi, że 'wchodząc do środka' zbioru, zbiór \(\displaystyle{ A}\) musi on zawierać, jako elementy, wszystkie elementy zbioru liniowo uporządkowanego \(\displaystyle{ X}\). A tu mamy sumę porządkową określoną na zbiorze \(\displaystyle{ X \cup Y}\), oraz mamy resztę \(\displaystyle{ A \subset X}\) i mamy przedział początkowy \(\displaystyle{ B \subset Y}\). Naszym zbiorem liniowo uporządkowanym jest tutaj \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową, więc suma tej reszty i tego przedziału początkowego, 'wchodząc do jej środka', zawiera ona wszystkie elementy zbioru \(\displaystyle{ X \cup Y}\) (tego 'odstępu' między zbiorami \(\displaystyle{ X}\) a \(\displaystyle{ Y}\), nie rozważamy takich elementów , gdyż rozważamy tu jedynie zbiór \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ), wtedy suma tej reszty i tego przedziału początkowego, wchodząc do jej środka, otrzymamy, że zawiera ona wszystkie elementy zbioru \(\displaystyle{ X \cup Y}\), naszego zbioru liniowo uporządkowanego, a więc ta suma jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\).
Mamy też twierdzenie, mówiące, że jeśli mamy zbiór liniowo uporządkowany \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\), oraz mamy rodzinę \(\displaystyle{ \mathbb{B}}\) przedziałów w \(\displaystyle{ X}\) o niepustym przecięciu, to ich suma jest przedziałem.
Udało się wczoraj wzmocnić ten rezultat (choć pomysł ten pochodzi od zadania z książki z topologii dla zbiorów spójnych, postawiłem analogiczne zadanie dla przedziałów, bo zbiorami spójnymi na prostej są chyba, są nimi dokładnie przedziały, i uogólniłem je na dowolne przedziały w zbiorze liniowo uporządkowanym \(\displaystyle{ X}\), chodzi nie tylko o przedziały na prostej), do postaci:
Jeśli \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ \left( A_n\right) _{n \in \NN}}\), ciągiem przedziałów w \(\displaystyle{ X}\), takim, że każdy przedział z tego ciągu przecina się z następnym, tzn.: \(\displaystyle{ A _{n} \cap A _{n+1} \neq \left\{ \right\}}\), dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) , to suma tych przedziałów \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A_n }\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X}\).
Przedstawię teraz krótki dowód tego faktu:
Przypomnijmy najpierw, że jeśli mamy zbiór liniowo uporządkowany \(\displaystyle{ \left( X, \le\right) }\), oraz mamy łańcuch \(\displaystyle{ \mathbb{B}}\), względem inkluzji, przedziałów w \(\displaystyle{ X}\), to suma \(\displaystyle{ \bigcup\mathbb{B}}\) jest przedziałem, co udowodniłem TUTAJ:
i ten fakt przyda nam się.
Przejdźmy do dowodu naszego faktu:
DOWÓD TEGO FAKTU:
Zdefiniujmy nowy ciąg podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\), w następujący sposób:
\(\displaystyle{ B_0= A_0}\);
\(\displaystyle{ B_1= A_0 \cup A_1}\);
\(\displaystyle{ \vdots}\)
tzn.:
\(\displaystyle{ B_n= \bigcup_{k=0}^{n} A_k.}\)
Wykażemy, że zbiór \(\displaystyle{ B_n}\) jest zawsze przedziałem.
Dowód jest indukcyjny:
Mamy, że zbiór \(\displaystyle{ B_0= A_0}\) jest przedziałem (z założenia).
Mamy \(\displaystyle{ B_1=A_0 \cup A_1}\), gdzie te obydwa składniki są przedziałami, i również, na mocy założenia, te dwa zbiory przecinają się, a zatem zbiór \(\displaystyle{ B_1}\) jest przedziałem, bo jak dwa przedziały mają niepuste przecięcie, to ich suma jest przedziałem, a zatem zbiór \(\displaystyle{ B_1}\) jest przedziałem.
Krok indukcyjny:
Przypuśćmy, że zbiór \(\displaystyle{ B_n}\) jest przedziałem.
Wtedy:
\(\displaystyle{ B _{n+1}= A_0 \cup A_1 \cup \ldots \cup A_n \cup A _{n+1}= B_n \cup A _{n+1}= }\)
gdzie pierwszy składnik tej sumy dwóch zbiorów jest przedziałem ( na mocy założenia indukcyjnego), i zbiór \(\displaystyle{ A _{n+1}}\) jest przedziałem.
Ponieważ zbiory \(\displaystyle{ A _{n+1}}\) i \(\displaystyle{ A_n}\) przecinają się, to również zbiory \(\displaystyle{ B_n}\) i \(\displaystyle{ A _{n+1}}\) przecinają się, a zatem zbiór \(\displaystyle{ B _{n+1}= B_n \cup A _{n+1}}\) jest przedziałem. Krok indukcyjny został dowiedziony.
Zasada indukcji matematycznej gwarantuje, że zbiór \(\displaystyle{ B_n}\) jest przedziałem, dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN.}\)
Widać, że zbiory \(\displaystyle{ B_n}\), na mocy ich definicji, gdyż są to coraz to dłuższe sumy skończonie wielu zbiorów , więc zbiory \(\displaystyle{ \left( B_n\right) _{n \in \NN}}\), tworzą łańcuch przedziałów w \(\displaystyle{ X}\). A zatem, na mocy faktu z podanego linku: suma \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} B_n}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X}\).
Ale:
\(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} B_n= B_0 \cup B_1 \cup B_2 \cup \ldots= A_0 \cup \left( A_0 \cup A_1\right) \cup \left( A_0 \cup A_1 \cup A_2\right) \cup \ldots= A_0 \cup A_1 \cup A_2 \cup \ldots= \bigcup_{n \in \NN} A_n,}\)
czyli również suma \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A_n}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X.\square}\)
Na mocy faktu z linku, mówiącego, że w zbiorze liczb wymiernych zbiorami wypukłymi są dokładnie przedziały (w
\(\displaystyle{ \left(\QQ, \le \right)}\) ), więc, z powyższego twierdzenia, otrzymamy fakt, mówiący, że jeśli w zbiorze liczb wymiernych mamy ciąg zbiorów wypukłych, taki, że każdy zbiór wypukły z tego ciągu przecina się z następnym, to suma tego ciągu zbiorów jest zbiorem wypukłym.
Dodano po 1 miesiącu 8 dniach 20 godzinach 21 minutach 10 sekundach:
Jakub Gurak pisze: ↑1 lip 2023, o 21:23 Udowodniłem [...], że jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane \(\displaystyle{ \left( X, \le _X\right) ; \left( Y, \le _Y\right) }\) tak, że zbiory \(\displaystyle{ X, Y}\) są rozłączne (wtedy na \(\displaystyle{ X \cup Y}\) możemy rozważać sumę porządkową tych dwóch porządków), jeśli zbiór \(\displaystyle{ A\subset X}\) jest resztą w \(\displaystyle{ X}\), a zbiór \(\displaystyle{ B\subset Y}\) jest przedziałem początkowym w \(\displaystyle{ Y}\), to \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest przedziałem w \(\displaystyle{ X \cup Y}\) ze sumą porządkową.
Okazuje się, że ten fakt da się zilustrować. Skoro rozważamy tutaj tylko sumę porządkową \(\displaystyle{ X \cup Y}\) zbiorów \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) , to tych elementów 'na przerwie między nimi' nie ma. A skoro ich nie ma, to możemy 'zlepić' tą resztę z tym przedziałem początkowym otrzymując przedział, oto ilustracja tego faktu: \(\displaystyle{ \\}\)Jakub Gurak pisze: Widzę, że ani nie zilustrowałem tego faktu (co tym razem jest ciężko zrobić), ...
Udowodniłem też ostatnio prawo zbiorów:
\(\displaystyle{ \left( X\oplus Y \right) \times Z = \left( X \times Z\right) \oplus \left( Y \times Z\right) ,}\)
wykorzystując proste prawo różnicy symetrycznej \(\displaystyle{ \left( A\oplus B\right) = \left( A \cup B\right) \setminus \left( A \cap B\right) }\), oraz wykorzystując znane prawa rozdzielności sumy, przekroju i różnicy względem iloczynu kartezjańskiego, oto:
DOWÓD TEGO FAKTU:
\(\displaystyle{ \left( X \times Z\right) \oplus \left( Y \times Z\right) \stackrel{A\oplus B=\left( A \cup B\right) \setminus \left( A \cap B\right) }{=} \left[ \left( X \times Z\right) \cup \left( Y \times Z\right) \right] \setminus \left[ \left( X \times Z\right) \cap \left( Y \times Z\right) \right]=\\ = \left[ \left( X \cup Y\right) \times Z\right] \setminus \left[ \left( X \cap Y\right) \times Z \right]= \left[ \left( X \cup Y\right) \setminus \left( X \cap Y\right) \right] \times Z= \left( X\oplus Y \right) \times Z. \square}\)