moc zbioru kwadratu

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

moc zbioru kwadratu

Post autor: Bran »

Wyznaczyć moc zbioru
\(\displaystyle{ A = \left\{ (a_n)_{n\in \NN} \in \NN^\NN : \left( \forall_{n \in \NN_+}\right) \left( a_n^2 = a_{n-1} \cdot a_{n+1}\right) \right\}}\)

Jest to zadanie z mojej pracy, niestety praca została przez prowadzącego wyzerowana i zastanawiam się gdzie tkwi błąd?
Poniżej przedstawiam rozumowanie:

\(\displaystyle{ a_n^2 = a_{n-1} \cdot a_{n+1}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_{n-1}, \; a_n, \; a_{n+1} \in \NN_+,}\) więc \(\displaystyle{ a_{n-1} i a_{n+1}}\) są dzielnikami naturalnymi liczny \(\displaystyle{ a_n^2.}\)

Każda liczba ma przynajmniej dwie pary dzielników: \(\displaystyle{ \left( 1, a_n^2\right) \; i \; (a_n, a_n)}\). Jest więc tych ciągów minimum \(\displaystyle{ 2^\NN = 2^{\aleph_0} = c}\)

z drugiej strony wszystkich ciągów jest\(\displaystyle{ \left| \NN^{\NN} \right| = c. }\)

Więc z twierdzenia Cantora-Bernsteina \(\displaystyle{ |A| = c. }\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: moc zbioru kwadratu

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 17 mar 2021, o 22:51 Wyznaczyć moc zbioru
\(\displaystyle{ A = \left\{ (a_n)_{n\in \NN} \in \NN^\NN : \left( \forall_{n \in \NN_+}\right) \left( a_n^2 = a_{n-1} \cdot a_{n+1}\right) \right\}}\)

Jest to zadanie z mojej pracy, niestety praca została przez prowadzącego wyzerowana
Też bym wyzerował (i pewnie ucieszyłbym się, że nie muszę się wczytywać, w końcu odpowiedź to \(\displaystyle{ |A|=\aleph_0...).}\)
Bran pisze: 17 mar 2021, o 22:51 i zastanawiam się gdzie tkwi błąd?
Poniżej przedstawiam rozumowanie:

\(\displaystyle{ a_n^2 = a_{n-1} \cdot a_{n+1}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_{n-1}, \; a_n, \; a_{n+1} \in \NN_+,}\) więc \(\displaystyle{ a_{n-1} i a_{n+1}}\) są dzielnikami naturalnymi liczny \(\displaystyle{ a_n^2.}\)

Każda liczba ma przynajmniej dwie pary dzielników: \(\displaystyle{ \left( 1, a_n^2\right) \; i \; (a_n, a_n)}\). Jest więc tych ciągów minimum \(\displaystyle{ 2^\NN = 2^{\aleph_0} = c}\)
Nie zrozumiałeś definicji zbioru \(\displaystyle{ A}\). Zauważ, że jest to (mniej więcej) zbiór ciągów geometrycznych o wyrazach naturalnych. Ciąg geometryczny jest jednoznacznie wyznaczony przez pierwszy wyraz (który jest liczbą naturalną) i iloraz (który na pewno jest liczbą wymierną).

Żeby było całkiem porządnie należy zbiór \(\displaystyle{ A}\) podzielić na dwa zbiory: zbiór ciągów, które od drugiego wyrazu są stale równe zero (jest ich tyle, ile możliwych pierwszych wyrazów, czyli tyle, ile liczb naturalnych) i zbiór ciągów geometrycznych o wyrazach naturalnych dodatnich, wtedy obserwacja z poprzedniego zdania jest w pełni ścisła w odniesieniu do tego drugiego zbioru - pierwszy wyraz takiego ciągu jest liczbą naturalną dodatnią, a iloraz też jest liczbą naturalną dodatnią (do oszacowania wystarczy, że to liczba wymierna, ale nie jest trudno pokazać więcej).

JK
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: moc zbioru kwadratu

Post autor: Dasio11 »

Można też zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ (a_n)_{n \in \NN} \in A}\), to dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 2}\): jeśli \(\displaystyle{ a_{n-2} = 0}\) to \(\displaystyle{ a_n = 0}\), a w przeciwnym razie \(\displaystyle{ a_n = \frac{(a_{n-1})^2}{a_{n-2}}}\). Tak czy owak każdy element ciągu jest wyznaczony przez dwa poprzednie, czyli cały ciąg zależy tylko od dwóch pierwszych wyrazów - a zatem funkcja przyporządkowująca ciągowi \(\displaystyle{ (a_n)_{n \in \NN}}\) parę \(\displaystyle{ (a_0, a_1) \in \NN^2}\) jest różnowartościowa.
ODPOWIEDZ