Lista zbiorów i ich elementy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Lista zbiorów i ich elementy
\(\displaystyle{ }\)Z podanych poniżej tekstów wybierz te, które prawidłowo będą definiować zbiory ułożone na czteropunktowej liście\(\displaystyle{ f}\). Wypisz wszystkie możliwe listy zbiorów wyszczególniając ich definicje oraz elementy przez nie definiowane:
tekst1:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
tekst2:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\in f(1)\}}\)
tekst3:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\)
tekst4:
\(\displaystyle{ \begin{cases}ℕ, gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ prawdziwa\\ \Phi , gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ fałszywa\end{cases}}\)
tekst1:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
tekst2:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\in f(1)\}}\)
tekst3:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\)
tekst4:
\(\displaystyle{ \begin{cases}ℕ, gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ prawdziwa\\ \Phi , gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ fałszywa\end{cases}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34305
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Mając do dyspozycji tekstowe definicje zbiorów, powinniśmy mieć możliwość tworzenia z nich ciągów w dowolnej kolejności.
O ile nie mam watpliwości, że tekst1 definiuje zbiór i może być umieszczony na dowolnej pozycji listy (a nawet na wszystkich czterech pozycjach - tworząc ciąg stały), to tekst2 nie może znaleźć się na pierwszej pozycji - czyli definiuje zbiór warunkowo?
Tekst4 generuje więcej problemów:
Definiuje zbiór?
Czy na razie nie definiuje?
A co z nim robić teraz? - tym bardziej, że hipoteza może nigdy nie zostanie rozstrzygnięta?
To moje dylematy zebrane razem.
Tekst 3. według mnie nie definiuje zbioru dla tworzonej listy \(\displaystyle{ f}\)- bo mając możliwość umieścić go na liście - musimy go usunąć, jako rodzącego sprzeczność. Więc gdybyśmy tworzyli co najwyżej czteroelementową listę \(\displaystyle{ f}\) ,to później nie możemy tego samego tekstu uznać za poprawnie definiującego zbiór - bo to jest ten sam tekst, który wcześniej został odrzucony i zastosowany do tej samej listy...
O ile nie mam watpliwości, że tekst1 definiuje zbiór i może być umieszczony na dowolnej pozycji listy (a nawet na wszystkich czterech pozycjach - tworząc ciąg stały), to tekst2 nie może znaleźć się na pierwszej pozycji - czyli definiuje zbiór warunkowo?
Tekst4 generuje więcej problemów:
Definiuje zbiór?
Czy na razie nie definiuje?
A co z nim robić teraz? - tym bardziej, że hipoteza może nigdy nie zostanie rozstrzygnięta?
To moje dylematy zebrane razem.
Tekst 3. według mnie nie definiuje zbioru dla tworzonej listy \(\displaystyle{ f}\)- bo mając możliwość umieścić go na liście - musimy go usunąć, jako rodzącego sprzeczność. Więc gdybyśmy tworzyli co najwyżej czteroelementową listę \(\displaystyle{ f}\) ,to później nie możemy tego samego tekstu uznać za poprawnie definiującego zbiór - bo to jest ten sam tekst, który wcześniej został odrzucony i zastosowany do tej samej listy...
-
- Administrator
- Posty: 34305
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Co oznacza to zdanie?
Formalnie rzecz biorąc to nie jest poprawny opis zbioru, bo nie mamy porządnie zdefiniowanego \(\displaystyle{ f}\).
Co to znaczy "definiuje zbiór"? Zbiór opisujemy poprzez jednoznaczne określenie jego elementów, a ten "tekst" nawet nie wyjaśnia, czym miałyby być elementy.
Ten zapis w ogóle nie opisuje zbioru, z tego samego powodu, co tekst2.andu pisze: ↑16 mar 2021, o 11:31Tekst 3. według mnie nie definiuje zbioru dla tworzonej listy \(\displaystyle{ f}\)- bo mając możliwość umieścić go na liście - musimy go usunąć, jako rodzącego sprzeczność. Więc gdybyśmy tworzyli co najwyżej czteroelementową listę \(\displaystyle{ f}\) ,to później nie możemy tego samego tekstu uznać za poprawnie definiującego zbiór - bo to jest ten sam tekst, który wcześniej został odrzucony i zastosowany do tej samej listy...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Gdyby wszystkie tekstowe definicje zbiorów wskazywały jednoznacznie, jakie elementy należą do definiowanych zbiorów niezależnie od "czynników zewnętrznych", czyli od innych tekstów i ich interpretacji, to tak zdefiniowane zbiory wraz z ich definicjami można ustawiać w dowolny sposób w ciąg \(\displaystyle{ f}\).andu pisze: ↑16 mar 2021, o 12:31
Mając do dyspozycji tekstowe definicje zbiorów, powinniśmy mieć możliwość tworzenia z nich ciągów w dowolnej kolejności.Co oznacza to zdanie?
Jan Kraszewski pisze: ↑
Właśnie też tak to rozumiemZbiór opisujemy poprzez jednoznaczne określenie jego elementów
Jan Kraszewski pisze: ↑
W zadaniu mamy właśnie z tych tekstów utworzyć rodzinę ciągów - więc zgadzam się, że żaden ciąg \(\displaystyle{ f}\) nie jest na razie określony - poza ograniczeniem ilości elementów tego ciągu do najwyżej czterech i wyboru zbiorów tylko z pośród tych czterech tekstów mających definiować zbiory.
Ale możemy z nich właśnie ułożyć np takie dwa ciągi:
\(\displaystyle{ Pierwszy\ ciąg\ f}\):
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow f(1)=\{1,2,3,4,6,12\}\ zdefiniowany\ przez\ }\)\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
\(\displaystyle{ 2 \rightarrow f(2)=\{1,2,3,4,6,12\}\ zdefiniowany\ przez\ }\)\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
\(\displaystyle{ 3 \rightarrow f(3)=\{1,2,3,4,6,12\}\ zdefiniowany\ przez\ }\)\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
oraz następny:
\(\displaystyle{ Drugi\ ciąg\ f}\):
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow f(1)=\{1,2,3,4,6,12\}\ zdefiniowany\ przez\ }\)\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\ jest\ dzielnikiem\ 12\}}\)
\(\displaystyle{ 2 \rightarrow f(2)=\{1,2,3,4,6,12\}\ zdefiniowany\ przez\ }\)\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n \in f(1)\}}\), bo \(\displaystyle{ f(1)=\{1,2,3,4,6,12\}}\)
Można jeszcze wypisać ciąg jednoelementowy utworzony dzięki tekst1,
Jeszcze jeden dwuelementowy, gdzie na drugiej pozycji ponownie umieści się tekst1,
Dodatkowe trzy trójelementowe, oraz osiem czteroelementowych - niezawierających na pierwszej pozycji tektu2 i utworzonych tylko dzięki dwom tekstom: tekst1 i tekst2, ponieważ w żadnym przypadku teksty:
tekst3:
\(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\)
tekst4:
\(\displaystyle{ \begin{cases}ℕ, gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ prawdziwa\\ \Phi , gdy\ hipoteza\ Goldbacha\ jest\ fałszywa\end{cases}}\)
nie tworzą zbiorów, dla których:
No chyba, że ktoś to widzi inaczej...Zbiór opisujemy poprzez jednoznaczne określenie jego elementów
Jan Kraszewski pisze: ↑
-
- Użytkownik
- Posty: 2284
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Temu zadaniu można nadać pełny matematyczny sens w następujący sposób:
Znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\NN\rightarrow\{1,2,3,4\}}\) takie, że istnieją zbiory \(\displaystyle{ A_1,A_2,A_3,A_4}\) spełniające warunki:
\(\displaystyle{ A_1=\{n\in\NN: n|12\}}\)
Dla każdego \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ n\in A_2 \iff \left( n\in \NN \wedge n\in A_{f(1)} \right) }\).
Dla każdego \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ n\in A_3 \iff \left( n\in \NN \wedge n\notin A_{f(n)} \right) }\).
Jeśli hipoteza Golbacha jest prawdziwa, to \(\displaystyle{ A_4=\NN}\). Jeśli jest fałszywa, to \(\displaystyle{ A_4=\emptyset}\).
Można interpretować to zadanie na więcej sposobów. Na przykład można żądać, żeby zbiory \(\displaystyle{ A_1,A_2,A_3,A_4}\) były wyznaczone jednoznacznie.
Znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\NN\rightarrow\{1,2,3,4\}}\) takie, że istnieją zbiory \(\displaystyle{ A_1,A_2,A_3,A_4}\) spełniające warunki:
\(\displaystyle{ A_1=\{n\in\NN: n|12\}}\)
Dla każdego \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ n\in A_2 \iff \left( n\in \NN \wedge n\in A_{f(1)} \right) }\).
Dla każdego \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ n\in A_3 \iff \left( n\in \NN \wedge n\notin A_{f(n)} \right) }\).
Jeśli hipoteza Golbacha jest prawdziwa, to \(\displaystyle{ A_4=\NN}\). Jeśli jest fałszywa, to \(\displaystyle{ A_4=\emptyset}\).
Można interpretować to zadanie na więcej sposobów. Na przykład można żądać, żeby zbiory \(\displaystyle{ A_1,A_2,A_3,A_4}\) były wyznaczone jednoznacznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Dziękuję matmatmm za profesjonalne opracowanie tematu.
Zgrabnie ujęte zostało żądanie, by dany zbiór istniał prezentowany przez definiujący go tekst na danej liście.
Brakuje mi konieczności wyszczególnienia elementów tych zbiorów, co według mnie ma istotne znaczenie poznawcze, choć być może kierował się Pan wyrażoną dalej opinią:
Rozumiem, że ogólna formuła może definiować całą rodzinę zbiorów - np. taka, jak tekst2 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\in f(1)\}}\)
lub tekst3 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\), zależnych od tworzonych list \(\displaystyle{ f}\), lecz uważam, że dla konkretnej listy zbiór przez nią definiowany powinien być określony jednoznacznie np. poprzez wymienienie jego elementów, co akurat w tym przypadku powinno być stosunkowo łatwe. Ważnym wnioskiem wtedy okaże się, że tekst2 jest poprawny warunkowo - tzn. nie może znaleźć się na pierwszym miejscu tworzonej listy \(\displaystyle{ f}\), z powodu autoreferencyjności.
Zaś tekst3 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\) w ogóle nie generuje żadnego zbioru dla żadnej z tworzonych funkcji \(\displaystyle{ f}\), choć oczywiście funkcje zostają utworzone.
Jakie mamy prawo do tego, by uznać formułę \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\)
za formułę generującą zbiór \(\displaystyle{ B}\) dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f:ℕ \rightarrow P(ℕ)}\) -z twierdzenie Cantora, skoro tu, podczas tworzenia wszystkich funkcji, za każdym razem tekst mający definiować zbiór \(\displaystyle{ B}\) musieliśmy odrzucić?
Do prezentacji innego, nurtującego mnie problemu - indywidualnej interpretacji zależnej od czasu oraz osoby interpretującej daną definicję zbioru mogłem w tekście4 wybrać zamiast hipotezy Goldbacha np taki zbiór: \(\displaystyle{ \{n\}, gdzie\ n\ minimalna\ ilość\ kolorów\ potrzebna\ do\ pomalowania\ dowolnej\ mapy\ administracyjnej\ tak,}\)
\(\displaystyle{ by\ obszary\ jednakowego\ koloru\ nie\ miały\ wspólnej\ granicy}\)
i umiejscowić to zadanie w latach 1975- do 2004 , gdzie 1976 - pierwszy komputerowy dowód, że \(\displaystyle{ n=4}\) nieuznawany przez wielu matematyków za dowód prawdziwy i rodzący wiele wątpliwości, 1994 - poprawa dowodu w celu usunięcia wad i 2004- potwierdzenie dowodu przez niezależny komputer.
Zgrabnie ujęte zostało żądanie, by dany zbiór istniał prezentowany przez definiujący go tekst na danej liście.
Brakuje mi konieczności wyszczególnienia elementów tych zbiorów, co według mnie ma istotne znaczenie poznawcze, choć być może kierował się Pan wyrażoną dalej opinią:
Zastanawiam się czy może istnieć zbiór wyznaczony niejednoznacznie? Tu zacytuję jeszcze Pana Janka:
Tu właśnie tkwi istota poruszanego problemu!Jan Kraszewski pisze: ↑16 mar 2021, o 11:52 Zbiór opisujemy poprzez jednoznaczne określenie jego elementów
Rozumiem, że ogólna formuła może definiować całą rodzinę zbiorów - np. taka, jak tekst2 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\in f(1)\}}\)
lub tekst3 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\), zależnych od tworzonych list \(\displaystyle{ f}\), lecz uważam, że dla konkretnej listy zbiór przez nią definiowany powinien być określony jednoznacznie np. poprzez wymienienie jego elementów, co akurat w tym przypadku powinno być stosunkowo łatwe. Ważnym wnioskiem wtedy okaże się, że tekst2 jest poprawny warunkowo - tzn. nie może znaleźć się na pierwszym miejscu tworzonej listy \(\displaystyle{ f}\), z powodu autoreferencyjności.
Zaś tekst3 \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\) w ogóle nie generuje żadnego zbioru dla żadnej z tworzonych funkcji \(\displaystyle{ f}\), choć oczywiście funkcje zostają utworzone.
Jakie mamy prawo do tego, by uznać formułę \(\displaystyle{ \{n\inℕ :n\notin f(n)\}}\)
za formułę generującą zbiór \(\displaystyle{ B}\) dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f:ℕ \rightarrow P(ℕ)}\) -z twierdzenie Cantora, skoro tu, podczas tworzenia wszystkich funkcji, za każdym razem tekst mający definiować zbiór \(\displaystyle{ B}\) musieliśmy odrzucić?
Do prezentacji innego, nurtującego mnie problemu - indywidualnej interpretacji zależnej od czasu oraz osoby interpretującej daną definicję zbioru mogłem w tekście4 wybrać zamiast hipotezy Goldbacha np taki zbiór: \(\displaystyle{ \{n\}, gdzie\ n\ minimalna\ ilość\ kolorów\ potrzebna\ do\ pomalowania\ dowolnej\ mapy\ administracyjnej\ tak,}\)
\(\displaystyle{ by\ obszary\ jednakowego\ koloru\ nie\ miały\ wspólnej\ granicy}\)
i umiejscowić to zadanie w latach 1975- do 2004 , gdzie 1976 - pierwszy komputerowy dowód, że \(\displaystyle{ n=4}\) nieuznawany przez wielu matematyków za dowód prawdziwy i rodzący wiele wątpliwości, 1994 - poprawa dowodu w celu usunięcia wad i 2004- potwierdzenie dowodu przez niezależny komputer.
-
- Użytkownik
- Posty: 2284
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Zastanawiam się, czy pojęcie "(pewien) tekst (ciąg znaków) poprawnie definiuje zbiór" posiada formalną definicję (czyli odwołującą się do innych pojęć matematycznych). Pracując z definicją opisową
Ja próbowałem to zadanie przerobić tak, żeby miało matematyczny sens, ale po przemyśleniu stwierdzam, że nie oddaje ono dokładnie "poprawnego definiowania zbioru".
Celowo napisałem
\(\displaystyle{ A_2=\{n\in \NN : n\in A_{f(1)}\}}\)
W ten sposób ominąłem problemy niepoprawnej definicji przez "rozpisanie" zapisu zbioru przez funkcję zdaniową. Podobnie z tekstem 3.
nie jesteśmy raczej w stanie tworzyć zadań, które używają tego pojęcia w sposób ścisły - tzn. taki, że twierdzenia są formułami pewnego języka. Bardziej chodzi tutaj o stosowanie reguł (opisanych językiem naturalnym) dotyczących poprawnego definiowania zbiorów w praktyce i pozostaje to w sferze przed właściwym problemem matematycznym.Zbiór opisujemy poprzez jednoznaczne określenie jego elementów
Ja próbowałem to zadanie przerobić tak, żeby miało matematyczny sens, ale po przemyśleniu stwierdzam, że nie oddaje ono dokładnie "poprawnego definiowania zbioru".
Celowo napisałem
zamiast niepoprawnego (ze wzlędu na autoreferencję)
\(\displaystyle{ A_2=\{n\in \NN : n\in A_{f(1)}\}}\)
W ten sposób ominąłem problemy niepoprawnej definicji przez "rozpisanie" zapisu zbioru przez funkcję zdaniową. Podobnie z tekstem 3.
Tak, to znaczy może istnieć więcej niż jeden zbiór spełniający dany warunek.Zastanawiam się czy może istnieć zbiór wyznaczony niejednoznacznie?
Według mnie ten zbiór w każdym momencie jest zdefiniowany poprawnie - przed dowodem twierdzenia po prostu nie było wiadomo jaka liczba do niego należy.Do prezentacji innego, nurtującego mnie problemu - indywidualnej interpretacji zależnej od czasu oraz osoby interpretującej daną definicję zbioru mogłem w tekście4 wybrać zamiast hipotezy Goldbacha np taki zbiór:
\(\displaystyle{ \{n\} - \text{gdzie } n \text{ minimalna ilość kolorów potrzebna do pomalowania dowolnej mapy administracyjnej tak, by obszary jednakowego koloru nie miały wspólnej granicy}}\)
i umiejscowić to zadanie w latach 1975- do 2004 , gdzie 1976 - pierwszy komputerowy dowód, że
nieuznawany przez wielu matematyków za dowód prawdziwy i rodzący wiele wątpliwości, 1994 - poprawa dowodu w celu usunięcia wad i 2004- potwierdzenie dowodu przez niezależny komputer.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Lista zbiorów i ich elementy
Sposób oceny, czy dany tekst definiuje jednoznacznie zbiór ma swoje dość poważne konsekwencje, które opisałem na tym forum tu.
Podtrzymuję pogląd, że definicja zbioru powinna jednoznacznie wyznaczać wszystkie elementy tego zbioru, natomiast dopuszczam istnienie formuł definiujących rodziny zbiorów, ale pod warunkiem, że wszystkie elementy tej rodziny posiadają jednoznacznie określone elementy. A to, jak się okazuje może być trudne do przewidzenia.
A odnośnie tekstu4 z hipotezą Goldbacha - w przeliczalnej puli wszystkich tekstów na pewno znajdą się inne teksty jednoznacznie wyznaczające interesujące nas zbiory i to wielokrotnie, więc jest to zupełnie bez znaczenia dla celu sprawdzenia, czy moc zbioru potęgowego jest istotnie większa od samego zbioru.
Podtrzymuję pogląd, że definicja zbioru powinna jednoznacznie wyznaczać wszystkie elementy tego zbioru, natomiast dopuszczam istnienie formuł definiujących rodziny zbiorów, ale pod warunkiem, że wszystkie elementy tej rodziny posiadają jednoznacznie określone elementy. A to, jak się okazuje może być trudne do przewidzenia.
A odnośnie tekstu4 z hipotezą Goldbacha - w przeliczalnej puli wszystkich tekstów na pewno znajdą się inne teksty jednoznacznie wyznaczające interesujące nas zbiory i to wielokrotnie, więc jest to zupełnie bez znaczenia dla celu sprawdzenia, czy moc zbioru potęgowego jest istotnie większa od samego zbioru.