Dwa zbiory liniowo uporządkowane

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Dwa zbiory liniowo uporządkowane

Post autor: Jakub Gurak »

Udowodniłem dzisiaj (po kilku dniach zajmowania się tematem, dowód mam na trzech kartkach A4), że jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane, to aby suma tych dwóch liniowych porządków była liniowym porządkiem w sumie tych dwóch zbiorów na których są określone te dwa porządki, to konieczne jest aby jeden z tych dwóch porządków był rozszerzeniem drugiego. Pokazałem też bardzo prosto twierdzenie odwrotne- wtedy to jest po prostu dłuższy z tych dwóch liniowych porządków. Podobny fakt udowodniłem dla przekroju dwóch liniowych porządków- jest to po prostu krótszy z tych dwóch liniowych porządków. Przedstawię teraz dowody tych faktów.

Niech \(\displaystyle{ (X,R);(Y,S)}\) będą zbiorami liniowo uporządkowanymi takimi, że \(\displaystyle{ R}\) nie rozszerza \(\displaystyle{ S}\) i \(\displaystyle{ S}\) nie rozszerza \(\displaystyle{ R}\). Pokażemy, że \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest liniowym porządkiem w \(\displaystyle{ X\cup Y.}\)

Dowód:

Ponieważ \(\displaystyle{ R}\) nie rozszerza \(\displaystyle{ S}\), to \(\displaystyle{ R\not\supset S}\), i podobnie, ponieważ \(\displaystyle{ S}\) nie rozszerza \(\displaystyle{ R}\), to \(\displaystyle{ S\not\supset R}\). Ponieważ zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru, to relacje \(\displaystyle{ R,S}\) są niepuste. Zatem zaprzeczając definicji zawierania zbiorów otrzymujemy, że istnieje para \(\displaystyle{ (a,b)\in S}\) taka, że \(\displaystyle{ (a,b)\not\in R}\), i podobnie istnieje para \(\displaystyle{ (c,d)\in R}\), taka, że \(\displaystyle{ (c,d)\not\in S}\). Wtedy \(\displaystyle{ a\in S_L}\), ale \(\displaystyle{ S}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ Y}\), więc \(\displaystyle{ S_L=Y}\), a więc \(\displaystyle{ a\in Y}\). Podobnie, mamy \(\displaystyle{ c\in R_L}\), ale \(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ X}\), wobec czego \(\displaystyle{ R_L=X}\), a więc \(\displaystyle{ c\in X}\). Zatem również \(\displaystyle{ a,c\in X\cup Y.}\)

I.Rozważmy najpierw przypadek gdy zbiory \(\displaystyle{ X,Y}\) są rozłączne. Wtedy \(\displaystyle{ R\cup S}\) jest relacją częściowego porządku (suma dwóch relacji porządku na zbiorach rozłącznych jest relacją porządku). Przypuśćmy, nie wprost, ze jest to liniowy porządek. Wtedy \(\displaystyle{ R\cup S}\) jest relacją spójną w \(\displaystyle{ X\cup Y}\). A zatem \(\displaystyle{ (a,c)\in R\cup S}\) lub \(\displaystyle{ (c,a)\in R\cup S.}\)

Jeśli \(\displaystyle{ (a,c)\in R}\), to \(\displaystyle{ a\in R_L}\), ale ponieważ \(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ X}\), więc \(\displaystyle{ R_L=X}\), więc \(\displaystyle{ a\in X}\), a \(\displaystyle{ a\in Y}\), więc \(\displaystyle{ a\in X\cap Y}\), a zbiory \(\displaystyle{ X,Y}\) są rozłączne- sprzeczność.

Jeśli \(\displaystyle{ (a,c)\in S}\), to \(\displaystyle{ c\in S_P}\), ale \(\displaystyle{ S}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ Y}\), więc \(\displaystyle{ S_P=Y}\), więc \(\displaystyle{ c\in Y}\), a mamy \(\displaystyle{ c\in X}\), co daje sprzeczność z tym, że zbiory \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są rozłączne.

Zatem \(\displaystyle{ (a,c)\not\in R\cup S. }\)

Jeśli \(\displaystyle{ (c,a)\in R}\), to \(\displaystyle{ a\in R_P=X}\) (\(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ X}\)), lecz \(\displaystyle{ a\in Y}\), co wobec rozłączności zbiorów \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) daje sprzeczność.

Jeśli \(\displaystyle{ (c,a)\in S}\), to \(\displaystyle{ c\in S_L=Y}\) (\(\displaystyle{ S}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ Y}\)), więc \(\displaystyle{ c\in Y}\), a mamy \(\displaystyle{ c\in X}\), co podobnie daje sprzeczność.

II. Rozważmy teraz przypadek gdy pewien element \(\displaystyle{ x\in X\cap Y}\) jest elementem wspólnym zbiorów \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\).

1.Rozważmy podprzypadek gdy \(\displaystyle{ Y \setminus X=\emptyset.}\)
Wtedy \(\displaystyle{ Y\subset X}\), więc \(\displaystyle{ X\cup Y=X}\), ponieważ \(\displaystyle{ (X,R)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym \(\displaystyle{ a,b\in Y\subset X}\), więc \(\displaystyle{ a,b\in X}\), mamy \(\displaystyle{ (a,b)\not\in R}\), więc pozostaje możliwość \(\displaystyle{ (b,a)\in R}\), więc \(\displaystyle{ (b,a)\in R\cup S}\), mamy \(\displaystyle{ (a,b)\in S}\), więc para \(\displaystyle{ (a,b)\in R\cup S}\). Mamy również \(\displaystyle{ a \neq b}\), gdyż \(\displaystyle{ a,b \in Y\cap X}\), więc ze zwrotności \(\displaystyle{ R}\), mamy \(\displaystyle{ (a,a)\in R}\), więc nie może być \(\displaystyle{ a=b}\), gdyż \(\displaystyle{ (a,b)\not\in R}\). A zatem mamy \(\displaystyle{ a \neq b, (b,a)\in R\cup S, (a,b)\in R\cup S}\), co oznacza, ze \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest antysymetryczna, a więc nie jest liniowym porządkiem.

2. Jeśli \(\displaystyle{ X \setminus Y=\left\{ \right\}}\), to rozumujemy analogicznie jak w poprzednim punkcie.

3.0. \(\displaystyle{ X \setminus Y \neq \left\{ \right\}}\) i \(\displaystyle{ Y \setminus X \neq \left\{ \right\} }\), i dla pewnego \(\displaystyle{ x'\in X \setminus Y}\) zachodzi \(\displaystyle{ x'(R)x}\); oraz dla pewnego \(\displaystyle{ x''\in Y \setminus X}\), zachodzi \(\displaystyle{ x(S) x''.}\)

Wtedy \(\displaystyle{ (x',x)\in R}\), i \(\displaystyle{ (x',x)\in R\cup S}\), i podobnie \(\displaystyle{ (x,x'')\in R\cup S}\), lecz \(\displaystyle{ (x',x'') \not\in R \cup S}\) (łatwo się o tym przekonać rozumując nie wprost). a zatem \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest przechodnia, i nie jest liniowym porządkiem.

3a) \(\displaystyle{ X \setminus Y \neq \left\{ \right\}}\) i \(\displaystyle{ Y \setminus X \neq \left\{ \right\}}\), i gdy dla każdego \(\displaystyle{ x'\in X \setminus Y}\) zachodzi \(\displaystyle{ x(R)x'.}\)
Niech \(\displaystyle{ x' \in X \setminus Y \neq \left\{ \right\}}\), niech \(\displaystyle{ x'' \in Y \setminus X \neq \left\{ \right\}}\), wtedy oczywiście, z założenia \(\displaystyle{ x(R)x'}\), więc \(\displaystyle{ (x,x')\in R\cup S}\). Mamy \(\displaystyle{ x''\in Y, x\in Y}\). Ponieważ \(\displaystyle{ (Y,S)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ (x'',x)\in S}\) lub \(\displaystyle{ (x,x'')\in S. }\)

Jeśli \(\displaystyle{ (x,x'')\in S}\). to ja stwierdzam, że elementy \(\displaystyle{ x',x''}\) są nieporównywalne względem relacji \(\displaystyle{ R\cup S}\). Jeśli bowiem \(\displaystyle{ (x',x'')\in R\cup S}\), to naturalnie jest rozważyć dwa przypadki.
\(\displaystyle{ (x',x'')\in R}\), wtedy \(\displaystyle{ x''\in R_P,}\) ale \(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ X}\), więc \(\displaystyle{ R_P=X}\), a więc \(\displaystyle{ x''\in X}\), a \(\displaystyle{ x''\in Y \setminus X}\)- sprzeczność.
Jeśli \(\displaystyle{ (x',x'')\in S}\), to \(\displaystyle{ x'\in S_L=Y}\)( \(\displaystyle{ S}\) jest zwrotna w \(\displaystyle{ Y}\)), a \(\displaystyle{ x'\in X \setminus Y}\)-sprzeczność.
Jeśli \(\displaystyle{ (x'',x')\in R\cup S}\), to znowu rozpatrujemy dwa przypadki, i łatwo otrzymujemy (w obydwu przypadkach) sprzeczność.
A zatem \(\displaystyle{ (x',x'')\not\in R\cup S}\), i \(\displaystyle{ (x'',x')\not\in R\cup S}\), a więc \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest spójna, i nie jest liniowym porządkiem.

jeśli \(\displaystyle{ (x,x'')\not\in S}\), więc pozostaje możliwość \(\displaystyle{ (x'',x)\in S}\); wtedy \(\displaystyle{ (x'',x)\in R\cup S}\), \(\displaystyle{ (x,x')\in R\cup S}\), lecz \(\displaystyle{ (x'',x')\not\in R\cup S}\) (łatwo to- rozważając dwa przypadki, łatwo się o tym przekonać); a zatem to oznacza, że relacja \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest przechodnia.

3b)\(\displaystyle{ X \setminus Y \neq \left\{ \right\}}\) i \(\displaystyle{ Y \setminus X \neq \left\{ \right\}}\), i gdy dla każdego \(\displaystyle{ x''\in Y \setminus X}\) zachodzi \(\displaystyle{ x''(S)x.}\)
Rozumujemy analogicznie jak poprzednio, może podam tylko szkic dowodu. Niech \(\displaystyle{ x'' \in Y \setminus X \neq \left\{ \right\}}\), niech \(\displaystyle{ x' \in X \setminus Y \neq \left\{ \right\} }\), wtedy, z założenia \(\displaystyle{ x''(S) x}\). Ponieważ \(\displaystyle{ x\in X\cap Y, x'\in X}\), a \(\displaystyle{ (X,R)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, więc \(\displaystyle{ (x,x')\in R}\) lub \(\displaystyle{ (x',x)\in R}\) . Jeśli \(\displaystyle{ (x',x)\in R}\), to ja stwierdzam, że elementy \(\displaystyle{ x', x'' }\) są nieporównywalne względem \(\displaystyle{ R\cup S}\) (co uzasadniam sprawdzając cztery proste przypadki, i doprowadzam je do sprzeczności), a zatem \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest spójna. Jeśli \(\displaystyle{ (x,x')\in R}\), to \(\displaystyle{ (x,x');(x'',x)\in R\cup S}\), lecz \(\displaystyle{ (x'',x')\in R\cup S}\) (co uzasadniam sprawdzając dwa proste przypadki), co oznacza, że \(\displaystyle{ R\cup S}\) nie jest przechodnia.

Wystarczy chyba tylko dodać, że ponieważ porządek \(\displaystyle{ R}\) na \(\displaystyle{ X}\) jest liniowy, i porządek \(\displaystyle{ S}\) na \(\displaystyle{ Y}\) jest liniowy, to są to wszystkie przypadki, co kończy dowód. \(\displaystyle{ \square}\) :lol: 8-) :D

A jeśli \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\) lub \(\displaystyle{ S}\) rozszerza \(\displaystyle{ R}\), to \(\displaystyle{ R\cup S}\) jest liniowym porządkiem w \(\displaystyle{ X\cup Y.}\)

BARDZO PROSTY DOWÓD:

Jeśli \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\), to \(\displaystyle{ R\supset S}\), a zatem \(\displaystyle{ R\cup S=R}\), ponieważ \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\), więc również \(\displaystyle{ X\supset Y}\), a więc \(\displaystyle{ X\cup Y=X}\), ponieważ \(\displaystyle{ (X, R)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, czyli relacja \(\displaystyle{ R}\) jest liniowym porządkiem na \(\displaystyle{ X=X\cup Y}\), więc to oznacza, że również \(\displaystyle{ R\cup S=R}\) (jako ta sama relacja) jest liniowym porządkiem na \(\displaystyle{ X=X\cup Y}\). Jeśli \(\displaystyle{ S}\) rozszerza \(\displaystyle{ R}\), to rozumujemy symetrycznie.

Podobnie, jeśli \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\) lub \(\displaystyle{ S}\) rozszerza \(\displaystyle{ R}\), to \(\displaystyle{ R\cap S}\) jest liniowym porządkiem w \(\displaystyle{ X\cap Y.}\)

PODOBNIE PROSTY DOWÓD:

Jeśli \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\), to \(\displaystyle{ R\supset S}\), wtedy \(\displaystyle{ R\cap S=S}\), ponieważ \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ S}\), to \(\displaystyle{ X\supset Y,}\) a więc \(\displaystyle{ X\cap Y=Y}\), ponieważ \(\displaystyle{ S}\) jest liniowym porządkiem w \(\displaystyle{ Y=X\cap Y}\), a \(\displaystyle{ R\cap S=S}\), więc również \(\displaystyle{ R\cap S}\) (jako ta sama relacja) jest liniowym porządkiem w \(\displaystyle{ Y=X\cap Y}\). Jeśli \(\displaystyle{ S}\) rozszrza \(\displaystyle{ R}\), to rozumujemy symetrycznie.\(\displaystyle{ \square}\)

Jest to po prostu krótszy z tych dwóch liniowych porządków, podobnie dla sumy liniowych porządków- jest to po prostu dłuższy z tych dwóch liniowych porządków. Skończone łańcuchy liniowych porządków są mało ciekawe- wtedy ich suma to po prostu najdłuższy z tych liniowych porządków. Znacznie ciekawsze są nieskończone łańcuchy liniowych porządków, i wtedy gdy mamy takich łańcuch (dla ilustracji niech będzie przeliczalny), to jego suma jest liniowym porządkiem, i jest to supremum tej rodziny liniowych porządków. Jest to powszechnie znany fakt, ale ciekawy, więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ
ODPOWIEDZ