Potrzebuję skorzystać z pewnego (może i prostego) faktu, który nie jest mi znany, i nie wiem jak go udowodnić.
Potrzebuję wykorzystać fakt, że jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe (a więc i gęste) :\(\displaystyle{ (X, \le _X); \left( Y, \le_Y\right) }\) takie, że porządek \(\displaystyle{ \le _X}\) jest rozszerzeniem porządku \(\displaystyle{ \le _Y}\), oraz gdy mamy dwa punkty \(\displaystyle{ a,b\in X\cap Y}\) oraz element pośredni \(\displaystyle{ c \in X}\) pośredni, czyli taki, że \(\displaystyle{ a<_X c <_ X b}\), to \(\displaystyle{ c\in Y.}\)
Albo inaczej, wystarczy mi nawet tylko fakt, że pomiędzy dwoma elementami \(\displaystyle{ x\in X\cap Y, y\in X}\) istnieje element pośredni \(\displaystyle{ z\in Y}\), czyli taki, że \(\displaystyle{ x<_X z<_X y.}\)
Ważne aby ten element był w \(\displaystyle{ Y=X\cap Y}\), co z gęstości nie wynika, więc jak to najprościej pokazać
Proszę o pomoc, gdyż pracuję nad dowodem, że przekrój łańcucha liniowych porządków ciągłych jest liniowym porządkiem ciągłym.
Dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe
Jakub Gurak pisze: ↑8 sty 2021, o 21:48jeśli mamy dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe (a więc i gęste) :\(\displaystyle{ (X, \le _X); \left( Y, \le_Y\right) }\) takie, że porządek \(\displaystyle{ \le _X}\) jest rozszerzeniem porządku \(\displaystyle{ \le _Y}\), oraz gdy mamy dwa punkty \(\displaystyle{ a,b\in X\cap Y}\) oraz element pośredni \(\displaystyle{ c \in X}\) pośredni, czyli taki, że \(\displaystyle{ a<_X c <_ X b}\), to \(\displaystyle{ c\in Y.}\)
Jakub Gurak pisze: ↑8 sty 2021, o 21:48pomiędzy dwoma elementami \(\displaystyle{ x\in X\cap Y, y\in X}\) istnieje element pośredni \(\displaystyle{ z\in Y}\), czyli taki, że \(\displaystyle{ x<_X z<_X y.}\)
Wszystkie te stwierdzenia są na ogół fałszywe.Jakub Gurak pisze: ↑8 sty 2021, o 21:48przekrój łańcucha liniowych porządków ciągłych jest liniowym porządkiem ciągłym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe
Kontrprzykład do 1 i 2: \(\displaystyle{ [0, 1] \cup (2, 3] \subseteq [0, 3]}\)
3: \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{\infty} \bigcup_{k \in \ZZ} \left[ k-\frac{1}{n}, k+\frac{1}{n} \right) = \ZZ}\)
3: \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{\infty} \bigcup_{k \in \ZZ} \left[ k-\frac{1}{n}, k+\frac{1}{n} \right) = \ZZ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Dwa zbiory liniowo uporządkowane ciągłe
Wielkie dzięki Dasio11, jesteś mistrzem, wszystko się zgadza, sprawdziłem. A więc przekrój łańcucha porządków ciągłych tutaj daje zbiór \(\displaystyle{ \ZZ}\), na którym naturalny porządek nie jest ciągły, gdyż nie jest nawet gęsty. Nigdy bym na coś takiego nie wpadł