Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: pawlo392 »

Rozważmy w zbiorze liczb wymiernych dodatnich taką relację. \(\displaystyle{ \frac{x}{y} \prec \frac{a}{b} \iff \frac{x}{y},\frac{a}{b} \text{są nieskracalne}\ \land \ y=b \ \land \frac{x}{y} \le \frac{a}{b}.}\).

Według mnie elementem minimalnym będzie ułamek którego licznik jest równy jeden, a konkretnie \(\displaystyle{ x=1}\). Gdyż oczywiście 0 nie rozważamy. Jeśli chodzi o elementy maksymalne to wydaje mi się, że ich nie ma, gdyż zawsze możemy znaleźć ułamek większy, spełniający założenia relacji.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2020, o 14:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nieskracalne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: a4karo »

A zauważyłeś, że `{-1}/{-3}` jest nieskracalnym ułamkiem dodatnim?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: pawlo392 »

Racja, umknęło mi to. Zatem, wygląda mi na to, iż nie ma tutaj ani elementów minimalnych ani maksymalnych.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: Dasio11 »

Ta relacja nie jest dobrze określona, bo zgodnie z definicją zachodzi jednocześnie \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \prec \frac{3}{5}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{6}{10} \not \prec \frac{6}{10}}\), co oczywiście jest niemożliwe.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: pawlo392 »

Dasio11 pisze: 1 lip 2020, o 15:59 Ta relacja nie jest dobrze określona, bo zgodnie z definicją zachodzi jednocześnie \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \prec \frac{3}{5}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{6}{10} \not \prec \frac{6}{10}}\), co oczywiście jest niemożliwe.
Dokładna treść zadnia brzmi : W zbiorze liczb dodatnich wymiernych definiujemy relację częściowego porządku \(\displaystyle{ \frac{x}{y} \prec \frac{a}{b} }\) gdy \(\displaystyle{ \frac{x}{y}, \ \frac{a}{b}}\) są nieskracalne, \(\displaystyle{ y=b}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{x}{y} \le \frac{a}{b}}\). Wyznaczyć elementy maksymalne i minimalne.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Relacja częściowego porządku, elementy minimalne.

Post autor: Jan Kraszewski »

To sformułowanie jest niezręczne (a formalnie - jak pokazano - niepoprawne). Nieskracalność ułamków nie powinna być fragmentem definicji relacji. Lepiej zdefiniować tę relację na zbiorze par liczb naturalnych dodatnich, takich że w współrzędne w każdej parze są względnie pierwsze.

JK
ODPOWIEDZ