Nieskończoność- pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Nieskończoność- pytanie
Jak prosto uzasadnić, że jeśli zbiór \(\displaystyle{ A}\)(rodzina zbiorów) jest nieskończony, to zbiór \(\displaystyle{ \bigcup A}\) jest nieskończony??
Na ważniaku po prostu z tego faktu skorzystano, co zapewne oznacza, że można to prosto uzasadnić, ale nie wiem jak.
Dodano po 27 minutach 4 sekundach:
Dla \(\displaystyle{ A \subset P _{sk}\left( \NN\right) }\), gdzie \(\displaystyle{ P _{sk}\left( \NN\right) }\) oznacza rodzinę wszystkich skończonych podzbiorów zbioru liczb naturalnych.
Na ważniaku po prostu z tego faktu skorzystano, co zapewne oznacza, że można to prosto uzasadnić, ale nie wiem jak.
Dodano po 27 minutach 4 sekundach:
Dla \(\displaystyle{ A \subset P _{sk}\left( \NN\right) }\), gdzie \(\displaystyle{ P _{sk}\left( \NN\right) }\) oznacza rodzinę wszystkich skończonych podzbiorów zbioru liczb naturalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
Ten fakt jest mi znany, ale mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób to wynika, bo nie widzę tego, jeśli zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest nieskończony, to również jego nadzbiór \(\displaystyle{ P\left( \bigcup A\right) }\) jest nieskończony, ale dlaczego \(\displaystyle{ \bigcup A}\) jest nieskończony ( nie podoba mi się argument typu, że jeśli zbiór X jest skończony, to \(\displaystyle{ P\left( X\right) }\) jest skończony, bo, choć to prawdziwe, to formalnie chyba nie takie proste, wolę inaczej).
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
No ale to przecież podstawowy (i prosty) fakt, że jeśli \(\displaystyle{ |X|=n}\), to \(\displaystyle{ |P(X)|=2^n}\). Z jakichś niezbyt zrozumiałych powodów lubisz sobie komplikować życie.Jakub Gurak pisze: ↑23 cze 2020, o 22:31( nie podoba mi się argument typu, że jeśli zbiór X jest skończony, to \(\displaystyle{ P\left( X\right) }\) jest skończony, bo, choć to prawdziwe, to formalnie chyba nie takie proste, wolę inaczej).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
Tak, ale pamiętam, że jak chciałem udowodnić indukcyjnie, w oparciu o definicję skończoności von Neumanna, że jeśli zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest skończony, to jego zbiór potęgowy jest również skończony, to nie było łatwo...
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
Nie wiem, co dowodziłeś, ale dowód indukcyjny faktu
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall X)\left( |X|=n \Rightarrow |P(X)|=2^n\right)}\)
jest standardowy i prosty,
JK
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall X)\left( |X|=n \Rightarrow |P(X)|=2^n\right)}\)
jest standardowy i prosty,
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
No to problem jest taki :jak z faktu, że `n` jest skończone wynika, że `2^n` jest skończoneJan Kraszewski pisze: ↑24 cze 2020, o 09:00 Nie wiem, co dowodziłeś, ale dowód indukcyjny faktu
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall X)\left( |X|=n \Rightarrow |P(X)|=2^n\right)}\)
jest standardowy i prosty,
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 609
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 135 razy
Re: Nieskończoność- pytanie
Każda liczba naturalna jest skończona (jako zbiór) z definicji, bo jest równoliczna sama ze sobą.