Obraz i przeciwobraz...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Obraz i przeciwobraz...
Witam!
Mam prośbe do użytkowników forum, niech ktoś wytłumaczy mi na "chłopski rozum" jak wyznacza się obraz i przeciwobraz Mam definicje podręcznikową z której nic nie moge zrozumnieć. Proszę o wyrozumiałość i podanie paru przykładów z dokładnym opisem rozwiązania. Z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygode ze studiami
Mam prośbe do użytkowników forum, niech ktoś wytłumaczy mi na "chłopski rozum" jak wyznacza się obraz i przeciwobraz Mam definicje podręcznikową z której nic nie moge zrozumnieć. Proszę o wyrozumiałość i podanie paru przykładów z dokładnym opisem rozwiązania. Z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygode ze studiami
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Obraz i przeciwobraz...
Jest w Kompendium funkcji taki temat ..pt teoria obrazu, tak ze warto zajrzec
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Obraz i przeciwobraz...
Dzięki za pokazanie tematu, jednak nadal nie wiem co zrobić żeby wyznaczyć przeciwobraz...Jak można to poproszę "łopatologicznie" krok po kroku na jakimś przykładzie, jak w podstawówce bo funkcje nigdy nie były moją mocną strona
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Obraz i przeciwobraz...
no np jak masz \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) , C= (1,4) i szukasz przeciwobazu zbioru C, tj
to beda takie x, ze f(x) nalezy do C, tj :
\(\displaystyle{ 1}\)
to beda takie x, ze f(x) nalezy do C, tj :
\(\displaystyle{ 1}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Obraz i przeciwobraz...
heh ,
1. to samo C , tylko \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) , i tu \(\displaystyle{ f^{-1}(C)=(1, \sqrt[3]{4})}\)
2 ciekawszy \(\displaystyle{ f(x)=[x]}\) tj cecha x, czyli czesc całkowita l. x , zbior C ma tylko jeden element
\(\displaystyle{ C= \{1 \}}\) a \(\displaystyle{ f^{-1}(C)=}\)
1. to samo C , tylko \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) , i tu \(\displaystyle{ f^{-1}(C)=(1, \sqrt[3]{4})}\)
2 ciekawszy \(\displaystyle{ f(x)=[x]}\) tj cecha x, czyli czesc całkowita l. x , zbior C ma tylko jeden element
\(\displaystyle{ C= \{1 \}}\) a \(\displaystyle{ f^{-1}(C)=}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Obraz i przeciwobraz...
no jesli \(\displaystyle{ C=(1,4)}\), to \(\displaystyle{ f^{-1}(C) = \{ x : f(x) C \}=\{ x : 1< x^2+2x-6 }\)