Zwrotna symetryczna przechodnia

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

Proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ X=\{ 1,2,3,4,5,6\} }\)
Określamy relacje \(\displaystyle{ q}\) na \(\displaystyle{ X}\): \(\displaystyle{ a\, q\, b \Leftrightarrow |a-b| \le 3.}\)

Wykaz czy jest zwrotna symetryczna przechodnia
Dziękuje!
Ostatnio zmieniony 9 lis 2019, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie można "wykazać czy". Można "wykazać, że" lub "sprawdzić czy".

Znasz definicje tych własności?

JK
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

Tak zwrotna tak myśle\(\displaystyle{ |a-a| \le 3}\), czyli jest zwrotna .
Symetryczna \(\displaystyle{ |a-b| \le 3 \Leftrightarrow -|-b+a| \le 3}\). Tutaj chyba nie jest symetryczna
Przechodnia tutaj gorzej \(\displaystyle{ a,b,c. |a-b| \le 3 \wedge |b-c| \le 3}\) tutaj nie wiem
Ostatnio zmieniony 9 lis 2019, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Janusz Tracz »

Tutaj chyba nie jest symetryczna
Na tą relację można patrzeć w taki sposób, że liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są w relacji gdy ich odległość od siebie jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3}\). Jeśli odległość \(\displaystyle{ a}\) od \(\displaystyle{ b}\) jest nie większa od \(\displaystyle{ 3}\) to czy odległość \(\displaystyle{ b}\) od \(\displaystyle{ a}\) jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3}\)?
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

No tak
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Vequ pisze: 9 lis 2019, o 23:01No tak
Co pokazuje, że sprawdzanie własności nie powinno sprowadzać się do manipulowania znaczkami bez zrozumienia, co zrobiłeś tutaj:
Vequ pisze: 9 lis 2019, o 22:44Symetryczna \(\displaystyle{ |a-b| \le 3 \Leftrightarrow -|-b+a| \le 3}\). Tutaj chyba nie jest symetryczna
Interpretacja Janusza Tracza pomoże też udzielić Ci odpowiedzi na pytanie o przechodniość, ale tak czy inaczej trzeba potem te uzasadnienia sformalizować.

JK
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

A czy pomógłby mi ktoś z ta przechodniością jak to poprawnie sformalizować.
Dziękuje !
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Najpierw stwierdź, czy jest przechodnia, czy nie.

JK
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

Myśle ze jest ponieważ \(\displaystyle{ |a-b| \le 3, |b-c| \le 3}\)to bym to zrobił tak \(\displaystyle{ |a-b|+|b-c| \le 3, |a-c| \le 3 }\) to znaczy ze jest przechodnie prawda ?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, o 00:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Vequ pisze: 10 lis 2019, o 00:20to bym to zrobił tak \(\displaystyle{ |a-b|+|b-c| \le 3, |a-c| \le 3 }\)
A mógłbyś wytłumaczyć, jak to zrobiłeś?

JK
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

Kurczę nie wiem jak dobrze to wytłumaczyć ale jak byśmy wstawili przypadkowe liczby \(\displaystyle{ a=1 ,b=2 ,c=3 ,
|1-2|+|2-3| \le 3,
|-1|+|-1| \le 3, }\)

\(\displaystyle{ |-2| \le 3,
2 \le 3,}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: a4karo »

I czego to ma dowodzić?
Weź trochę mniej przypadkowe liczby \(1,3,5\)
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

To tutaj wyjdzie \(\displaystyle{ 4 \le 3}\) czyli nieprawda to znaczy ze nie jest przechodnia ?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, o 10:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nieprawda.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie jest. Ale ważniejsze jest to, że próbowałeś dowodzić twierdzenie ogólne przez przykład, a to nie rokuje dobrze na przyszłość.

JK
Vequ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2019, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Zwrotna symetryczna przechodnia

Post autor: Vequ »

Dobrze dziękuje za 30 min egzamin mam nadzieje ze pójdzie dobrze :)
ODPOWIEDZ