1) Napisz krótko jaką własność dla \(\displaystyle{ A, B = ∅}\) wyraża zdanie \(\displaystyle{ (∀x ∈ A)(∃y ∈ B)(x = y)}\)
2) Napisz krótko jaką własność dla \(\displaystyle{ A, B = ∅}\) wyraża zdanie \(\displaystyle{ (∀x ∈ A)(∃y ∈ B)(x \neq y)}\)
Wymyśliłem takie własności:
Ad. 1
Jeśli każdy \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ A}\) ma swój "odpowiednik" w \(\displaystyle{ B}\) to znaczy, że:
1. \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
2. \(\displaystyle{ A \cap B = A}\)
3. \(\displaystyle{ A \cup B = B}\)
1 i 2 i 3 są równoważne, trochę nie rozumiem o jaki typ własności chodziło autorowi zadania.
Ad. 2
Jeśli wybierzemy jakikolwiek \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ A}\) to w \(\displaystyle{ B}\) zawsze się znajdzie taki punkt \(\displaystyle{ y}\) że \(\displaystyle{ x \neq y}\) czyli:
\(\displaystyle{ B - A \neq ∅}\)
Pisanie, że \(\displaystyle{ B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ A }\) jest chyba bez sensu. Nie wiem jakie własności mogą tutaj być. :/
Określanie własności zbioru ze zdania
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Określanie własności zbioru ze zdania
terefere123 pisze: ↑9 lis 2019, o 18:091) Napisz krótko jaką własność dla \(\displaystyle{ A, B = ∅}\)
A nie miało być \(\displaystyle{ A, B \ne \emptyset}\) ? Bo mówienie o własnościach zbioru pustego ma mało sensu.
Jak dla mnie wystarczy \(\displaystyle{ A \subseteq B}\).terefere123 pisze: ↑9 lis 2019, o 18:09 Jeśli każdy \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ A}\) ma swój "odpowiednik" w \(\displaystyle{ B}\) to znaczy, że:
1. \(\displaystyle{ A \subseteq B}\)
2. \(\displaystyle{ A \cap B = A}\)
3. \(\displaystyle{ A \cup B = B}\)
1 i 2 i 3 są równoważne, trochę nie rozumiem o jaki typ własności chodziło autorowi zadania.
Dlaczego? Jak dla mnie odpowiedź \(\displaystyle{ B\not \subseteq A}\) byłaby OK, gdyby była poprawna. Zauważ jednak, że jeśli \(\displaystyle{ A=B=\{1,2\},}\) to warunek jest spełniony, więc Twoja propozycja nie jest dobra.terefere123 pisze: ↑9 lis 2019, o 18:09Ad. 2
Jeśli wybierzemy jakikolwiek \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ A}\) to w \(\displaystyle{ B}\) zawsze się znajdzie taki punkt \(\displaystyle{ y}\) że \(\displaystyle{ x \neq y}\) czyli:
\(\displaystyle{ B - A \neq ∅}\)
Pisanie, że \(\displaystyle{ B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ A }\) jest chyba bez sensu.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Określanie własności zbioru ze zdania
Tak chodzi mi o \(\displaystyle{ A, B \ne \emptyset}\)Jan Kraszewski pisze: ↑9 lis 2019, o 19:09terefere123 pisze: ↑9 lis 2019, o 18:091) Napisz krótko jaką własność dla \(\displaystyle{ A, B = ∅}\)
A nie miało być \(\displaystyle{ A, B \ne \emptyset}\) ? Bo mówienie o własnościach zbioru pustego ma mało sensu.
Faktycznie, źle spojrzałem na te zadanie.Jan Kraszewski pisze: ↑9 lis 2019, o 19:09 Dlaczego? Jak dla mnie odpowiedź \(\displaystyle{ B\not \subseteq A}\) byłaby OK, gdyby była poprawna. Zauważ jednak, że jeśli \(\displaystyle{ A=B=\{1,2\},}\) to warunek jest spełniony, więc Twoja propozycja nie jest dobra.
Wypisałem sobie kilka możliwości zbiorów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) i oto co zaobserwowałem:
Jeśli \(\displaystyle{ B}\) ma 1 element to \(\displaystyle{ B \nsubseteq A}\)
W każdym innym przypadku dla dow. \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) z tym ograniczeniem zdanie jest prawdziwe.
Nie wiem czy można nazwać to własnością...
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Określanie własności zbioru ze zdania
Ewentualnym ułatwieniem może być zbadanie negacji tego zdania.
To jest równoważne zdaniu \(\displaystyle{ B\not \subseteq A\lor |B|\ne 1}\), co jest równoważne \(\displaystyle{ |B|=1 \Rightarrow B\not \subseteq A}\) lub \(\displaystyle{ B \subseteq A \Rightarrow |B|\ne 1.}\) Można zatem tę własność przeczytać jako "\(\displaystyle{ B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ A}\) lub \(\displaystyle{ B}\) nie jest zbiorem jednoelementowym" bądź jako "jeśli \(\displaystyle{ B}\) jest zbiorem jednoelementowym, to nie zawiera się w zbiorze \(\displaystyle{ A}\)" bądź jako "jeśli \(\displaystyle{ B}\) zawiera się w \(\displaystyle{ A}\), to jest zbiorem jednoelementowym".
Muszę jednak przyznać, że są to dziwnie brzmiące własności. No ale nie chce być inaczej.
JK
To jest równoważne zdaniu \(\displaystyle{ B\not \subseteq A\lor |B|\ne 1}\), co jest równoważne \(\displaystyle{ |B|=1 \Rightarrow B\not \subseteq A}\) lub \(\displaystyle{ B \subseteq A \Rightarrow |B|\ne 1.}\) Można zatem tę własność przeczytać jako "\(\displaystyle{ B}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ A}\) lub \(\displaystyle{ B}\) nie jest zbiorem jednoelementowym" bądź jako "jeśli \(\displaystyle{ B}\) jest zbiorem jednoelementowym, to nie zawiera się w zbiorze \(\displaystyle{ A}\)" bądź jako "jeśli \(\displaystyle{ B}\) zawiera się w \(\displaystyle{ A}\), to jest zbiorem jednoelementowym".
Muszę jednak przyznać, że są to dziwnie brzmiące własności. No ale nie chce być inaczej.
JK