Zawieranie się zbiorów potęgowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Sprawdź czy prawdziwe jest: jeśli \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\), to \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\)
Zakładam, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) jest prawdziwe dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B, C}\)
I teraz chciałbym to rozpisać ale gubię się z kwantyfikatorami. \(\displaystyle{ X}\) dow. zbiór
\(\displaystyle{ (\forall X)(X \subseteq A \rightarrow X \subseteq C \wedge X \subseteq B) }\)
W dobrym miejscu jest ten kwantyfikator? Jak dalej z tym ruszyć, rozpisywać to aż do \(\displaystyle{ x \in X \rightarrow x \in A}\) itd.?
Zakładam, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) jest prawdziwe dla dowolnych \(\displaystyle{ A, B, C}\)
I teraz chciałbym to rozpisać ale gubię się z kwantyfikatorami. \(\displaystyle{ X}\) dow. zbiór
\(\displaystyle{ (\forall X)(X \subseteq A \rightarrow X \subseteq C \wedge X \subseteq B) }\)
W dobrym miejscu jest ten kwantyfikator? Jak dalej z tym ruszyć, rozpisywać to aż do \(\displaystyle{ x \in X \rightarrow x \in A}\) itd.?
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Ale co to jest? Bo na pewno nie teza.terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 18:10I teraz chciałbym to rozpisać ale gubię się z kwantyfikatorami. \(\displaystyle{ X}\) dow. zbiór
\(\displaystyle{ (\forall X)(X \subseteq A \rightarrow X \subseteq C \wedge X \subseteq B) }\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
\(\displaystyle{ P(A)}\) rozumiem tak że jeśli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\) to \(\displaystyle{ X \subseteq A}\) no i w taki sposób pozamieniałem tą teze
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Tezę?!terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 18:15\(\displaystyle{ P(A)}\) rozumiem tak że jeśli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\) to \(\displaystyle{ X \subseteq A}\) no i w taki sposób pozamieniałem tą teze
Teza mówi, że \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\) i to ją masz udowodnić. Ty co najwyżej rozpisałeś założenie (nie bardzo wiadomo po co).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Przepraszam, chciałem napisać założenie. To jak to zacząć nie rozpisując założenia?
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Musisz pamiętać, że dowód nie polega na transformowaniu założenia do tezy poprzez manipulacje na znaczkach.
Masz dwie możliwości: albo (1) znasz dwa fakty: \(\displaystyle{ P(X) \cap P(Y)=P(X \cap Y)}\) oraz \(\displaystyle{ P(X) \subseteq P(Y) \Rightarrow X \subseteq Y}\) (dla dowolnych zbiorów \(\displaystyle{ X,Y}\)) - wtedy korzystając z tych faktów i założenia łatwo otrzymać tezę
albo (2) rozumujesz bezpośrednio - ustalasz dowolne \(\displaystyle{ x\in A}\) i starasz się pokazać, że \(\displaystyle{ x\in B\cap C}\). W tym wypadku musisz wymyślić, jak skorzystać z założenia.
JK
Masz dwie możliwości: albo (1) znasz dwa fakty: \(\displaystyle{ P(X) \cap P(Y)=P(X \cap Y)}\) oraz \(\displaystyle{ P(X) \subseteq P(Y) \Rightarrow X \subseteq Y}\) (dla dowolnych zbiorów \(\displaystyle{ X,Y}\)) - wtedy korzystając z tych faktów i założenia łatwo otrzymać tezę
albo (2) rozumujesz bezpośrednio - ustalasz dowolne \(\displaystyle{ x\in A}\) i starasz się pokazać, że \(\displaystyle{ x\in B\cap C}\). W tym wypadku musisz wymyślić, jak skorzystać z założenia.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Z def. zbioru potegowego wynika, że istnieje takie \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ a \in X}\) i \(\displaystyle{ X \subseteq P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) i \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\)
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
No popatrz, to się nijak nie trzyma kupy. Najpierw piszesz:terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 19:28Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Z def. zbioru potegowego wynika, że istnieje takie \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ a \in X}\) i \(\displaystyle{ X \subseteq P(A)}\).
"Z def. zbioru potegowego wynika, że istnieje takie \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ a \in X}\)"
Po pierwsze - co to jest \(\displaystyle{ a}\)? Po drugie - co to ma wspólnego z poprzednim zdaniem? Po trzecie - co to ma wspólnego z def. zbioru potęgowego? Próbowałeś rzucić zaklęcie i zupełnie Ci nie wyszło.
Dalej piszesz:
"i \(\displaystyle{ X \subseteq P(A)}\)"
A to skąd wyczarowałeś?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Trochę mi się znaczki pomieszały. \(\displaystyle{ a}\) miało być \(\displaystyle{ x}\) a zawieranie się należeniem
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Podzbiór \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ x \in X}\) i \(\displaystyle{ X \subseteq A}\) Czyli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) i \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\)
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Podzbiór \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ x \in X}\) i \(\displaystyle{ X \subseteq A}\) Czyli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) i \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\)
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
No teraz prawie dobrze, ale wypadałoby sprecyzować, czym jest \(X\), bo na razie tylko zadeklarowałeś, że chciałbyś mieć taki zbiór, ale nie wiadomo, skąd go wziąłeś.
No i nie skracaj wnioskować, np. skoro \(x\in B\) i \(x\in C\), to \(x\in B\cap C\), czyli \(A\subseteq B\cap C\).
JK
No i nie skracaj wnioskować, np. skoro \(x\in B\) i \(x\in C\), to \(x\in B\cap C\), czyli \(A\subseteq B\cap C\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Ustalam zbiór \(\displaystyle{ X}\) taki, że \(\displaystyle{ x \in X}\) i \(\displaystyle{ X \subseteq A}\) Czyli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cap P(C)}\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) i \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) i \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ x∈B∩C}\), czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cap C}\)
Nie wiem jak bym mógł ten \(\displaystyle{ X}\) lepiej zdefiniować.
Czy dla \(\displaystyle{ P(A)⊆P(B) \cup P(C)}\), to \(\displaystyle{ A⊆B \cup C}\) dowód byłby identyczny? Boje się pułapki z kwantyfikatorami, wiem też, że \(\displaystyle{ P(A) \cup P(B) \neq P(A \cup B)}\) dlatego pytam.
Nie wiem jak bym mógł ten \(\displaystyle{ X}\) lepiej zdefiniować.
Czy dla \(\displaystyle{ P(A)⊆P(B) \cup P(C)}\), to \(\displaystyle{ A⊆B \cup C}\) dowód byłby identyczny? Boje się pułapki z kwantyfikatorami, wiem też, że \(\displaystyle{ P(A) \cup P(B) \neq P(A \cup B)}\) dlatego pytam.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Po prostu wskazać taki zbiór. Dopóki tego nie zrobisz, dowód nie jest w pełni dobry, bo nie wiadomo, czy taki zbiór istnieje.terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 20:04Nie wiem jak bym mógł ten \(\displaystyle{ X}\) lepiej zdefiniować.
Spróbuj ten dowód napisać i zobacz.terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 20:04Czy dla \(\displaystyle{ P(A)⊆P(B) \cup P(C)}\), to \(\displaystyle{ A⊆B \cup C}\) dowód byłby identyczny? Boje się pułapki z kwantyfikatorami, wiem też, że \(\displaystyle{ P(A) \cup P(B) \neq P(A \cup B)}\) dlatego pytam.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Może być tak: \(\displaystyle{ X = \left\{ x\right\} }\) ?
Napisałem sobie go na kartce. Wszystko robię tak samo tylko są 3 przypadki kiedy (wszytko zdefiniowane tak samo jak w poprzednim) \(\displaystyle{ X \in P(B)}\) i \(\displaystyle{ \neg (X \in P(C))}\) na odwrót i że \(\displaystyle{ X}\) jest w obu i wychodzi mi, że to też prawda.
Napisałem sobie go na kartce. Wszystko robię tak samo tylko są 3 przypadki kiedy (wszytko zdefiniowane tak samo jak w poprzednim) \(\displaystyle{ X \in P(B)}\) i \(\displaystyle{ \neg (X \in P(C))}\) na odwrót i że \(\displaystyle{ X}\) jest w obu i wychodzi mi, że to też prawda.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
No jasne. I w ogóle nie używamy \(\displaystyle{ X}\).
Nie rozumiem, jakie trzy przypadki?terefere123 pisze: ↑4 lis 2019, o 20:27`Napisałem sobie go na kartce. Wszystko robię tak samo tylko są 3 przypadki kiedy (wszytko zdefiniowane tak samo jak w poprzednim) \(\displaystyle{ X \in P(B)}\) i \(\displaystyle{ \neg (X \in P(C))}\) na odwrót i że \(\displaystyle{ X}\) jest w obu i wychodzi mi, że to też prawda.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zawieranie się zbiorów potęgowych.
Tu już ten 2 dowód:
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Zbiór \(\displaystyle{ X = \left\{ x\right\} }\) Czyli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cup P(C) }\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) lub \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) lub \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ x∈B \cup C}\), czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cup C}\)
Faktycznie bez sensu te przypadki chciałem robić.
Ustalam dow. \(\displaystyle{ x \in A}\) Zbiór \(\displaystyle{ X = \left\{ x\right\} }\) Czyli \(\displaystyle{ X \in P(A)}\). Z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ P(A) \subseteq P(B) \cup P(C) }\) czyli \(\displaystyle{ X }\) jest również w \(\displaystyle{ P(B)}\) lub \(\displaystyle{ P(C)}\) a z tego wynika, że \(\displaystyle{ x \in B}\) lub \(\displaystyle{ x \in C}\) czyli \(\displaystyle{ x∈B \cup C}\), czyli \(\displaystyle{ A \subseteq B \cup C}\)
Faktycznie bez sensu te przypadki chciałem robić.