Równoważnośc

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Niech \(\displaystyle{ A = \{ a, b, c, d\}}\). Znajdź najmniejszą relację równoważności \(\displaystyle{ R \subseteq A\times A}\) taką, że \(\displaystyle{ (a,c)\in R}\) i \(\displaystyle{ (a,d)\in R}\).
Siedzę nad tym już 3 godziny i nie potrafię nic zrozumieć. Czy wytłumaczy mi to ktoś łopatologicznie?
Byłabym bardzo wdzięczna
Ostatnio zmieniony 24 paź 2019, o 21:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale czego konkretnie nie rozumiesz w tym zadaniu? Znasz definicję relacji równoważności? Rozumiesz co masz zrobić w zadaniu, ale nie wiesz jak, czy nawet nie rozumiesz co masz pokazać?

I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a.

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Wiem, że relacja jest równoważna gdy jest zwrotna, przechodna i symetryczna. Ale nie wiem co z tym zrobić. I nie, nie rozumiem tego zadania w sensie co mam pokazać.

Dodano po 17 minutach 14 sekundach:
Mogę liczyć na pomoc z zadaniem?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 24 paź 2019, o 21:39Wiem, że relacja jest równoważna gdy jest zwrotna, przechodna i symetryczna.
Nie ma relacji "równoważnej", jest "relacja równoważności".
Nadine pisze: 24 paź 2019, o 21:39Ale nie wiem co z tym zrobić. I nie, nie rozumiem tego zadania w sensie co mam pokazać.
Musisz znaleźć relację równoważności \(\displaystyle{ R \subseteq A\times A}\) taką, że \(\displaystyle{ \{(a,c),(a,d)\} \subseteq R}\), która jest najmniejsza możliwa (w sensie zawierania). Rozwiązanie polega na tym, że masz zastanowić się, jakie pary trzeba dodać do tych dwóch par, żeby otrzymana relacja stała się ona zwrotna, symetryczna i przechodnia i dodawać masz tylko te pary, które są niezbędne.

Zacznij od zwrotności - jakie pary trzeba dodać, żeby uzyskana relacja stałą się zwrotna?

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

\(\displaystyle{ \lbrace (a,a),(c,d) \rbrace }\) zwrotna?
\(\displaystyle{ \lbrace (c,a),(d,a) \rbrace }\) to chyba aby była symetryczna
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 24 paź 2019, o 22:08\(\displaystyle{ \lbrace (a,a),(c,d) \rbrace }\) zwrotna?
No to chyba nie znasz definicji zwrotności relacji. Jak ona brzmi?

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Relacja zwrotna oznacza to że każdy element jest w relacji z samym sobą
\(\displaystyle{ \{(a,a),(c,c),(d,d)\}}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2019, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 25 paź 2019, o 23:33Relacja zwrotna oznacza to że każdy element jest w relacji z samym sobą
To jest dobrze, ale...
Nadine pisze: 25 paź 2019, o 23:33\(\displaystyle{ \{(a,a),(c,c),(d,d)\}}\)
...to jest źle. Sama napisałaś, że każdy element ma być ze sobą w relacji.

Poza tym nie wiadomo, co mają oznaczać zbiory par, które piszesz. Może umówmy się, że będziesz próbowała podawać kolejne przybliżenia końcowej odpowiedzi, zatem za każdym razem powinna to być relacja \(\displaystyle{ R}\) taka, że \(\displaystyle{ (a,c)\in R}\) i \(\displaystyle{ (a,d)\in R}\) oraz być może mająca pewną dodatkową pożądaną własność. Wobec tego w poprzednim poście powinnaś napisać

\(\displaystyle{ \{(a,a),(c,c),(d,d), (a,c), (a,d)\}.}\)

No i teraz powtórzę pytanie - czy uważasz, że powyższa relacja jest zwrotna?

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Wydaje mi się że tak
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: a4karo »

Zamiast "wydaje się" sprawdż, czy dla KAŻDEGO elementu \(x\in A\) para \((x,x)\) należy do relacji
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Tylko, że ja nie rozumiem jak to robić na literkach, z tego co rozumiem to skoro wszystkie literki \in A to jest zwrotna
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 14:37 przez Nadine, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 28 paź 2019, o 14:26Tylko, że ja nie rozumiem jak to robić na literkach
Zrozumieć, co znaczą literki. Jakie elementy ma zbiór \(\displaystyle{ A}\) ?

JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Moim zdaniem skoro każda z tych literek należy do zbioru A to znaczy że relacja jest zwrotna
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równoważnośc

Post autor: Jan Kraszewski »

Nadine pisze: 28 paź 2019, o 14:39Moim zdaniem skoro każda z tych literek należy do zbioru A to znaczy że relacja jest zwrotna
No to wróćmy do podanej przez Ciebie definicji:
Nadine pisze: 25 paź 2019, o 23:33Relacja zwrotna oznacza to że każdy element jest w relacji z samym sobą
Czyli zwrotność jest własnością relacji, a nie zbioru, na którym zadana jest relacja, więc to, co napisałaś post wyżej nie ma niestety sensu. Musisz jeszcze raz spróbować zrozumieć.

Sytuacja wygląda tak:

Mamy zbiór \(\displaystyle{ A=\{a,b,c,d\}}\) oraz relację \(\displaystyle{ R \subseteq A\times A}\), która na razie według Twojej propozycji wygląda tak: \(\displaystyle{ R=\{(a,a),(c,c),(d,d), (a,c), (a,d)\}}\). I teraz masz sprawdzić, czy relacja \(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna. Przypomnę Ci radę a4karo:
a4karo pisze: 28 paź 2019, o 09:34Zamiast "wydaje się" sprawdż, czy dla KAŻDEGO elementu \(x\in A\) para \((x,x)\) należy do relacji
JK
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równoważnośc

Post autor: Nadine »

Nie będę ukrywać nie wiem jak to zrobić, a goni mnie czas i nic nie znalazłam. W przykładach zawsze miałam jakieś działanie chociaż, a tu nic.
ODPOWIEDZ