Kres zbioru cd.

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Kres zbioru cd.

Post autor: MichalProg »

Dzień dobry.

Czy istnieje kres górny zbioru \(\displaystyle{ \left( 1, 4\right) \cup \left\{ 5\right\} }\) ?

Wg definicji 5 jest ograniczeniem górnym zbioru, ale nie jestem pewien, czy z uwagi na skok, mogę brać je jako najmniejsze górne ograniczenie. Niby dla każdej liczby mniejszej od 5 istnieje x ze zbioru, że x jest większe od tej liczby. Ale w skoku nie ma żadnych wartości. Nie wiem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kres zbioru cd.

Post autor: a4karo »

A potrafisz znaleźć mniejsze ograniczenie?

Dodano po 4 minutach 2 sekundach:


A masz wątpliwości przy zbiorze \(\{4,5\}\)?
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Kres zbioru cd.

Post autor: MichalProg »

Czyli wtedy tymi xami większymi od \(\displaystyle{ m'<x_0=5}\)
będzie właśnie \(\displaystyle{ x=5}\) Tak?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kres zbioru cd.

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak. Mam wrażenie, że utrudniasz sobie życie trzymając się symbolicznej definicji. Pomyśl sobie, że kres górny to najmniejsze z ograniczeń górnych, może będzie Ci wtedy łatwiej.

Nawiasem mówiąc, mogłeś zauważyć, że podany przez Ciebie przykład dokładnie pasuje do twierdzenia, o które pytałeś poprzednio: viewtopic.php?f=56&t=442662.

JK
ODPOWIEDZ