Cześć, przygotowując się do egzaminu napotkałem na 3 zadani których zupełnie nie potrafię rozwiązać, bardzo proszę o pomoc.
1. Proszę wyznaczyć zbiór
\(\displaystyle{ \bigwedge_{ n \in \NN \setminus \{0\} }\ (0 \le x \cdot n \le 15)}\)
gdzie \(\displaystyle{ x \in \RR}\)
2. Proszę rozwiązać równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej \(\displaystyle{ a _{n}-2 \cdot a _{n-1}+a _{n-2}=0}\).
3. Tutaj muszę sprawdzić czy relacja \(\displaystyle{ R}\) jest równoważna i to wiem jak zrobić natomiast nie wiem jak mam wyznaczyć zbiór \(\displaystyle{ ||4||R}\). Oto moja relacja: \(\displaystyle{ (a,b) \in R \Leftrightarrow ( \sqrt[4]{a} \ge \sqrt[4]{b})}\)
Egzamin podstawy matematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 cze 2019, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Egzamin podstawy matematyki
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, o 17:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Egzamin podstawy matematyki
1.
\(\displaystyle{ 0 \le x \le \frac{15}{n}}\)
Obrazem na płaszczyźnie NOX będą słupki w dodatnich n odcięte od góry prawym ramieniem hiperboli \(\displaystyle{ x= \frac{15}{n}}\)
2.
\(\displaystyle{ r^2-2r+1=0\\
(r-1)^2=0\\
x(n-2)=C_11^n+C_2n \cdot 1^n\\
x(n)=C_1+C_2(n+2)}\)
-- 22 cze 2019, o 15:51 --
Ad 1) te słupki to odcinki:
od \(\displaystyle{ (1,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{1} )}\)
od \(\displaystyle{ (2,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{2} )}\)
od \(\displaystyle{ (3,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{3} )}\)
od \(\displaystyle{ (4,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{4} )}\)
od \(\displaystyle{ (5,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{5} )}\)
od \(\displaystyle{ (6,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{6} )}\)
itd...
-- 22 cze 2019, o 16:48 --
A raczej powinno być:
Ad 1) te słupki to odcinki:
od \(\displaystyle{ (1,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{1} )}\)
od \(\displaystyle{ (2,0)}\) do \(\displaystyle{ (2, \frac{15}{2} )}\)
od \(\displaystyle{ (3,0)}\) do \(\displaystyle{ (3, \frac{15}{3} )}\)
od \(\displaystyle{ (4,0)}\) do \(\displaystyle{ (4, \frac{15}{4} )}\)
od \(\displaystyle{ (5,0)}\) do \(\displaystyle{ (5, \frac{15}{5} )}\)
od \(\displaystyle{ (6,0)}\) do \(\displaystyle{ (6, \frac{15}{6} )}\)
itd...
Sorry, ale czasowo odebrano tu nam możliwość edycji postów,
\(\displaystyle{ 0 \le x \le \frac{15}{n}}\)
Obrazem na płaszczyźnie NOX będą słupki w dodatnich n odcięte od góry prawym ramieniem hiperboli \(\displaystyle{ x= \frac{15}{n}}\)
2.
\(\displaystyle{ r^2-2r+1=0\\
(r-1)^2=0\\
x(n-2)=C_11^n+C_2n \cdot 1^n\\
x(n)=C_1+C_2(n+2)}\)
-- 22 cze 2019, o 15:51 --
Ad 1) te słupki to odcinki:
od \(\displaystyle{ (1,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{1} )}\)
od \(\displaystyle{ (2,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{2} )}\)
od \(\displaystyle{ (3,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{3} )}\)
od \(\displaystyle{ (4,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{4} )}\)
od \(\displaystyle{ (5,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{5} )}\)
od \(\displaystyle{ (6,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{6} )}\)
itd...
-- 22 cze 2019, o 16:48 --
A raczej powinno być:
Ad 1) te słupki to odcinki:
od \(\displaystyle{ (1,0)}\) do \(\displaystyle{ (1, \frac{15}{1} )}\)
od \(\displaystyle{ (2,0)}\) do \(\displaystyle{ (2, \frac{15}{2} )}\)
od \(\displaystyle{ (3,0)}\) do \(\displaystyle{ (3, \frac{15}{3} )}\)
od \(\displaystyle{ (4,0)}\) do \(\displaystyle{ (4, \frac{15}{4} )}\)
od \(\displaystyle{ (5,0)}\) do \(\displaystyle{ (5, \frac{15}{5} )}\)
od \(\displaystyle{ (6,0)}\) do \(\displaystyle{ (6, \frac{15}{6} )}\)
itd...
Sorry, ale czasowo odebrano tu nam możliwość edycji postów,
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, o 16:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Egzamin podstawy matematyki
Nie ma czegoś takiego jak relacja równoważna. Jest tylko relacja równoważności.__zadania__ pisze:3. Tutaj muszę sprawdzić czy relacja \(\displaystyle{ R}\) jest równoważna
No i co Ci wyszło?__zadania__ pisze: i to wiem jak zrobić
A cóż to za dziwny zbiór?__zadania__ pisze: natomiast nie wiem jak mam wyznaczyć zbiór \(\displaystyle{ ||4||R}\).
JK