Metoda przekątniowa

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
znikam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Metoda przekątniowa

Post autor: znikam »

Czy może ktoś mi wytłumaczyć gdzie popełniam błąd??

Mamy dane 3 zbiory:
\(\displaystyle{ \mathbb{N} =\{1,2,3,...\}\\
\mathbb{N} _{0} =\{0,1,2,...\}\\
X=(0,1)}\)


Zgodnie z metodą przekątniową:
\(\displaystyle{ \forall{f} _{(\mathbb{N}\rightarrow X)} \exists x _{0} :\forall _{ n \in \mathbb N }(f(n)\neq x _{0})}\)

Zauważam że:
\(\displaystyle{ \forall f _{(\mathbb{N}\rightarrow X)} \exists g _{(\mathbb{N} _{0} \rightarrow X)}}\)

Funkcję \(\displaystyle{ g}\) tworzymy w ten sposób:
\(\displaystyle{ g(0)= x _{0}\\
g(1)=f(1)\\
g(2)=f(2)}\)

etc
Ostatnio zmieniony 5 cze 2019, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Metoda przekątniowa

Post autor: a4karo »

Masz duży talent do rozpoczynania i niekończenia zdań.

Na czym ma ten błąd polegać?
znikam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Metoda przekątniowa

Post autor: znikam »

po prostu boję się wyciągać wnioski z tego co napisałem

jeśli gdzieś popełniłem prosty błąd - to ok...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Metoda przekątniowa

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale na razie nie wiadomo w ogóle, o co Ci chodzi. Nie napisałeś, co zamierzasz zrobić, więc nie wiadomo, co robisz.
znikam pisze:Zauważam że:
\(\displaystyle{ \red{\forall f _{(\mathbb{N}\rightarrow X)} \exists g _{(\mathbb{N} _{0} \rightarrow X)}}}\)

Funkcję \(\displaystyle{ g}\) tworzymy w ten sposób:
\(\displaystyle{ g(0)= x _{0}\\
g(1)=f(1)\\
g(2)=f(2)}\)

etc
Pomijając już fakt, że ten czerwony fragment to kliniczny przykład znaczkozy, to nie bardzo wiadomo, co zauważasz.

JK
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Metoda przekątniowa

Post autor: matmatmm »

Ja wiem, co znikam zauważył. Najpierw zauważył, że dowolna funkcja \(\displaystyle{ f:\NN\rightarrow (0,1)}\) nie jest suriekcją. Następnie każdej takiej funkcji przypisał pewien element zbioru \(\displaystyle{ (0,1)}\), który nie należy do jej zbioru wartości. To oznaczenie się nie pojawiło, ale powiedzmy, że ten element nazywa się \(\displaystyle{ x(f)}\). I w ostatnim kroku określił funkcję \(\displaystyle{ g:\NN_0\rightarrow (0,1)}\) zależną od \(\displaystyle{ f:\NN\rightarrow (0,1)}\), która rozszerza \(\displaystyle{ f}\) w ten sposób, że \(\displaystyle{ g(0)=x(f)}\).

Nie ma błędu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Metoda przekątniowa

Post autor: Jan Kraszewski »

Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiemy, co chce zrobić, więc nie wiemy, o jaki błąd pyta.

Ja akurat podejrzewam, co autor ma na myśli pisząc
znikam pisze:Czy może ktoś mi wytłumaczyć gdzie popełniam błąd??
ale uważam, że sam powinien to wyraźnie napisać.

JK
znikam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Re: Metoda przekątniowa

Post autor: znikam »

potwierdzam znikam=MichalMozejko od tej pory używam konta MichalMozejko
ODPOWIEDZ