Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Awatar użytkownika
Tupensep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2018, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 8 razy

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Post autor: Tupensep »

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

\(\displaystyle{ A _{t} = \left\{ (x,y) \in \RR: y=tx ^{3} \right\}}\)

przy \(\displaystyle{ t \in \RR}\)

i wykazać wszystkie inkluzje.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2019, o 17:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Tupensep pisze:Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów
Zrób rysunek.
Tupensep pisze:i wykazać wszystkie inkluzje.
Jakie inkluzje?

JK
Awatar użytkownika
Tupensep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2018, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 8 razy

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Post autor: Tupensep »

Jan Kraszewski pisze:
Tupensep pisze:Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów
Zrób rysunek.
Jakie inkluzje?
Sumą będzie cała płaszczyzna bez osi układu współrzędnych, ale z punktem \(\displaystyle{ (0,0)}\), a przecięciem tylko ten punkt?

Sama nie jestem pewna o jakie inkluzje chodziło, przepisałam po prostu treść zadania.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Tupensep pisze:Sumą będzie cała płaszczyzna bez osi układu współrzędnych, ale z punktem \(\displaystyle{ (0,0)}\),
Za mało. Co z \(\displaystyle{ t=0}\)?
Tupensep pisze:a przecięciem tylko ten punkt?
Rysunkowo tak, ale nie zapominaj, że to zbiór, więc \(\displaystyle{ \{(0,0)\}}\).
Tupensep pisze:Sama nie jestem pewna o jakie inkluzje chodziło
Może o formalny dowód, że odpowiedź jest taka, a nie inna?

JK
Awatar użytkownika
Tupensep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2018, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 8 razy

Znaleźć sumę i przecięcie rodziny zbiorów

Post autor: Tupensep »

Dziękuję za pomoc, już wszystko widzę
ODPOWIEDZ