Dziedzina relacji

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Mathhh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 356
Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 390 razy

Dziedzina relacji

Post autor: Mathhh »

Jak znaleźć dziedzinę takiej relacji: \(\displaystyle{ R =\left\{ \left\langle a, b, c\right\rangle, \left\langle a, c, b\right\rangle, \left\langle a, d ,b\right\rangle \right\}}\)

Tutaj każdy element pary ma trzy elementy i ciężko mi wskazać poprzednik.

-- 3 gru 2018, o 19:09 --

Przypuszczam, że jest to jakaś relacja \(\displaystyle{ R \subset A \times B \times C}\)
Mogę to tak zapisać?
\(\displaystyle{ D_{1} = \left\{ x \in A: \forall y \in B, \forall z \in C \left\langle x, y, z \right\rangle \in R \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2018, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ