Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Wyznaczyc zbiory: \(\displaystyle{ X+Y,X-Y,X+X,Y-Y}\):
a).
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \
Y=[-1,1)^2}\)
b).
\(\displaystyle{ X=[-1,1] imes left{ 3
ight} \
Y=[1,+ infty ) imes (- infty ,2)}\)
c).
\(\displaystyle{ X=\RR_+ \times \left\{ 0\right\} \\
Y= \left\{ (y_1,y_2) \in \RR^2:y_1 \le -1 \wedge y_2 \le 3\right\}}\)
a).
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \
Y=[-1,1)^2}\)
b).
\(\displaystyle{ X=[-1,1] imes left{ 3
ight} \
Y=[1,+ infty ) imes (- infty ,2)}\)
c).
\(\displaystyle{ X=\RR_+ \times \left\{ 0\right\} \\
Y= \left\{ (y_1,y_2) \in \RR^2:y_1 \le -1 \wedge y_2 \le 3\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2018, o 20:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Wydaje się że z definicji będzie najwygodniej. Poza tym jeśli znaki \(\displaystyle{ +}\) i \(\displaystyle{ -}\) odpowiadają \(\displaystyle{ \cup}\) i \(\displaystyle{ \setminus}\). No i \(\displaystyle{ Y \setminus Y=\emptyset}\). Dla przykładu
\(\displaystyle{ X\cup Y=\left\{ x\in\Omega : x\in X \vee x\in Y\right\}}\)
Więc jeśli \(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ Y=[-1,1)^2}\) to
\(\displaystyle{ left( (-3,+ infty ) imes [-1,2)
ight) cup [-1,1)^2=left{ xinOmega : xin (-3,+ infty ) imes [-1,2) vee xin [-1,1)^2
ight}}\).
Jeśli zajdzie taka potrzeba to te iloczyny kartezjańskie też można rozpisać z definicji wszak
\(\displaystyle{ X \times Y=\left\{ (x,y): x\in X \wedge y\in Y\right\}}\)
Przydatna może być jeszcze różnica zbiorów definiowana równoważnie
\(\displaystyle{ X \setminus Y=\left\{ x\in\Omega : x\in X \wedge x\not\in Y\right\}= \left\{ x\in X : x\not\in Y\right\}}\)
Korzystając z tych definicji można właściwie podstawiać dowolne zbiory i tworzyć kolejne.
\(\displaystyle{ X\cup Y=\left\{ x\in\Omega : x\in X \vee x\in Y\right\}}\)
Więc jeśli \(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ Y=[-1,1)^2}\) to
\(\displaystyle{ left( (-3,+ infty ) imes [-1,2)
ight) cup [-1,1)^2=left{ xinOmega : xin (-3,+ infty ) imes [-1,2) vee xin [-1,1)^2
ight}}\).
Jeśli zajdzie taka potrzeba to te iloczyny kartezjańskie też można rozpisać z definicji wszak
\(\displaystyle{ X \times Y=\left\{ (x,y): x\in X \wedge y\in Y\right\}}\)
Przydatna może być jeszcze różnica zbiorów definiowana równoważnie
\(\displaystyle{ X \setminus Y=\left\{ x\in\Omega : x\in X \wedge x\not\in Y\right\}= \left\{ x\in X : x\not\in Y\right\}}\)
Korzystając z tych definicji można właściwie podstawiać dowolne zbiory i tworzyć kolejne.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
W takim razie przepraszam, możesz mieć racje a4karo... to jest w dziale ekonomia więc może jakoś definiuje się ten \(\displaystyle{ +}\).
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
To raczej nie ma wiele wspólnego z ekonomią (ale może się mylę). Symbol sugeruje sumę i różnicę kompleksową:Janusz Tracz pisze:to jest w dziale ekonomia więc może jakoś definiuje się ten \(\displaystyle{ +}\).
\(\displaystyle{ X\pm Y=\{x\pm y:x\in X\land y\in Y\}}\).
JK
PS
Ale może się mylę i są to tajemne ekonomiczne oznaczenia - wtedy przeniosę wątek z powrotem do "Ekonomii"...
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Ale nadal nie wiemy, a jedynie domyślamy się, jak są zdefiniowane operatory \(\displaystyle{ +}\) i \(\displaystyle{ -}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Tak mam zdefiniowana ale tylko sumę :
\(\displaystyle{ X+Y=\left\{ z \in \RR^n:z=x+y \wedge x \in X \wedge y \in Y\right\}}\)
\(\displaystyle{ X+Y=\left\{ z \in \RR^n:z=x+y \wedge x \in X \wedge y \in Y\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 11:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
No to przykładowo:
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \ Y=[-1,1) imes [-1,1)}\)
\(\displaystyle{ X+Y=(-2,infty) imes [-2,3)}\)
Dodajesz na dobrą sprawę tylko "końce" przedziałów (z nieuwzględnieniem domkniętości przedziałów).
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \ Y=[-1,1) imes [-1,1)}\)
\(\displaystyle{ X+Y=(-2,infty) imes [-2,3)}\)
Dodajesz na dobrą sprawę tylko "końce" przedziałów (z nieuwzględnieniem domkniętości przedziałów).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Tylko dodawać trzeba dobrze.squared pisze:Dodajesz na dobrą sprawę tylko "końce" przedziałów (z nieuwzględnieniem domkniętości przedziałów)
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Nie mogę powstrzymać się od złośliwości, że taką definicję (chodzi o stronę formalną) to tylko ekonomista może napisać...monpor7 pisze:Tak mam zdefiniowana ale tylko sumę :
\(\displaystyle{ X+Y=\left\{ z \in \RR^n:z=x+y \wedge x \in X \wedge y \in Y\right\}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
\(\displaystyle{ -3+(-1)=-2\ ???}\)squared pisze:No to przykładowo:
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \ Y=[-1,1) imes [-1,1)}\)
\(\displaystyle{ X+Y=(-2,infty) imes [-2,3)}\)
Dodajesz na dobrą sprawę tylko "końce" przedziałów (z nieuwzględnieniem domkniętości przedziałów).
Nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 22:02 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
\(\displaystyle{
ewrgbcolor{dg}{0 0.5 0}
ewrgbcolor{org}{1 0.4 0}X=({lue{-3}},{
ed{+ infty}} ) imes [{dg{-1}},{org{2}}) \
Y=[{lue{-1}},{
ed{1}}) imes [{dg{-1}},{org{1}}) \
X+Y=({lue{-2}},{
ed{+infty}}) imes [{dg{-2}},{org{3}})}\)
A teraz?
Edit: 2018-05-06 23:35
Zająłem się kolorami i przeoczyłem pomyłkę, którą wypunktował Jan Kraszewski poniżej.
ewrgbcolor{dg}{0 0.5 0}
ewrgbcolor{org}{1 0.4 0}X=({lue{-3}},{
ed{+ infty}} ) imes [{dg{-1}},{org{2}}) \
Y=[{lue{-1}},{
ed{1}}) imes [{dg{-1}},{org{1}}) \
X+Y=({lue{-2}},{
ed{+infty}}) imes [{dg{-2}},{org{3}})}\)
A teraz?
Edit: 2018-05-06 23:35
Zająłem się kolorami i przeoczyłem pomyłkę, którą wypunktował Jan Kraszewski poniżej.
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Po prostu squared pomylił się (na co zwrócił uwagę a4karo).
ewrgbcolor{dg}{0 0.5 0}
ewrgbcolor{org}{1 0.4 0}X+Y=({lue{-4}},{
ed{+infty}}) imes [{dg{-2}},{org{3}})}\).
JK
A teraz tak samo źle, powinno być \(\displaystyle{SlotaWoj pisze:\(\displaystyle{
ewrgbcolor{dg}{0 0.5 0}
ewrgbcolor{org}{1 0.4 0}X=({lue{-3}},{
ed{+ infty}} ) imes [{dg{-1}},{org{2}}) \
Y=[{lue{-1}},{
ed{1}}) imes [{dg{-1}},{org{1}}) \
X+Y=({lue{-2}},{
ed{+infty}}) imes [{dg{-2}},{org{3}})}\)
A teraz?
ewrgbcolor{dg}{0 0.5 0}
ewrgbcolor{org}{1 0.4 0}X+Y=({lue{-4}},{
ed{+infty}}) imes [{dg{-2}},{org{3}})}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Re: Wyznaczyc zbiory: X+Y,X-Y,X+X,Y-Y
Tak pomyliłem się, moja nieuwaga. Mili koledzy poprawili wyżej . Dziękuję!monpor7 pisze:\(\displaystyle{ -3+(-1)=-2\ ???}\)squared pisze:No to przykładowo:
\(\displaystyle{ X=(-3,+ infty ) imes [-1,2) \ Y=[-1,1) imes [-1,1)}\)
\(\displaystyle{ X+Y=(-2,infty) imes [-2,3)}\)
Dodajesz na dobrą sprawę tylko "końce" przedziałów (z nieuwzględnieniem domkniętości przedziałów).
Nie rozumiem.