kurcze nie wiem jak to zrobic. czy podobnie jak w granicach uznaje ze n dazy do nieskonczonosci??
prosze o rozwiazanie przykladowo czegos z tego
Wyliczyć:
\(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{\infty} \left[ \frac{3}{n}, \frac{4}{n} \right]}\)
\(\displaystyle{ igcap_{n=1}^{infty} igg] frac{n}{n+1}, frac{5}{n} + frac{n}{10} igg[}\)
zbiory wyliczyc sume i iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 lis 2017, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
zbiory wyliczyc sume i iloczyn
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
zbiory wyliczyc sume i iloczyn
Narysuj kilka początkowych przedziałów z tych ciągów. Nabędziesz wyobrażenia jak to wygląda.
- lukas1929
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
zbiory wyliczyc sume i iloczyn
W pierwszym przypadku przedziały będą rozłączne więc nie widzę w jaki sposób można to prościej zapisać, natomiast w drugim przypadku będzie to część wspólna:
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}}\) rośnie asymptotycznie do \(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{n} + \frac{n}{10}}\) ma minimum dla \(\displaystyle{ n= 7}\)
dlatego przecięcie to \(\displaystyle{ \left[ 1, \frac57 + \frac{7}{10} \right]}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}}\) rośnie asymptotycznie do \(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{n} + \frac{n}{10}}\) ma minimum dla \(\displaystyle{ n= 7}\)
dlatego przecięcie to \(\displaystyle{ \left[ 1, \frac57 + \frac{7}{10} \right]}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
zbiory wyliczyc sume i iloczyn
Za mało odcinków narysowałeślukas1929 pisze:W pierwszym przypadku przedziały będą rozłączne więc nie widzę w jaki sposób można to prościej zapisać, natomiast w drugim przypadku będzie to część wspólna: