surjekcje, injekcje, relacje
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
surjekcje, injekcje, relacje
Mam kilka zadań, których nie potrafię zrobic.
Proszę o pomoc, wytłumaczenie jak zrobić zadania.
1. Wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ \left( A _{i} \right) _{i \in \mathbb{N}} oraz \left( B _{i} \right) _{i \in \mathbb{N}}}\) są zstępującymi ciągami zbiorów ( \(\displaystyle{ ( \left A _{i})_{i \in \mathbb{N}} \right}\) jest zstępujący, jeżeli \(\displaystyle{ A _{0} \supset A _{1}\supset A _{2} ... \supset A _{n} ...}\)), to:
\(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{+ \infty }\left( A_{i} \cup B_{i}\right) = \left( \bigcap_{i=1}^{+ \infty }A_{i} \right) \cup \left( \bigcap_{i=1}^{+ \infty }B_{i} \right)}\)
2.Znaleźć przykład 5-elementowej relacji symetrycznej w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\). Czy istnieje 5-elementowa relacja zwrotna w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\)? A 5-elementowa relacja przechodnia?
3. Czy podana relacja jest relacją porządku czy równoważności? Jeśli tak, to wypisać jej klasy abstrakcji:
\(\displaystyle{ \left( 1\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{N} ^{2}, \left( a,b\right)R\left( m,n\right) \Leftrightarrow a+m=n+b}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{Z} \times \mathbb{Z} \setminus \left\{ 0\right\}, \left( a,b\right)R\left(n,m \right) \Leftrightarrow am=nb}\)
4.Niech \(\displaystyle{ X \neq \emptyset}\) i niech \(\displaystyle{ D}\) będzie ustalonym podzbiorem \(\displaystyle{ X}\). Sprawdzić, że
\(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right),x,y \in X}\)
jest relacją równoważności w \(\displaystyle{ X}\) i wyznaczyć \(\displaystyle{ X/S}\).
5.Niech \(\displaystyle{ A _{t}:=\left\{ \left( x,y\right) \in \mathbb{R} ^{2} | y=tx^{3} \right\}}\) ,gdzie \(\displaystyle{ t \in \mathbb{R}}\).
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \bigcup_{t \in \mathbb{R}}^{}A _{t} , \bigcap_{t \in \mathbb{R}}^{}A_{t}}\).
6. Udowodnić, dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\), f jest surjekcją na \(\displaystyle{ Y}\) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcja
\(\displaystyle{ f^{-1} : \rho\left( Y\right)\ni B \rightarrow f^{-1}\left( B\right) \in \rho\left( X\right)}\)
jest injekcją.
7. Niech \(\displaystyle{ f: A \rightarrow B}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ C}\) i dowolnych \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\) zachodzi implikacja:
\(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f \Rightarrow g=h}\).
8. Podać przykład funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N}}\), takiej, że przeciwobraz każdego zbiory jednoelementowego jest:
(a) dwuelementowy,
(b) nieskończony.
Proszę o pomoc, wytłumaczenie jak zrobić zadania.
1. Wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ \left( A _{i} \right) _{i \in \mathbb{N}} oraz \left( B _{i} \right) _{i \in \mathbb{N}}}\) są zstępującymi ciągami zbiorów ( \(\displaystyle{ ( \left A _{i})_{i \in \mathbb{N}} \right}\) jest zstępujący, jeżeli \(\displaystyle{ A _{0} \supset A _{1}\supset A _{2} ... \supset A _{n} ...}\)), to:
\(\displaystyle{ \bigcap_{i=1}^{+ \infty }\left( A_{i} \cup B_{i}\right) = \left( \bigcap_{i=1}^{+ \infty }A_{i} \right) \cup \left( \bigcap_{i=1}^{+ \infty }B_{i} \right)}\)
2.Znaleźć przykład 5-elementowej relacji symetrycznej w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\). Czy istnieje 5-elementowa relacja zwrotna w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\)? A 5-elementowa relacja przechodnia?
3. Czy podana relacja jest relacją porządku czy równoważności? Jeśli tak, to wypisać jej klasy abstrakcji:
\(\displaystyle{ \left( 1\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{N} ^{2}, \left( a,b\right)R\left( m,n\right) \Leftrightarrow a+m=n+b}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{Z} \times \mathbb{Z} \setminus \left\{ 0\right\}, \left( a,b\right)R\left(n,m \right) \Leftrightarrow am=nb}\)
4.Niech \(\displaystyle{ X \neq \emptyset}\) i niech \(\displaystyle{ D}\) będzie ustalonym podzbiorem \(\displaystyle{ X}\). Sprawdzić, że
\(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right),x,y \in X}\)
jest relacją równoważności w \(\displaystyle{ X}\) i wyznaczyć \(\displaystyle{ X/S}\).
5.Niech \(\displaystyle{ A _{t}:=\left\{ \left( x,y\right) \in \mathbb{R} ^{2} | y=tx^{3} \right\}}\) ,gdzie \(\displaystyle{ t \in \mathbb{R}}\).
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \bigcup_{t \in \mathbb{R}}^{}A _{t} , \bigcap_{t \in \mathbb{R}}^{}A_{t}}\).
6. Udowodnić, dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\), f jest surjekcją na \(\displaystyle{ Y}\) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcja
\(\displaystyle{ f^{-1} : \rho\left( Y\right)\ni B \rightarrow f^{-1}\left( B\right) \in \rho\left( X\right)}\)
jest injekcją.
7. Niech \(\displaystyle{ f: A \rightarrow B}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ C}\) i dowolnych \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\) zachodzi implikacja:
\(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f \Rightarrow g=h}\).
8. Podać przykład funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N}}\), takiej, że przeciwobraz każdego zbiory jednoelementowego jest:
(a) dwuelementowy,
(b) nieskończony.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2017, o 01:01 przez Julian1998, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: surjekcje, injekcje, relacje
Leniom nie pomagamy. Nic nie nauczyły Cię moje uwagi z Twojego innego tematu. Musisz pokazać, co zrobiłeś i na czym stanąłeś. Inaczej nie uzyskasz pomocy. To nie jest forum darmowych korepetycji, ale miejsce, gdzie wolontariusze pomagają osobom chcącym się czegoś nauczyć, ale nie mieć podane na talerzu, o co prosisz. Tak niczego nie pojmiesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
Dobrze, a więc proszę o wytłumaczenie naprowadzenie jak zrobić zadanie.szw1710 pisze:Leniom nie pomagamy. Nic nie nauczyły Cię moje uwagi z Twojego innego tematu. Musisz pokazać, co zrobiłeś i na czym stanąłeś. Inaczej nie uzyskasz pomocy. To nie jest forum darmowych korepetycji, ale miejsce, gdzie wolontariusze pomagają osobom chcącym się czegoś nauczyć, ale nie mieć podane na talerzu, o co prosisz. Tak niczego nie pojmiesz.
Próbowałem robić zadania, ale nie rozumiem tego.
Nie mogę znaleźć w internecie ani w książkach jak zrobić te zadania, a chciałbym się nauczyć rozwiązywać różne zadania takie. Proszę o pomoc.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
Pełne rozwiązania? Ile płacisz? A może zapłata w naturze? ( ͡° ͜ʖ ͡° ) Już nie mogę się doczekać.
Zadanie 8.
a) \(\displaystyle{ f(n)=\left\lfloor \frac n 2\right\rfloor}\), wówczas \(\displaystyle{ f^{-1}\left( \left\{ k\right\} \right) =\left\{ 2k, 2k+1\right\}, \ k=0,1,2\ldots}\)
b) \(\displaystyle{ f(n)= \begin{cases}v_2(n), \text{ gdy }n=1,2\ldots \\0, \text{ gdy } n=0 \end{cases}}\),
gdzie \(\displaystyle{ v_2(n)}\) oznacza wykładnik, z jakim liczba \(\displaystyle{ 2}\) wchodzi w rozkład liczby \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) na czynniki pierwsze. Wówczas np.
\(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ 0\right\} \right] =\left\{ 0\right\}\cup\left\{ 2k+1: k \in \NN\right\}}\)
itd. - chyba łatwo widać, że to działa.-- 5 lis 2017, o 02:23 --Ech, spóźniłem się z moim dennym żarcikiem, bo już edytowane. No niestety.
Moje żarty są jak mumia - nie dość, że suche, to jeszcze przede mną odkopał je jakiś Heinrich Schliemann od Egiptu.
Zadanie 8.
a) \(\displaystyle{ f(n)=\left\lfloor \frac n 2\right\rfloor}\), wówczas \(\displaystyle{ f^{-1}\left( \left\{ k\right\} \right) =\left\{ 2k, 2k+1\right\}, \ k=0,1,2\ldots}\)
b) \(\displaystyle{ f(n)= \begin{cases}v_2(n), \text{ gdy }n=1,2\ldots \\0, \text{ gdy } n=0 \end{cases}}\),
gdzie \(\displaystyle{ v_2(n)}\) oznacza wykładnik, z jakim liczba \(\displaystyle{ 2}\) wchodzi w rozkład liczby \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) na czynniki pierwsze. Wówczas np.
\(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ 0\right\} \right] =\left\{ 0\right\}\cup\left\{ 2k+1: k \in \NN\right\}}\)
itd. - chyba łatwo widać, że to działa.-- 5 lis 2017, o 02:23 --Ech, spóźniłem się z moim dennym żarcikiem, bo już edytowane. No niestety.
Moje żarty są jak mumia - nie dość, że suche, to jeszcze przede mną odkopał je jakiś Heinrich Schliemann od Egiptu.
-
- Użytkownik
- Posty: 609
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 135 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
meta-wskazówka: To nie do końca jest tak, że tutaj "leniom się nie pomaga". Ludzie, którzy piszą tu rozwiązania, zwyczajnie to lubią, więc trudno im się pohamować. By skłonić ich do podania pełnego rozwiązania, należy:
a) Dawkować zadania: jedno zadanie w jednym poście (no, maksymalnie dwa).
b) Prośbę formułować tak: po treści zadania wkleić prośbę, taką od serca, typu: dużo myślałem, ale nic nie wychodzi, proszę o wskazówkę (nie wolno wprost prosić o pełne rozwiązanie).
Wtedy zazwyczaj złowiony w ten sposób "jeleń" łyka haczyk i pisze wskazówkę.
c) Po zapoznaniu się ze wskazówką należy napisać coś takiego: myślałem dużo o wskazówce, ale dalej nie wychodzi, proszę o więcej szczegółów (można taki post okrasić przeformułowaniem wskazówki, by go uwiarygodnić). Zazwyczaj to wystarcza do sprowokowania podania pełnego rozwiązania.
d) No i już "po" trzeba podziękować (poprzez kliknięcie "pomógł").
a) Dawkować zadania: jedno zadanie w jednym poście (no, maksymalnie dwa).
b) Prośbę formułować tak: po treści zadania wkleić prośbę, taką od serca, typu: dużo myślałem, ale nic nie wychodzi, proszę o wskazówkę (nie wolno wprost prosić o pełne rozwiązanie).
Wtedy zazwyczaj złowiony w ten sposób "jeleń" łyka haczyk i pisze wskazówkę.
c) Po zapoznaniu się ze wskazówką należy napisać coś takiego: myślałem dużo o wskazówce, ale dalej nie wychodzi, proszę o więcej szczegółów (można taki post okrasić przeformułowaniem wskazówki, by go uwiarygodnić). Zazwyczaj to wystarcza do sprowokowania podania pełnego rozwiązania.
d) No i już "po" trzeba podziękować (poprzez kliknięcie "pomógł").
-
- Użytkownik
- Posty: 1405
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 83 razy
surjekcje, injekcje, relacje
Zauważ, że warunek jest równoważny \(\displaystyle{ \left( a,b\right)R\left( n,m\right) \Leftrightarrow a+m=n+b \Longleftrightarrow a-b=n-m}\), czyli gdy pary liczb naturalnych wyznaczają te same różnice.Julian1998 pisze: 3. Czy podana relacja jest relacją porządku czy równoważności? Jeśli tak, to wypisać jej klasy abstrakcji:
\(\displaystyle{ \left( 1\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{N} ^{2}, \left( a,b\right)R\left( m,n\right) \Leftrightarrow a+m=n+b}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\right) \left( a,b\right),\left( n,m\right) \in \mathbb{Z} \times \mathbb{Z} \setminus \left\{ 0\right\}, \left( a,b\right)R\left(n,m \right) \Leftrightarrow am=nb}\)
Podobnie druga relacja łączy te pary liczb całkowitych, które dają ten sam iloraz. Będą to relacje równoważności, udowodnij to. Ja teraz spróbuję udowodnić, aby wykazać, że nie są to relacje porządku, że
dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ X}\), zbiór wszystkich relacji równoważności na \(\displaystyle{ X}\), które jednocześnie są relacjami porządku na \(\displaystyle{ X}\) , jest zbiorem jednoelementowym złożonym z relacji identyczności.
Dowód:
Identyczność na \(\displaystyle{ X}\), niewątpliwie jest relacją równoważności, i jest relacją porządku. Pokażemy teraz prosto, że innych relacji o takich własnościach nie ma. W tym celu, ustalmy dowolny porządek na \(\displaystyle{ X}\), nie będący identycznością. Oznacza to, że zawiera on parę \(\displaystyle{ \left( x,y \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ x \neq y}\). Gdyby był on relacją równoważności, to z symetrii dostalibyśmy, że relacja zawiera parę \(\displaystyle{ \left( y,x \right)}\), i z antysymetrii porządku dostajemy \(\displaystyle{ x=y}\). Jest to sprzeczność z założeniem, że \(\displaystyle{ x \neq y}\). Wobec czego innych relacji o takich własnościach nie ma, co kończy dowód. \(\displaystyle{ \square}\)
Wracając do zadania, ponieważ omawiane relacje są relacjami równoważności, więc gdyby były relacjami porządku, to musiałyby być identycznością, a łatwo sprawdzić że nie są, wobec czego nie są również relacjami porządku.
Jeśli \(\displaystyle{ D=\emptyset}\), to \(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in \emptyset\right)\Longleftrightarrow \left( x=y\right)}\), a więc jest to po prostu relacja równości, a więc jest relacją równoważności, i \(\displaystyle{ X _{/S} =\left\{ \left\{ x\right\}\Bigl| \ \ x\in X\right\}}\).4.Niech \(\displaystyle{ X \neq \emptyset}\) i niech \(\displaystyle{ D}\) będzie ustalonym podzbiorem \(\displaystyle{ X}\). Sprawdzić, że
\(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right),x,y \in X}\)
jest relacją równoważności w \(\displaystyle{ X}\) i wyznaczyć \(\displaystyle{ X/S}\).
Dalej więc, niech \(\displaystyle{ D \neq \emptyset}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ x=x}\), a więc \(\displaystyle{ xSx}\). Relacja jest więc zwrotna.
Aby dowieść symetrii, weźmy \(\displaystyle{ x,y\in X}\), takie, że \(\displaystyle{ xSy}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ ySx}\). Czyli, chcemy pokazać, że
\(\displaystyle{ \left( y=x\right) \vee \left( y,x \in D\right)}\). Ale wiemy, że \(\displaystyle{ xSy}\), więc jeśli \(\displaystyle{ x=y}\), to \(\displaystyle{ y=x}\), a jeśli \(\displaystyle{ x,y \in D}\), to \(\displaystyle{ y,x \in D}\). W obydwu przypadkach, cała alternatywa jest spełniona, i \(\displaystyle{ ySx}\), relacja jest więc symetryczna.
Aby dowieść przechodniość, weźmy \(\displaystyle{ x,y,z\in X}\), takie, że \(\displaystyle{ xSy}\) i \(\displaystyle{ ySz}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ xSz}\).
Warunek \(\displaystyle{ ySz}\), oznacza, że: \(\displaystyle{ \left( y=z\right) \vee \left( y,z \in D\right)}\). Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ xSz}\), a więc, że \(\displaystyle{ \left( x=z\right) \vee \left( x,z \in D\right)}\). Ale wiemy, że \(\displaystyle{ xSy}\) i \(\displaystyle{ ySz}\), więc rozpatrujemy 4 przypadki ( ze względu na alternatywę w definicjach tych relacji):
1. \(\displaystyle{ x=y, y=z.}\)
2. \(\displaystyle{ x=y; y,z\in D.}\)
3.\(\displaystyle{ x,y\in D; y=z.}\)
4. \(\displaystyle{ x,y\in D; y,z\in D.}\)
W każdym z przypadków, rozumowanie jest natychmiastowe, dla przykładu 2.: jeśli \(\displaystyle{ x=y}\), i \(\displaystyle{ y,z\in D}\), to \(\displaystyle{ x=y \in D}\), więc \(\displaystyle{ x,z \in D}\), czyli \(\displaystyle{ xSz}\). Resztę zrób sam. Będzie to oznaczało, że relacja jest przechodnia, i jest relacją równoważności.
Jeśli \(\displaystyle{ x\in D}\), to \(\displaystyle{ \left[ x\right] _{S}=\left\{ y\in X\Bigl| \ \ \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right)\right\} = D.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ x\not\in D}\), to \(\displaystyle{ \left[ x\right] _{S}=\left\{ y\in X\Bigl| \ \ \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right)\right\} = \left\{ x\right\}}\). Bowiem pozostaje nam tylko warunek \(\displaystyle{ x=y}\), bo w tym przypadku z założenia \(\displaystyle{ x\not\in D}\). Zatem \(\displaystyle{ X _{/S} = \left\{ D\right\} \cup \left\{ \left\{ x\right\}\Bigl| \ \ x\in X \setminus D\right\}}\).
Trzeba porozważać... Przede wszystkim dzielisz równoważność na dwie implikację, i każdą oddzielnie dowodzisz. Weźmy 7., \(\displaystyle{ \rightarrow}\) -wynikanie w prawo.6. Udowodnić, dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\), f jest surjekcją na \(\displaystyle{ Y}\) wtedy i tylko wtedy, gdy funkcja
\(\displaystyle{ f^{-1} : P\left( Y\right)\ni B \rightarrow f^{-1}\left( B\right) \in P\left( X\right)}\)
jest injekcją.
7. Niech \(\displaystyle{ f: A \rightarrow B}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ C}\) i dowolnych \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\) zachodzi implikacja:
\(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f \Rightarrow g=h}\).
Chcemy pokazać, że dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ C}\), i dowolnych funkcji \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\), takich, że: \(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f}\), zachodzi \(\displaystyle{ g=h}\).
Weźmy taki zbiór \(\displaystyle{ C}\), oraz dowolne takie funkcje \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\). Pokażemy, że \(\displaystyle{ g=h}\). Niech \(\displaystyle{ b\in B.}\) Ale przypominam, nasze podstawowe założenie jest takie, że \(\displaystyle{ f}\) jest 'na' zbiór \(\displaystyle{ B}\), wobec czego element \(\displaystyle{ b\in B}\) jest wartością funkcji jakiegoś elementu \(\displaystyle{ a\in A.}\) Czyli \(\displaystyle{ f \left( a\right) =b}\). Ale ponieważ \(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f}\), więc dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in A}\), mamy \(\displaystyle{ g\left( f \left( x\right) \right) =\left( g \circ f \right) \left( x\right) =\left( h \circ f \right) \left( x\right) =h\left( f \left( x\right) \right)}\). Więc w szczególności \(\displaystyle{ g\left( f \left( a\right) \right) = h\left( f \left( a\right) \right)}\), i ponieważ \(\displaystyle{ f \left( a\right) =b}\), to \(\displaystyle{ g\left( b \right) = h\left( b \right)}\), co wobec dowolności wyboru \(\displaystyle{ b\in B}\), oznacza, że \(\displaystyle{ g=h}\). \(\displaystyle{ \square}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
surjekcje, injekcje, relacje
Jakub Gurak pisze:Zauważ, że warunek jest równoważny \(\displaystyle{ \left( a,b\right)R\left( n,m\right) \Leftrightarrow a+m=n+b \Longleftrightarrow a-b=n-m}\), czyli gdy pary liczb naturalnych wyznaczają te same różnice.
Podobnie druga relacja łączy te pary liczb całkowitych, które dają ten sam iloraz. Będą to relacje równoważności, udowodnij to. Ja teraz spróbuję udowodnić, aby wykazać, że nie są to relacje porządku, że
dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ X}\), zbiór wszystkich relacji równoważności na \(\displaystyle{ X}\), które jednocześnie są relacjami porządku na \(\displaystyle{ X}\) , jest zbiorem jednoelementowym złożonym z relacji identyczności.
Dowód:
Identyczność na \(\displaystyle{ X}\), niewątpliwie jest relacją równoważności, i jest relacją porządku. Pokażemy teraz prosto, że innych relacji o takich własnościach nie ma. W tym celu, ustalmy dowolny porządek na \(\displaystyle{ X}\), nie będący identycznością. Oznacza to, że zawiera on parę \(\displaystyle{ \left( x,y \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ x \neq y}\). Gdyby był on relacją równoważności, to z symetrii dostalibyśmy, że relacja zawiera parę \(\displaystyle{ \left( y,x \right)}\), i z antysymetrii porządku dostajemy \(\displaystyle{ x=y}\). Jest to sprzeczność z założeniem, że \(\displaystyle{ x \neq y}\). Wobec czego innych relacji o takich własnościach nie ma, co kończy dowód. \(\displaystyle{ \square}\)
Dziękuję rozumiem już o co chodzi. Bardzo mi pomogłeś
Bardzo dziękuję, tutaj też po Twoim rozwiązaniu rozumiem o co chodzi w takich zadaniach.Jeśli \(\displaystyle{ D=\emptyset}\), to \(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in \emptyset\right)\Longleftrightarrow \left( x=y\right)}\), a więc jest to po prostu relacja równości, a więc jest relacją równoważności, i \(\displaystyle{ X _{/S} =\left\{ \left\{ x\right\}\Bigl| \ \ x\in X\right\}}\).
Dalej więc, niech \(\displaystyle{ D \neq \emptyset}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ x=x}\), a więc \(\displaystyle{ xSx}\). Relacja jest więc zwrotna.
Aby dowieść symetrii, weźmy \(\displaystyle{ x,y\in X}\), takie, że \(\displaystyle{ xSy}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ ySx}\). Czyli, chcemy pokazać, że
\(\displaystyle{ \left( y=x\right) \vee \left( y,x \in D\right)}\). Ale wiemy, że \(\displaystyle{ xSy}\), więc jeśli \(\displaystyle{ x=y}\), to \(\displaystyle{ y=x}\), a jeśli \(\displaystyle{ x,y \in D}\), to \(\displaystyle{ y,x \in D}\). W obydwu przypadkach, cała alternatywa jest spełniona, i \(\displaystyle{ ySx}\), relacja jest więc symetryczna.
Aby dowieść przechodniość, weźmy \(\displaystyle{ x,y,z\in X}\), takie, że \(\displaystyle{ xSy}\) i \(\displaystyle{ ySz}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ xSz}\).
Warunek \(\displaystyle{ ySz}\), oznacza, że: \(\displaystyle{ \left( y=z\right) \vee \left( y,z \in D\right)}\). Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ xSz}\), a więc, że \(\displaystyle{ \left( x=z\right) \vee \left( x,z \in D\right)}\). Ale wiemy, że \(\displaystyle{ xSy}\) i \(\displaystyle{ ySz}\), więc rozpatrujemy 4 przypadki ( ze względu na alternatywę w definicjach tych relacji):
1. \(\displaystyle{ x=y, y=z.}\)
2. \(\displaystyle{ x=y; y,z\in D.}\)
3.\(\displaystyle{ x,y\in D; y=z.}\)
4. \(\displaystyle{ x,y\in D; y,z\in D.}\)
W każdym z przypadków, rozumowanie jest natychmiastowe, dla przykładu 2.: jeśli \(\displaystyle{ x=y}\), i \(\displaystyle{ y,z\in D}\), to \(\displaystyle{ x=y \in D}\), więc \(\displaystyle{ x,z \in D}\), czyli \(\displaystyle{ xSz}\). Resztę zrób sam. Będzie to oznaczało, że relacja jest przechodnia, i jest relacją równoważności.
Jeśli \(\displaystyle{ x\in D}\), to \(\displaystyle{ \left[ x\right] _{S}=\left\{ y\in X\Bigl| \ \ \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right)\right\} = D.}\)
Jeśli \(\displaystyle{ x\not\in D}\), to \(\displaystyle{ \left[ x\right] _{S}=\left\{ y\in X\Bigl| \ \ \left( x=y\right) \vee \left( x,y \in D\right)\right\} = \left\{ x\right\}}\). Bowiem pozostaje nam tylko warunek \(\displaystyle{ x=y}\), bo w tym przypadku z założenia \(\displaystyle{ x\not\in D}\). Zatem \(\displaystyle{ X _{/S} = \left\{ D\right\} \cup \left\{ \left\{ x\right\}\Bigl| \ \ x\in X \setminus D\right\}}\).
Rozumiem dzięki Tobie !Trzeba porozważać... Przede wszystkim dzielisz równoważność na dwie implikację, i każdą oddzielnie dowodzisz. Weźmy 7., \(\displaystyle{ \rightarrow}\) -wynikanie w prawo.
Chcemy pokazać, że dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ C}\), i dowolnych funkcji \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\), takich, że: \(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f}\), zachodzi \(\displaystyle{ g=h}\).
Weźmy taki zbiór \(\displaystyle{ C}\), oraz dowolne takie funkcje \(\displaystyle{ g,h: B \rightarrow C}\). Pokażemy, że \(\displaystyle{ g=h}\). Niech \(\displaystyle{ b\in B.}\) Ale przypominam, nasze podstawowe założenie jest takie, że \(\displaystyle{ f}\) jest 'na' zbiór \(\displaystyle{ B}\), wobec czego element \(\displaystyle{ b\in B}\) jest wartością funkcji jakiegoś elementu \(\displaystyle{ a\in A.}\) Czyli \(\displaystyle{ f \left( a\right) =b}\). Ale ponieważ \(\displaystyle{ g \circ f = h \circ f}\), więc dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in A}\), mamy \(\displaystyle{ g\left( f \left( x\right) \right) =\left( g \circ f \right) \left( x\right) =\left( h \circ f \right) \left( x\right) =h\left( f \left( x\right) \right)}\). Więc w szczególności \(\displaystyle{ g\left( f \left( a\right) \right) = h\left( f \left( a\right) \right)}\), i ponieważ \(\displaystyle{ f \left( a\right) =b}\), to \(\displaystyle{ g\left( b \right) = h\left( b \right)}\), co wobec dowolności wyboru \(\displaystyle{ b\in B}\), oznacza, że \(\displaystyle{ g=h}\). \(\displaystyle{ \square}\)
Napisałeś też, aby zadanie 6 implikacje w dwie strony udowodnić, jednak mam trudności z zadaniami z suriekcją i injekcją, mógłbyś pokazać w jaki sposób zacząć to robić?
Jeśli ktoś może to proszę o pomoc w zadaniach 1,2,5,6 i 8.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
surjekcje, injekcje, relacje
Widzę, że stosujesz się do rad krl-a...Julian1998 pisze:Napisałeś też, aby zadanie 6 implikacje w dwie strony udowodnić, jednak mam trudności z zadaniami z suriekcją i injekcją, mógłbyś pokazać w jaki sposób zacząć to robić?
Jeśli ktoś może to proszę o pomoc w zadaniach 1,2,5,6 i 8.
Mimo wszystko uważam, że powinieneś sam spróbować, a nie tylko wdzięczyć się.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
Jan Kraszewski,
Próbowałem je robić już wcześniej, ale nie potrafię wykonywać zadań tego typu a wykład na studiach poszedł już dalej i nie wiem gdzie znaleźć sposób, jak je rozwiązać, a bardzo bym chciał się nauczyć.
Próbowałem je robić już wcześniej, ale nie potrafię wykonywać zadań tego typu a wykład na studiach poszedł już dalej i nie wiem gdzie znaleźć sposób, jak je rozwiązać, a bardzo bym chciał się nauczyć.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
Ale najlepsza metoda nauki to próby, nawet jeśli nie są na początku poprawne. Nauka przez oglądanie cudzych rozwiązań nie jest efektywna.
Weź np. zadanie 6 i spróbuj dowieść jedno wynikanie, albo chociaż zacząć.
JK
Weź np. zadanie 6 i spróbuj dowieść jedno wynikanie, albo chociaż zacząć.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
surjekcje, injekcje, relacje
Chodzi o to, że nie potrafię.
Najpierw trzeba nauczyć kogoś dodawać, co to jest dodawanie jak to sie robi, by potem mógł sam robić zadania z dodawaniem RÓŻNYCH liczb.
Tak samo ja nie widziałem nigdy jak się dowodzi surjekcje, injekcje bijekcje na takich elementarnych rzeczach. Tutaj chodzi o zapis, o symbolikę, o różne "znaczki", których trzeba użyć dużo by opisać rzecz wiadomą.
Trudno mi wymyślić dowód patrząc na same "znaczki", nie mam wprawy, nie rozumiem do końca tego wszystkiego. Próbuje się nauczyć jak tworzyć dowody do takich rzeczy i dlatego chcę przykładów.
Jeśli nie może mi nikt pomóc, to proszę jeśli znacie jakieś strony internetowe lub miejsce gdzie mógłbym się tego poduczyć, pokażcie mi
Najpierw trzeba nauczyć kogoś dodawać, co to jest dodawanie jak to sie robi, by potem mógł sam robić zadania z dodawaniem RÓŻNYCH liczb.
Tak samo ja nie widziałem nigdy jak się dowodzi surjekcje, injekcje bijekcje na takich elementarnych rzeczach. Tutaj chodzi o zapis, o symbolikę, o różne "znaczki", których trzeba użyć dużo by opisać rzecz wiadomą.
Trudno mi wymyślić dowód patrząc na same "znaczki", nie mam wprawy, nie rozumiem do końca tego wszystkiego. Próbuje się nauczyć jak tworzyć dowody do takich rzeczy i dlatego chcę przykładów.
Jeśli nie może mi nikt pomóc, to proszę jeśli znacie jakieś strony internetowe lub miejsce gdzie mógłbym się tego poduczyć, pokażcie mi
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: surjekcje, injekcje, relacje
W takiej sytuacji samo oglądanie dowodów Ci nie pomoże (choć może Jakub Gurak jeszcze coś Ci napisze). Przede wszystkim dlatego, że nowych dowodów nie da robić się bez zrozumienia przez naśladowanie starych.
Kup sobie podręcznik, idź na konsultacje, może znajdź korepetytora albo kolegę/koleżankę z roku, którzy Ci pomogą. To forum nie zastępuje wykładu, służy tylko pomocą w dochodzeniu do zrozumienia, ale oczekuje współudziału.
Wiele osób jest w sytuacji podobnej do Ciebie, jedni próbują rozwiązywać zadania, inni proszą o gotowe rozwiązania. Tym pierwszym zazwyczaj łatwiej jest dostać tutaj pomoc.
JK
Kup sobie podręcznik, idź na konsultacje, może znajdź korepetytora albo kolegę/koleżankę z roku, którzy Ci pomogą. To forum nie zastępuje wykładu, służy tylko pomocą w dochodzeniu do zrozumienia, ale oczekuje współudziału.
Wiele osób jest w sytuacji podobnej do Ciebie, jedni próbują rozwiązywać zadania, inni proszą o gotowe rozwiązania. Tym pierwszym zazwyczaj łatwiej jest dostać tutaj pomoc.
JK