Iloczyn kartezjański
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 paź 2017, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzostek
- Podziękował: 1 raz
Iloczyn kartezjański
Mam takie zadanie - znajdź \(\displaystyle{ A\times B}\) i \(\displaystyle{ B\times A}\)
\(\displaystyle{ A= \lbrace x \in \RR: 2 \le x \le 4 \rbrace,B= \lbrace x \in \ZZ: \sqrt{x ^{2} + 2x + 1} \le 3 \rbrace}\)
Mam to narysować - w innym zadaniu mam wyraźnie napisane, żeby naszkicować zbiory - czy opisać jakimś wyrażeniem?
\(\displaystyle{ A= \lbrace x \in \RR: 2 \le x \le 4 \rbrace,B= \lbrace x \in \ZZ: \sqrt{x ^{2} + 2x + 1} \le 3 \rbrace}\)
Mam to narysować - w innym zadaniu mam wyraźnie napisane, żeby naszkicować zbiory - czy opisać jakimś wyrażeniem?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2017, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Iloczyn kartezjański
Cieżko powiedzieć co tu trzeba zrobić bez pełnej treści zadania. Jeżeli trzeba to opisać, to wystarczy podstawić zbiory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) do definicji iloczynu kartezjańskiego.
\(\displaystyle{ A \times B := \{ (a,b) : a \in A \wedge b \in B\}}\)
\(\displaystyle{ A \times B := \{ (a,b) : a \in A \wedge b \in B\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Iloczyn kartezjański
Można jeszcze ewentualnie przedstawić ten iloczyn jako
\(\displaystyle{ A \times B = \{ (x, -4), (x, -3), (x, -2), (x, -1), (x, 0), (x,1), (x,2) : x \in [2,4]\}}\)
\(\displaystyle{ A \times B = \{ (x, -4), (x, -3), (x, -2), (x, -1), (x, 0), (x,1), (x,2) : x \in [2,4]\}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Iloczyn kartezjański
To z formalnego punktu widzenia jest niepoprawny zapis.adri@n pisze:Można jeszcze ewentualnie przedstawić ten iloczyn jako
\(\displaystyle{ A \times B = \{ (x, -4), (x, -3), (x, -2), (x, -1), (x, 0), (x,1), (x,2) : x \in [2,4]\}}\)
JK