podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Mam pokazać, że dowolny podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny. Przeliczalny, czyli mam na myśli skończony lub równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych.
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie przeliczalny oraz \(\displaystyle{ B \subset A}\). Skoro \(\displaystyle{ A}\) jest przeliczalny to istnieje funkcja \(\displaystyle{ f:\NN \to A}\) która jest na. Jeżeli \(\displaystyle{ B= \emptyset}\) to skończony czyli przeliczalny.
W przeciwnym wypadku ustalmy \(\displaystyle{ b \in B}\) i zdefiniujmy funkcję \(\displaystyle{ g:\NN\to B}\) daną wzorem
\(\displaystyle{ g(n)=\left\{ \begin{array}{ll}
f(n) & \mbox{gdy }f(n) \in B\\
b & \mbox{gdy } f(n) \notin B\\
\end{array} \right.}\)
I teraz moje pytanie. Jak mam pokazać że funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest na?
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie przeliczalny oraz \(\displaystyle{ B \subset A}\). Skoro \(\displaystyle{ A}\) jest przeliczalny to istnieje funkcja \(\displaystyle{ f:\NN \to A}\) która jest na. Jeżeli \(\displaystyle{ B= \emptyset}\) to skończony czyli przeliczalny.
W przeciwnym wypadku ustalmy \(\displaystyle{ b \in B}\) i zdefiniujmy funkcję \(\displaystyle{ g:\NN\to B}\) daną wzorem
\(\displaystyle{ g(n)=\left\{ \begin{array}{ll}
f(n) & \mbox{gdy }f(n) \in B\\
b & \mbox{gdy } f(n) \notin B\\
\end{array} \right.}\)
I teraz moje pytanie. Jak mam pokazać że funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest na?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2017, o 16:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Czyli formalnie dowód jest dobrze przeprowadzony, czy należałoby coś jeszcze wyjaśniać?
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 98 razy
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
No napisałaś jak zdefiniować tę funkcję. Jest to dobra definicja. Ale Twoim obowiązkiem powinno być też napisać to krótkie rozumowanie, pokazujące, że \(\displaystyle{ g}\) jest "na". Ja zacznę, a Ty dokończ.
Niech \(\displaystyle{ y \in B.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest "na"...
Niech \(\displaystyle{ y \in B.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest "na"...
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
\(\displaystyle{ \forall_{ y \in B} \ \exists_{n \in \NN} \ g(n)=y}\)
Tak?
Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Na wesoło.
Jak zbiór jest przeliczalny, to obojętnie jaki jego "kawałek" wyjmiemy na bok, to będzie przeliczlny i ten wyjmany i ta reszta co pozostała. Bo wyjmanie części z czegoś o którym wiemy że ma policzone sztuki nie spowoduje , że reszcie co pozostala przybywa sztuk w ilości niewiadomej? To nie magazyn w trakcie remanentu. To nauka. No nie?
Jak zbiór jest przeliczalny, to obojętnie jaki jego "kawałek" wyjmiemy na bok, to będzie przeliczlny i ten wyjmany i ta reszta co pozostała. Bo wyjmanie części z czegoś o którym wiemy że ma policzone sztuki nie spowoduje , że reszcie co pozostala przybywa sztuk w ilości niewiadomej? To nie magazyn w trakcie remanentu. To nauka. No nie?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 08:56 przez kruszewski, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Nie.dlama135 pisze:\(\displaystyle{ \forall_{ y \in B} \ \exists_{n \in \NN} \ g(n)=y}\)
Tak?
Po pierwsze, to nie jest rozumowanie, tylko definicja faktu, że funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest "na".
Po drugie, rozumowanie powinno być zapisane zdaniami w języku polskim, a nie samymi znaczkami. Dualny91 pokazał Ci, jak zacząć.
JK
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Gdybym wiedziała jak skończyć to raczej ten post nie powstałby. Dzięki za pomoc!
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Ale do wiedzy dochodzi się próbując, a nie czekając, aż inni napiszą. Za pierwszym razem nie wyszło, trzeba próbować dalej.dlama135 pisze:Gdybym wiedziała jak skończyć to raczej ten post nie powstałby.
Masz początek:
Dalej masz sformułować argument, dlaczego funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest "na". Wiesz też, na czym ten argument ma polegać:Dualny91 pisze:Niech \(\displaystyle{ y \in B.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest "na"...
Musisz napisać dwa-trzy zdania, korzystając z definicji funkcji "na", a nie cytując ją. Spróbuj, to nie jest trudne.Dualny91 pisze:To wynika wprost z tego, że \(\displaystyle{ f}\) jest "na".
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 wrz 2017, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielno
podzbiór zbioru przeliczalnego jest przeliczalny
Borykam się z analogicznym problemem. Czy rozumowanie można przeprowadzić w następujący sposób?
Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją, więc dla dowolnego \(\displaystyle{ y\in B}\) istnieje \(\displaystyle{ n\in \NN}\) takie, że \(\displaystyle{ f(n)=y}\). Skoro\(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\), dla \(\displaystyle{ n\in \NN}\) takich, że \(\displaystyle{ f(n)\in B}\), zatem \(\displaystyle{ g(n)=y}\). Z dowolności \(\displaystyle{ y}\) wynika, że funkcja \(\displaystyle{ g:\NN\to B}\) jest suriekcją.
Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją, więc dla dowolnego \(\displaystyle{ y\in B}\) istnieje \(\displaystyle{ n\in \NN}\) takie, że \(\displaystyle{ f(n)=y}\). Skoro\(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\), dla \(\displaystyle{ n\in \NN}\) takich, że \(\displaystyle{ f(n)\in B}\), zatem \(\displaystyle{ g(n)=y}\). Z dowolności \(\displaystyle{ y}\) wynika, że funkcja \(\displaystyle{ g:\NN\to B}\) jest suriekcją.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy