wykaz lub obal;

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

wykaz lub obal;

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (A \cap B) \cup (C \cap D) = (A \cup C) \cap (A \cup D) \cap (B \cup C) \cap (B \cup D)}\)
\(\displaystyle{ (A \cup B) \cap (C \cup D) = (A \cap C) \cup (A \cap D) \cup (B \cap C) \cup (B \cap D)}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

wykaz lub obal;

Post autor: max »

Wystarczy skorzystać z praw rozdzielności:
\(\displaystyle{ A \cup (B \cap C) = (A \cup B) \cap (A \cup C)\\
A \cap (B \cup C) = (A \cap B) \cup (A \cap C)}\)
Xfly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogard
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

wykaz lub obal;

Post autor: Xfly »

Dokładnie w rachunku zbiorów iloczyn jest rozdzielny względem sumy zbiorów oraz suma zbiorów jest rozdzielna względem iloczynu (części wspólnej) zbiorów.
ODPOWIEDZ