Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

Udowodnij dla dowolnych zbiorów \(\displaystyle{ A,B,C}\) następujące równości:

\(\displaystyle{ |A \cup B|=|A|+|B|-|A \cap B| \\
|A \cup B \cup C|=|A|+|B|+|C|-|A \cap B|-|A \cap C|-|B \cap C|+|A \cap B \cap C|}\)


To niby wygląda na oczywiste, ale jak to udowodnić ?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2015, o 00:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Althorion »

To nie jest prawdą dla dowolnych zbiorów, a tylko dla tych skończonych.

Dowodzić moim zdaniem najlepiej posiłkując się diagramem Venna, po narysowaniu którego zastanawiasz się, ile razy zliczone zostały elementy po lewej stronie równości i ile razy zostały zliczone po prawej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

A formalny dowód jest indukcyjny.

JK
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

A można zobaczyć na przykładzie jak ten dowód wygląda? Nieformalny i formalny.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: jutrvy »

Można też rozumować tak. Bierzesz dowolny punkt lewej strony i sprawdzasz, że po prawej liczony jest dokładnie raz. Zawieranie z prawej w lewą jest oczywiste.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

Może przykład jakiś? Bo tak ogólnikowo to ciężko. Co to znaczy punkt?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

jutrvy pisze:Zawieranie z prawej w lewą jest oczywiste.
Zawieranie?!

Jak chcesz dać wskazówkę, to przyłóż się do jej sformułowania.

JK
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

Może ktoś pokazać ten pierwszy przykład jak zrobić krok po kroku? Drugi spróbowałbym sam.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: a4karo »

Wsk: Element zbioru \(\displaystyle{ A\cup B\cup C}\) może należec do dokładnie jednego ze zbiorów, albo dokładnie do dwóch, albo do wszystkich trzech. W każdym z przypadków policz ile razy jest policzony po każdej stronie wzoru.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: jutrvy »

Pomyliłem się, przepraszam. Wykreśl zdanie o zawieraniu i będziesz miał dobrą wskazówkę, Dario1.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

Czyli co:

\(\displaystyle{ |A \cup B|=|A|+|B|-|A \cap B|}\). Tutaj jeśli x należy tylko do A to po lewej jest liczony raz, a po prawej też raz. Jeśli x należy do B to podobnie, a jeśli należy do A i B to po prawej jest liczony 1+1-1=1 raz. Tak to powinno wyglądać?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: matmatmm »

Dario1 pisze:Czyli co:

\(\displaystyle{ |A \cup B|=|A|+|B|-|A \cap B|}\). Tutaj jeśli x należy tylko do A to po lewej jest liczony raz, a po prawej też raz. Jeśli x należy do B to podobnie, a jeśli należy do A i B to po prawej jest liczony 1+1-1=1 raz. Tak to powinno wyglądać?
To jest machanie rękami.
Jan Kraszewski pisze:A formalny dowód jest indukcyjny.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

matmatmm pisze:To jest machanie rękami.
Czyli dowód nieformalny...

JK
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: matmatmm »

Ale jak się teraz nad tym zastanawiam, to może indukcja nie jest potrzebna.

\(\displaystyle{ |A|=|A\setminus B| +|A\cap B|}\)
\(\displaystyle{ |B|=|B\setminus A| + |A\cap B|}\)

\(\displaystyle{ |A|+|B|=|A\setminus B|+|B\setminus A|+|A\cap B|+ |A\cap B|=|A\cup B|+|A\cap B|}\)

Tu korzystamy jedynie z definicji sumy liczb kardynalnych. Indukcja może być potrzebna jednak, jeśli byśmy chcieli uzasadnić, że dodając dwie skończone liczby kardynalne, otrzymamy liczbę kardynalną, która odpowiada liczbie kardynalnej dla "zwykłej" sumy liczb naturalnych. to znaczy jeśli przez \(\displaystyle{ \xi(n)}\) oznaczymy liczbę kardynalną odpowiadającą liczbie naturalnej \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ \xi(n)+\xi(m)=\xi(n+m)}\).
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Udowodnij dla dowolnych zbiorów

Post autor: Dario1 »

Czyli co ten dowód nieformalny jest dobry czy zły?
ODPOWIEDZ