Witam , potrzebuję definicji Relacji porządku oraz wyjaśnienia dlaczego
relacja \(\displaystyle{ R:= \left\{ \left\langle x,y\right\rangle \in \RR \times \RR : x^{2} - y^{2} \right\}}\) NIE jest relacją porządku.
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
Ostatnio zmieniony 19 cze 2015, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
Wystarczy zajrzeć
Kod: Zaznacz cały
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=relacja+porz%C4%85dku
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
A szukałaś? Pytałaś choćby wujka Googla? Pierwszy link tobeata451 pisze:Witam , potrzebuję definicji Relacji porządku
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99%C5%9Bciowy_porz%C4%85dek
Zacznijmy od tego, że ta "definicja" jest do bani, bo jest niepoprawna formalnie. Rozważasz pary liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \left\langle x,y\right\rangle}\), które spełniają jaki warunek? Bo \(\displaystyle{ x^2-y^2}\) to nie jest warunek.beata451 pisze:oraz wyjaśnienia dlaczego relacja \(\displaystyle{ R:= \left\{ \left\langle x,y\right\rangle \in \RR \times \RR : x^{2} - y^{2} \right\}}\) NIE jest relacją porządku.
A jak już poprawisz definicję, to sprawdź, który z warunków definiujących częściowy porządek nie jest spełniony przez tę relację.
JK
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
Rozumiem że relacja porządku=Częściowy porządek ?
co do drugiego to wkradł się błąd powinno być \(\displaystyle{ x^{2} = y^{2}}\) i dalej nie wiem którego warunku nie spełnia ta relacja.
co do drugiego to wkradł się błąd powinno być \(\displaystyle{ x^{2} = y^{2}}\) i dalej nie wiem którego warunku nie spełnia ta relacja.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
No to spróbuj po kolei czy jest zwrotna, przechodnia i antysymetryczna. Podczas dowodzenia błąd wyjdzie sam.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
definicja Relacji porządku + wyjasnienie
Tak.beata451 pisze:Rozumiem że relacja porządku=Częściowy porządek ?
Dokładniej: zobaczysz, co nie chce wyjść i jakiego szukać kontrprzykładu.wiedzmac pisze:Podczas dowodzenia błąd wyjdzie sam.
Nie ma co się bać, definicje w dłoń i sprawdzasz. Czy relacja \(\displaystyle{ R}\) jest zwrotna?
JK