Hipoteza Frankla

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Jakub Gurak »

Hipoteza Frankla, problem chyba nierozstrzygnięty, wpadłem na pewien pomysł, ale nie wiem jak dokończyć ten problem, czasem nie mam głowy do tego, więc proszę o pomoc, po bardzo licznych próbach samodzielnego rozwiązania.

Powiedzmy, że rodzina zbiorów jest zamknieta na sumowanie, gdy wraz ze zbiorami \(\displaystyle{ A,B}\) tej rodziny, do rodziny należy także \(\displaystyle{ A\cup B}\)

Hipoteza Frankla
Dla dowolnej skończonej i zamknietej na sumowanie rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\), gdzie \(\displaystyle{ \bigcup \mathcal{A} \neq \left\{ \right\}}\), to istnieje element \(\displaystyle{ x \in \bigcup \mathcal{A}}\), który należy do przynajmniej polowy zbiorów tej rodziny.

Niech \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\) będzie taką rodziną zbiorów. Niech zawiera ona \(\displaystyle{ n}\) zbiorów niepustych i być może zbiór pusty \(\displaystyle{ \mathcal{A}=\left\{ A _{1}, A _{2},\ldots,A _{n},\varnothing \right\}}\) -
\(\displaystyle{ n+1}\) maksymalnie zbiorów
Łatwo sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ n=1}\) oraz dla \(\displaystyle{ n=2}\) hipoteza jest prawdziwa.
Możemy zatem założyć że \(\displaystyle{ n \ge 3}\)

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
A_{1} & A _{2} & \ldots & A_{n-1} &A_{n}& \varnothing\\ \hline
A_{1}\cup A_{2} & A_{2}\cup A_{3} & \ddots & A_{n-1}\cup A_{n} & & \\
A_{1}\cup A_{3}&A_{2}\cup A_{4} & \\
\vdots & \vdots & \\
A_{1}\cup A_{n} & A_{2}\cup A_{n} & \\
\end{tabular}}\)

W tej tabeli wypisałem tyle niekoniecznie różnych zbiorów w postaci sum:
\(\displaystyle{ \left( n-1\right) +\left( n-2\right) +\left( n-3\right)+ \ldots +1= \frac{\left( n-1\right) \cdot n}{2}}\)
Ale te wszystkie zbiory- sumy- należą do rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\), bo ta rodzina jest zamknięta na sumowanie.
Zatem wśród tych zbiorów jest tylko co najwyżej \(\displaystyle{ n+1}\) różnych zbiorów.
Ukryta treść:    
Zatem co najwyżej \(\displaystyle{ n-2}\) różnych zbiorów mogą pojawić się w postaci sum. Wypisałem w tabeli \(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right) \cdot n}{2}}\) zbiorów w postaci sum, niekoniecznie różnych.
Zatem znajdzie się tam zbiór, który wystapi co najmniej \(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right) \cdot n}{2 \cdot \left( n-2\right)} >n/2}\) razy. Zatem wystapi on co najmniej \(\displaystyle{ \frac{n}{2} + \frac{1}{2}= \frac{n+1}{2}}\) razy
Z trudem oszacowałem.

Może was zdziwie, ale nie wiem jak to skończyć.
Wybierzmy jeden z elementów tego zbioru. Weźmy pierwsze przedstawienie, wybrany element wpadnie do jednego ze zbiorów. W porzadku. Weźmy drugie przedstawienie, element wpadnie do chociaż jednego zbioru, ale może do tego samego co poprzednio- może być np. \(\displaystyle{ X=A_{1} \cup A_{2}=A_{1} \cup A_{3}}\)
Takie, itp. mam problemy z powtarzaniem się zbiorów, i nie wiem jak to dokończyć. Jak wybrać ten element?

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 23:41 przez Jakub Gurak, łącznie zmieniany 2 razy.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: SidCom »

Niech zawiera ona n zbiorów niepustych i być może zbiór pusty
Drobna uwaga: zbiór pusty zawiera się w każdym zbiorze.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Dasio11 »

Abo Jakub Gurak chciał napisać: niech jej elementami będzie \(\displaystyle{ n}\) zbiorów niepustych i być może zbiór pusty.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Jakub Gurak »

Tak, właśnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: a4karo »

Z tymi zbiorami pustymi trzeba ostrożnie: jeżeli rodzina składa się ze zbioru \(\displaystyle{ \{1\}}\) i trzech zbiorów pustych, to hipoteza nie jest prawdziwa. Założenia hipotezy musisz doprecyzować.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: patry93 »

A rodzina to nie jest synonim zbioru? Bo jeśli tak, to nie bardzo upchasz do niej trzy zbiory puste.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Jakub Gurak »

Zbiór pewnych zbiorów, to inaczej rodzina zbiorów, i w niej jej elementy (zbiory) są różne ( jak w każdym zbiorze)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: SidCom »

Znowu drobna uwaga: Zbiór pusty jest tylko jeden w całej matematyce.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Jakub Gurak »

Tą metodą zadania nie rozwiążę.
Rozważmy rodzinę zbiorów: \(\displaystyle{ \left\{ \left\{ \right\},\left[ 0,10\right],\left[ 0,5\right] ,\left[ 0,6\right],\left[ 2,10\right],\left[ 3,10\right],\left[ 4,10\right],\left[ 5,10\right]\right\} \cup \left\{ \left[ 0<x<2,10\right] \right\}}\)
tzn. uzupełniamy ją przedziałami liczbowymi, tak aby była 15-elementowa
i zamknieta na sumowanie ( można to zrobić, wybierając jako lewy koniec przedziału liczbę rzeczywistą \(\displaystyle{ x}\),tak jak zaproponowałem)

Możemy przedstawić:

\(\displaystyle{ \left[ 0,10\right]=\left[ 0,5\right] \cup \left[ 5,10\right]=\left[ 0,5\right] \cup \left[ 4,10\right]=\left[ 0,5\right] \cup \left[ 3,10\right]=\left[ 0,5\right] \cup \left[ 2,10\right]=\left[ 0,6\right] \cup \left[ 5,10\right]=\left[ 0,6\right] \cup \left[ 4,10\right]=\left[ 0,6\right] \cup \left[ 3,10\right]=\left[ 0,6\right] \cup \left[ 2,10\right]}\)

Ten zbiór \(\displaystyle{ \left[ 0,10\right]}\) jest przedstawiony na \(\displaystyle{ 8}\) sposobów, a wiec ponad połowę
I nie sposób wybrac tu element należący do ośmiu zbiorów, jak mamy w postaci sum użyte \(\displaystyle{ 6}\) zbiorów - +\(\displaystyle{ \left[ 0,10\right]}\) -to \(\displaystyle{ 7}\), ale do \(\displaystyle{ 8}\) braknie

Także tym sposobem zadania nie rozwiążę.

Nie zmienia to faktu, że hipoteza może być prawdziwa.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Hipoteza Frankla

Post autor: Jan Kraszewski »

Hmmm, a co to jest \(\displaystyle{ \left\{ \left[ 0<x<2,10\right] \right\}}\)? Bo \(\displaystyle{ \{\}}\) to jak sądzę zbiór pusty \(\displaystyle{ \emptyset}\).

JK
ODPOWIEDZ