Wyznaczyć zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ślaskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć zbiór
Wyznaczyć zbiór potęgowy \(\displaystyle{ 2 ^{X}}\)zbioru \(\displaystyle{ X}\), jeżeli:
a) \(\displaystyle{ X=\emptyset}\)
b)\(\displaystyle{ X=\{a\}}\)
c)\(\displaystyle{ X=\{a,b\}}\)
d)\(\displaystyle{ X=\{a,b,c,d\}}\)
d)\(\displaystyle{ X=\{a,b,c,d,e\}}\)
Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać
a) \(\displaystyle{ X=\emptyset}\)
b)\(\displaystyle{ X=\{a\}}\)
c)\(\displaystyle{ X=\{a,b\}}\)
d)\(\displaystyle{ X=\{a,b,c,d\}}\)
d)\(\displaystyle{ X=\{a,b,c,d,e\}}\)
Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać
Ostatnio zmieniony 1 cze 2014, o 12:30 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ślaskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć zbiór
Wiem, ze jeżeli zbiór potęgowy ma n elementów to zbiór potęgowy tego zbioru ma \(\displaystyle{ 2 ^{n}}\)elementów
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Wyznaczyć zbiór
To się przyda. Ale wiesz co to jest zbiór potęgowy? Jeśli nie zajrzyj na Wikipedię albo inną stronęksiążkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ślaskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć zbiór
a)\(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{\emptyset\} \}}\)
b)\(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{a \} \}}\)
c)\(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{a \}, \{b \}, \{a,b \} \}}\)
d)
\(\displaystyle{ P \left( X \right)=\{ \emptyset, \{a\}, \{b\}, \{c\}, \{d\}, \{a,b\}, \{a,c\}, \{a,d\}, \{b,c\}, \{b,d\}, \{c,d\}, \{a,b,c\}, \{a,b,d\}, \{b,c,d\}, \{a,c,d\}, \\
\{a,b,c,d\}\}}\)
czy mógłby to ktoś sprawdzić?????????
b)\(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{a \} \}}\)
c)\(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{a \}, \{b \}, \{a,b \} \}}\)
d)
\(\displaystyle{ P \left( X \right)=\{ \emptyset, \{a\}, \{b\}, \{c\}, \{d\}, \{a,b\}, \{a,c\}, \{a,d\}, \{b,c\}, \{b,d\}, \{c,d\}, \{a,b,c\}, \{a,b,d\}, \{b,c,d\}, \{a,c,d\}, \\
\{a,b,c,d\}\}}\)
czy mógłby to ktoś sprawdzić?????????
Ostatnio zmieniony 1 cze 2014, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ślaskie
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć zbiór
tak własnie się doczytałam ma być \(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset
\}}\)
to co napisałam byłoby w przypadku kiedy \(\displaystyle{ X= \{\emptyset \}}\) wtedy \(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{\emptyset \} \}}\)
\}}\)
to co napisałam byłoby w przypadku kiedy \(\displaystyle{ X= \{\emptyset \}}\) wtedy \(\displaystyle{ P \left( X \right)= \{ \emptyset, \{\emptyset \} \}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy