Porządki częsciowe

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
kajmak13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2014, o 09:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Porządki częsciowe

Post autor: kajmak13 »

Witam! Mam problem z następującym zadaniem:

a) Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f}\), ktorych dziedzina oraz zbiór wartości są zawarte w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\). Zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest uporządkowany za pomoca inkluzji; dokładniej, częsciowy porządek \(\displaystyle{ \le _{X}}\) jest określony następująco:
\(\displaystyle{ f\le _{X}g \Leftrightarrow \left( D _{f} \subseteq D _{g} \wedge f=g|D _{f} \right)}\)
Znajdź moc zbioru wszystkich elementów maksymalnych w \(\displaystyle{ X}\).

b) Niech \(\displaystyle{ \mathcal{Y}=\mathcal{P}\left( \mathbb{N}\right) \setminus \left\{\mathbb{N} \right\}}\) będzie rodziną wszystkich właściwych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\), uporządkowana za pomoca inkluzji. Dokładniej porządek częsciowy określony jest następująco:
\(\displaystyle{ A\le _{Y}B \Leftrightarrow A \subseteq B}\).
Znajdź moc zbioru wszystkich elementów maksymalnych w \(\displaystyle{ Y}\).

c) Rozstrzygnij, czy zbiory cześciowo uporzadkowane \(\displaystyle{ X, Y}\) są izomorficzne.

Bardzo prosze o pomoc.

Co do b) to wydaje mi się, że to bedą wszystkie podzbiory postaci \(\displaystyle{ \mathbb{N} \setminus \left\{ n\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) - ich jest tyle ile możliwości wyboru \(\displaystyle{ n}\), czyli \(\displaystyle{ \aleph}\).
brzoskwinka1

Porządki częsciowe

Post autor: brzoskwinka1 »

a) moc zbioru elementów maksymalnych wynosi continum,
b) moc zbioru elementów maksymalnych wynosi alef zero,
c) nie mogą być izomorficzne bo mają różne moce.
kajmak13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2014, o 09:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Porządki częsciowe

Post autor: kajmak13 »

Ok, jak uzasadnić a?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Porządki częsciowe

Post autor: Jan Kraszewski »

Oszacować i tw. Cantora-Bernsteina.

JK
kajmak13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2014, o 09:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Porządki częsciowe

Post autor: kajmak13 »

Jak możnaby to oszacować? Pierwsza moja myśl to było, aby sprowadzić to jakoś do ciągów zero-jedynkowych, jakoś z nimi porównywać, ale ogólnie nie mam na to jakiejś konkretnej idei...

I jeszcze jedno: niby wiem, co to oznacza, ale nie bardzo widzę w tym zadaniu: \(\displaystyle{ f=g|D _{f}}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Porządki częsciowe

Post autor: Jan Kraszewski »

kajmak13 pisze:Jak można by to oszacować? Pierwsza moja myśl to było, aby sprowadzić to jakoś do ciągów zero-jedynkowych, jakoś z nimi porównywać, ale ogólnie nie mam na to jakiejś konkretnej idei...
Od góry - każda z tych funkcji jest podzbiorem \(\displaystyle{ \NN\times\NN}\).
Od dołu - czy funkcje, których dziedziną jest całe \(\displaystyle{ \NN}\) są elementami maksymalnymi?
kajmak13 pisze:I jeszcze jedno: niby wiem, co to oznacza, ale nie bardzo widzę w tym zadaniu: \(\displaystyle{ f=g|D _{f}}\).
Lepiej myśleć o tym, że funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest wydłużeniem funkcji \(\displaystyle{ f}\).

JK
ODPOWIEDZ