Relacja równoważności
Relacja równoważności
Witam! Mam problem z nastepującym zadaniem:
Okreslamy relację równoważności \(\displaystyle{ \sim}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \mathcal{X}=\mathcal{P\left( \mathbb{N}\right) } \times \mathcal{P\left( \mathbb{N}\right) }}\) w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \left\langle A,B\right\rangle \sim\left\langle C,D\right\rangle \Leftrightarrow \left( \left| A\right| =\left| B\right| \wedge \left|\mathbb{N} \setminus B \right| =\left|\mathbb{N} \setminus D \right|\right)}\).
a) znajdź klase abstrakcji pary \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ 1\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\)
b) znajdź moce poszczególnych klas abstrakcji tej relacji
c) znajdź moc zbioru ilorazowego
Bardzo prosze o pomoc.
Okreslamy relację równoważności \(\displaystyle{ \sim}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \mathcal{X}=\mathcal{P\left( \mathbb{N}\right) } \times \mathcal{P\left( \mathbb{N}\right) }}\) w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \left\langle A,B\right\rangle \sim\left\langle C,D\right\rangle \Leftrightarrow \left( \left| A\right| =\left| B\right| \wedge \left|\mathbb{N} \setminus B \right| =\left|\mathbb{N} \setminus D \right|\right)}\).
a) znajdź klase abstrakcji pary \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ 1\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\)
b) znajdź moce poszczególnych klas abstrakcji tej relacji
c) znajdź moc zbioru ilorazowego
Bardzo prosze o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2 razy
Relacja równoważności
Noo to a)
Skoro moce mają być równe to zbiory muszą mieć tyle samo elementów.
Skoro masz koniunkcje oba warunki muszą zachodzić, na drugiej współrzędnej musisz mieć \(\displaystyle{ D=\NN}\), by spełniono drugi warunek. A dla \(\displaystyle{ C}\), dla jakich zbiorów \(\displaystyle{ \in P(\NN)}\)
\(\displaystyle{ |C|=|\left\{ 1\right\} |}\) ?
Skoro moce mają być równe to zbiory muszą mieć tyle samo elementów.
Skoro masz koniunkcje oba warunki muszą zachodzić, na drugiej współrzędnej musisz mieć \(\displaystyle{ D=\NN}\), by spełniono drugi warunek. A dla \(\displaystyle{ C}\), dla jakich zbiorów \(\displaystyle{ \in P(\NN)}\)
\(\displaystyle{ |C|=|\left\{ 1\right\} |}\) ?
Relacja równoważności
Co do a to myślałam tak:
- \(\displaystyle{ \left| A\right|=\left| C\right|=1}\), czyli to sa wszystkie jednoelementowe podzbiory zbioru liczb naturalnych - czyli ich jest alef zero
- \(\displaystyle{ \left|\mathbb{N} \setminus B \right| =\left|\mathbb{N} \setminus D \right|}\), skoro \(\displaystyle{ B=\mathbb{N}}\), to \(\displaystyle{ D}\) musi być równoliczny z \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) - a więc to bedą zbiory postaci \(\displaystyle{ \mathbb{N} \setminus \left\{\mbox{skończona liczba elementów}\right\}}\) - zbiorów o skończonej liczbie lelemntów jest przeliczalnie wiele, a więc wszystkich mozliwych zbiorów \(\displaystyle{ D}\) jest continuum
A stąd moc tej klasy abstrakcji będzie continuum.
Czy to jest poprawne? Jesli tak, to w jaki sposób to zapisac tak "formalnie"?
- \(\displaystyle{ \left| A\right|=\left| C\right|=1}\), czyli to sa wszystkie jednoelementowe podzbiory zbioru liczb naturalnych - czyli ich jest alef zero
- \(\displaystyle{ \left|\mathbb{N} \setminus B \right| =\left|\mathbb{N} \setminus D \right|}\), skoro \(\displaystyle{ B=\mathbb{N}}\), to \(\displaystyle{ D}\) musi być równoliczny z \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) - a więc to bedą zbiory postaci \(\displaystyle{ \mathbb{N} \setminus \left\{\mbox{skończona liczba elementów}\right\}}\) - zbiorów o skończonej liczbie lelemntów jest przeliczalnie wiele, a więc wszystkich mozliwych zbiorów \(\displaystyle{ D}\) jest continuum
A stąd moc tej klasy abstrakcji będzie continuum.
Czy to jest poprawne? Jesli tak, to w jaki sposób to zapisac tak "formalnie"?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2014, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2 razy
Relacja równoważności
Z formalnym zapisem Ci nie pomoge bo sam mam z nim problem :p Ja wiem czy równoliczny ? A jak dasz za \(\displaystyle{ D}\)np liczby naturalne parzyste ? Różnica to liczby nieparzyste równoliczne z \(\displaystyle{ N}\)za to moce się nie zgodzą bo w pierwszej masz zbiór pusty a po prawej stronie zbiór nieskończony.Po mojemu \(\displaystyle{ D}\) musi być też równe \(\displaystyle{ N}\) i wtedy klas abstrakcji masz alef zero. Oczywiście mogę się mylić niech bardziej doświadczona osoba na forum się wypowie
Relacja równoważności
Napisałam, że to ma być zbiór postaci \(\displaystyle{ \mathbb{N} \setminus \left\{\mbox{skończona liczba elementów}\right\}}\) - liczby parzyste to nie jest jednak skończona liczba elementówNihilius pisze: A jak dasz za \(\displaystyle{ D}\) np liczby naturalne parzyste ? Różnica to liczby nieparzyste równoliczne z \(\displaystyle{ \NN}\) za to moce się nie zgodzą bo w pierwszej masz zbiór pusty a po prawej stronie zbiór nieskończony.
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Relacja równoważności
Zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałaś, bo masz źle.kajmak13 pisze:- \(\displaystyle{ \left|\mathbb{N} \setminus B \right| =\left|\mathbb{N} \setminus D \right|}\), skoro \(\displaystyle{ B=\mathbb{N}}\), to \(\displaystyle{ D}\) musi być równoliczny z \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) - a więc to bedą zbiory postaci \(\displaystyle{ \mathbb{N} \setminus \left\{\mbox{skończona liczba elementów}\right\}}\)
Co się stanie, jak podstawisz \(\displaystyle{ B=\NN}\) ?
JK
Relacja równoważności
Faktycznie jest źle - no bo jak podstawię \(\displaystyle{ B=\NN}\) to wtedy \(\displaystyle{ |\NN \setminus B|=0}\), a jak zrobię tak jak chciałam i wezmę \(\displaystyle{ D=\mathbb{N} \setminus \left\{\mbox{skończona liczba elementów}\right\}}\) to wtedy moc się nie będzie zgadzać - głupi błąd...
Czyli klasa abstrakcji \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ 1\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\) będą pary takie, że \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ n\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\), gdzie \(\displaystyle{ n \in \NN}\) - czyli będzie ich tyle ile możliwości wyboru \(\displaystyle{ n}\), więc alef zero.
Zgadza się?
Jesli tak, to jak powinno się to formalnie zapisać?
Czyli klasa abstrakcji \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ 1\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\) będą pary takie, że \(\displaystyle{ \left\langle \left\{ n\right\}, \mathbb{N}\right\rangle}\), gdzie \(\displaystyle{ n \in \NN}\) - czyli będzie ich tyle ile możliwości wyboru \(\displaystyle{ n}\), więc alef zero.
Zgadza się?
Jesli tak, to jak powinno się to formalnie zapisać?
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Relacja równoważności
Zgadza się.
Odpowiedź do a) to:
\(\displaystyle{ \left[ \left\langle \{1\},\NN\right\rangle \right]_\sim=\left\{ \left\langle \{n\},\NN\right\rangle :n\in\NN\right\}}\)
Nad b) i c) musisz jeszcze popracować.
JK
Odpowiedź do a) to:
\(\displaystyle{ \left[ \left\langle \{1\},\NN\right\rangle \right]_\sim=\left\{ \left\langle \{n\},\NN\right\rangle :n\in\NN\right\}}\)
Nad b) i c) musisz jeszcze popracować.
JK