Niech \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\), \(\displaystyle{ g: Y \rightarrow Z.}\) Wówczas, czy prawdą jest że:
a) jeżeli funkcja \(\displaystyle{ g\circ f}\) jest różnowartościowa, to funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest różnowartościowa
b) jeżeli funkcja \(\displaystyle{ g\circ f}\) jest różnowartościowa, to funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest różnowartościowa.
Jak to jest z tym zachowaniem różnowartościowości? Wiem, że złożenie dwóch funkcji różnowartościowych jest funkcją różnowartościową. Ale jak to jest w tych przypadkach?
Różnowartościowość-zachowanie własności przy złożeniu
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2013, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 11 razy
Różnowartościowość-zachowanie własności przy złożeniu
a) \(\displaystyle{ g\circ f(x)=g(f(x))}\)
b) rozważ:
\(\displaystyle{ f:[0,\infty)\rightarrow [0,\infty); f(x)=(x-1)^2;g:[0,\infty)\rightarrow \RR ;g(x)=x^{\frac{3}{2}}}\)
b) rozważ:
\(\displaystyle{ f:[0,\infty)\rightarrow [0,\infty); f(x)=(x-1)^2;g:[0,\infty)\rightarrow \RR ;g(x)=x^{\frac{3}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 18 sty 2014, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 69 razy
Różnowartościowość-zachowanie własności przy złożeniu
czyli ostatecznie w pierwszym prawda w drugim fałsz?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Różnowartościowość-zachowanie własności przy złożeniu
Wręcz przeciwnie, w pierwszym fałsz, w drugim prawda.
JK
PS
Trafiłem na to poprawiając zepsute kody i stwierdziłem, że nie można tego zostawić...