Równości dwóch zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: MakCis »

Czy prawdą są dwie poniższe równości?

\(\displaystyle{ \left\{ x \in X : 0 < 1 \right\} = X}\) oraz \(\displaystyle{ \left\{ x \in X : 0 > 1 \right\} = \emptyset}\)

gdzie np. \(\displaystyle{ X = \mathbb{R}}\).
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: bartek118 »

Jeżeli \(\displaystyle{ X = \mathbb{R}}\), to tak.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: »

bartek118 pisze:Jeżeli \(\displaystyle{ X = \mathbb{R}}\), to tak.
A jeżeli \(\displaystyle{ X}\) to zbiór somalijskich żyraf to niby nie?

Q.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: MakCis »

No właśnie, czyli to jest prawdą dla dowolnego zbioru \(\displaystyle{ X}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: »

Tak.

Q.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: bartek118 »

Qń pisze:
bartek118 pisze:Jeżeli \(\displaystyle{ X = \mathbb{R}}\), to tak.
A jeżeli \(\displaystyle{ X}\) to zbiór somalijskich żyraf to niby nie?

Q.
Moim zdaniem to zależy od wprowadzonego porządku. Ja zrozumiałem to w taki sposób, że \(\displaystyle{ 0, 1 \in X}\).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: »

bartek118 pisze:Moim zdaniem to zależy od wprowadzonego porządku.
Jeśli przez \(\displaystyle{ <}\) rozumiemy coś innego niż relację mniejszości na zbiorze liczb rzeczywistych, przez \(\displaystyle{ 0}\) coś innego niż liczbę zero, a przez \(\displaystyle{ 1}\) coś innego niż liczbę jeden - to owszem, zdanie może nie być prawdziwe. Ale przecież gdyby autor wątku miał na myśli niestandardowe znaczenie napisu \(\displaystyle{ 0<1}\), to by o tym poinformował.

Z kontekstu jasno wynika, że pytanie było o zbiór \(\displaystyle{ \left\{ x\in X : p(x)\right\}}\) dla przypadku gdy \(\displaystyle{ p(x)}\) tautologią oraz przypadku gdy \(\displaystyle{ \neg p(x)}\) jest tautologią. A oczywiście w takiej sytuacji podane równości są prawdziwe, nawet gdy \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem somalijskich albo nawet marsjańskich żyraf.

Q.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Równości dwóch zbiorów

Post autor: MakCis »

Tak, tak, chodziło mi dokładnie o to co napisał .
ODPOWIEDZ