Pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ f: [0, 2\pi] \times [0, \infty)\rightarrow \RR^2}\) zdefiniowana wzorem \(\displaystyle{ f(\varphi, r) = \left< r \cos \varphi, r \sin \varphi \right>}\) jest surjekcją.
Oczywiste dla mnie jest, że zarówno pierwsza jak i druga para mogą przyjąć dowolne wartości. Problem w tym, że obie pary są od siebie zależne i dlatego nie mam pewności co do surjekcji. Można tu w jakiś prosty sposób zauważyć surjekcję czy potrzebuję trochę bardziej zaawansowanej wiedzy trygonometrycznej (której jak na razie zbytnio nie posiadam)?
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:01 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
A czy wyobrażasz sobie, dlaczego to naprawdę jest surjekcja?
Jeśli tak, to czy umiałbyś wyjaśnić komuś, w jaki sposób dla danej pary \(\displaystyle{ \left< x, y \right>}\) znaleźć takie \(\displaystyle{ \varphi \in [0, 2 \pi], r \in [0, \infty),}\) że
\(\displaystyle{ x = r \cos \varphi \\
y = r \sin \varphi}\) ?
Jeśli tak, to czy umiałbyś wyjaśnić komuś, w jaki sposób dla danej pary \(\displaystyle{ \left< x, y \right>}\) znaleźć takie \(\displaystyle{ \varphi \in [0, 2 \pi], r \in [0, \infty),}\) że
\(\displaystyle{ x = r \cos \varphi \\
y = r \sin \varphi}\) ?
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
Nie, właśnie to jest mój problem. Bez problemu rozumiem, że \(\displaystyle{ r \cos \varphi}\) może przyjąć dowolną wartość oraz \(\displaystyle{ r \sin \varphi}\) może przyjąć dowolną wartość. Natomiast nie mogę sobie wyobrazić, że para \(\displaystyle{ \left< r \cos \varphi, r \sin \varphi \right>}\) może przyjąć dowolną wartość.Dasio11 pisze:A czy wyobrażasz sobie, dlaczego to naprawdę jest surjekcja?
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:36 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
No dobrze. To weź dowolny punkt \(\displaystyle{ \left< x, y \right>}\) płaszczyzny, na razie z pierwszej ćwiartki - tj. taki, że \(\displaystyle{ x>0}\) oraz \(\displaystyle{ y>0,}\) i narysuj ten punkt w układzie współrzędnych. Potem narysuj prostopadły odcinek łączący ten punkt z osią OX i drugi odcinek łączący punkt \(\displaystyle{ \left< x, y \right>}\) z początkiem układu współrzędnych. Długość tego drugiego oznacz przez \(\displaystyle{ r.}\)
Powstał trójkąt prostokątny o wierzchołkach \(\displaystyle{ \left<x, y \right>, \ \left< x, 0 \right>}\) oraz \(\displaystyle{ \left< 0, 0 \right>,}\) którego przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ r.}\) Oznacz przez \(\displaystyle{ \varphi}\) kąt tego trójkąta, który leży przy wierzchołku \(\displaystyle{ \left< 0, 0 \right>.}\)
Czy potrafisz uzasadnić, że dla tak zdefiniowanych \(\displaystyle{ \varphi, r}\) zachodzą równości
\(\displaystyle{ x = r \cos \varphi \\
y = r \sin \varphi}\) ?
Powstał trójkąt prostokątny o wierzchołkach \(\displaystyle{ \left<x, y \right>, \ \left< x, 0 \right>}\) oraz \(\displaystyle{ \left< 0, 0 \right>,}\) którego przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ r.}\) Oznacz przez \(\displaystyle{ \varphi}\) kąt tego trójkąta, który leży przy wierzchołku \(\displaystyle{ \left< 0, 0 \right>.}\)
Czy potrafisz uzasadnić, że dla tak zdefiniowanych \(\displaystyle{ \varphi, r}\) zachodzą równości
\(\displaystyle{ x = r \cos \varphi \\
y = r \sin \varphi}\) ?
surjekcja, funkcja trygonometryczna, iloczy kartezjański
Tak, chyba już rozumiem. Równania wynikają bezpośrednio z definicji sinusa i cosinusa. Wybieram dowolną parę \(\displaystyle{ (x,y)}\) z osi \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\). Nasŧepnie mogę "przesunąć" (i jednocześnie zmienić długość) odcinek \(\displaystyle{ r}\) i co za tym idzie \(\displaystyle{ \varphi}\) . Innymi słowy mogę dobrać taki kąt oraz taki \(\displaystyle{ r}\), które stworzą dowolną parę.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy