Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Witam. Mam problem z zadaniem :
Wyznacz \(\displaystyle{ A \setminus B}\) , gdy \(\displaystyle{ A \ \text{i} \ B}\) są odpowiednio zbiorami wartości funkcji \(\displaystyle{ f \ \text{i} \ g}\) jeśli :
\(\displaystyle{ f(x)= \log _{4} (x ^{2} -2x +5) ; g(x) = \sqrt{2\left| x+1\right|- \left| x-2\right| +5 }}\)
Nie wiem jak to ruszyć z tym logarytmem. Pozdrawiam
Wyznacz \(\displaystyle{ A \setminus B}\) , gdy \(\displaystyle{ A \ \text{i} \ B}\) są odpowiednio zbiorami wartości funkcji \(\displaystyle{ f \ \text{i} \ g}\) jeśli :
\(\displaystyle{ f(x)= \log _{4} (x ^{2} -2x +5) ; g(x) = \sqrt{2\left| x+1\right|- \left| x-2\right| +5 }}\)
Nie wiem jak to ruszyć z tym logarytmem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, o 21:48 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Można tę funkcję zbadać, ale łatwiej skorzystać z własności trójmianu i logarytmu.Peres pisze: Nie wiem jak to ruszyć z tym logarytmem.
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x +5}\) dla \(\displaystyle{ x=1}\) ma minimum równe \(\displaystyle{ f(1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Obliczyłem wierzchołek paraboli i zbiór wartości funkcji wyszedł mi :
\(\displaystyle{ (4; \infty )}\)
teraz podstawiłem to do logarytmu i wyszedł zbiór wartości : \(\displaystyle{ (1; \infty )}\) . Dobrze to ? Co teraz mam z tym zrobić ?
EDIT : JankoS, jak to wyliczyłeś ?
\(\displaystyle{ (4; \infty )}\)
teraz podstawiłem to do logarytmu i wyszedł zbiór wartości : \(\displaystyle{ (1; \infty )}\) . Dobrze to ? Co teraz mam z tym zrobić ?
EDIT : JankoS, jak to wyliczyłeś ?
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Rozbiłem to na 3 przypadki :
1. \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -1 )}\)
2. \(\displaystyle{ x \in (-1 ; 2\rangle}\)
3. \(\displaystyle{ x \in (2; \infty )}\)
Z 1 przypadku dostałem :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+1}}\)
Z 2 :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+9}}\)
Z 3 :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+5}}\)
Dobrze to ? Jeśli tak to co teraz z tym ?
1. \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -1 )}\)
2. \(\displaystyle{ x \in (-1 ; 2\rangle}\)
3. \(\displaystyle{ x \in (2; \infty )}\)
Z 1 przypadku dostałem :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+1}}\)
Z 2 :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+9}}\)
Z 3 :
\(\displaystyle{ \sqrt{x+5}}\)
Dobrze to ? Jeśli tak to co teraz z tym ?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Coś nie tak opuszczasz ||; z żadnego przypadku nie wychodzi to co podajesz.
Najpierw ustal dziedzinę tej (g).
Potem przypadki w ustalonej dziedzinie - pokaż nie tylko końcowe wyniki to Ci błędy pokażemy.
Najpierw ustal dziedzinę tej (g).
Potem przypadki w ustalonej dziedzinie - pokaż nie tylko końcowe wyniki to Ci błędy pokażemy.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
Dziedzinę mam obliczyć z przypadkami czy bez ? Tak to ma wyglądać ? :
\(\displaystyle{ 2\left|x+1 \right| - \left| x-2\right| + 5 \ge 0\\
2x+2-x+2+5 \ge 0\\
x \ge -9}\)
Czy źle coś ?
\(\displaystyle{ 2\left|x+1 \right| - \left| x-2\right| + 5 \ge 0\\
2x+2-x+2+5 \ge 0\\
x \ge -9}\)
Czy źle coś ?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 21:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wyznaczenie różnicy zbiorów,gdy A i B są zbiorami wartości
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -1 ) :
2x+2+x+2+5 \ge 0
x \ge - \frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in (-1 ; 2\rangle
2x+2-x-2+5 \ge 0
x \ge -5}\)
\(\displaystyle{ x \in \langle2; \infty )
2x+2-x+2+5 \ge 0
x \ge -3}\)
Tak to ma być ?
2x+2+x+2+5 \ge 0
x \ge - \frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in (-1 ; 2\rangle
2x+2-x-2+5 \ge 0
x \ge -5}\)
\(\displaystyle{ x \in \langle2; \infty )
2x+2-x+2+5 \ge 0
x \ge -3}\)
Tak to ma być ?