Przedstawianie relacji grafem
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Witajcie, mam problem z zadaniem:
\(\displaystyle{ r=\{x \cup y \Leftrightarrow |x-y|\leqslant 3 \wedge x \in A \wedge y \in B \}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ A=\{ x: x \in \mathbb{C} \wedge x|6 \} \\ B=\{ x \in \mathbb{C} \wedge x^{2}-2x-3 \leqslant 0 \}}\)
I mam to przedstawić w postaci grafu... nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o kilka podpowiedzi jak na to spojrzeć.
Nie wiem jeszcze jak zapisać rozwiązanie czegoś takiego:
\(\displaystyle{ A \oplus B}\)
Z góry dziękuję!
\(\displaystyle{ r=\{x \cup y \Leftrightarrow |x-y|\leqslant 3 \wedge x \in A \wedge y \in B \}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ A=\{ x: x \in \mathbb{C} \wedge x|6 \} \\ B=\{ x \in \mathbb{C} \wedge x^{2}-2x-3 \leqslant 0 \}}\)
I mam to przedstawić w postaci grafu... nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o kilka podpowiedzi jak na to spojrzeć.
Nie wiem jeszcze jak zapisać rozwiązanie czegoś takiego:
\(\displaystyle{ A \oplus B}\)
Z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 15:07 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \Leftrightarrow
Powód: Poprawa wiadomości. \Leftrightarrow
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
To zrobiłem, miałem w tym zadaniu jeszcze wyznaczyć iloczyn i sumę tych zbiorów i z tym jest ok, tylko nie mogę dać rady z tymi dwoma rzeczami ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Wypisanie par to nie problem, to rozumiem Tylko właśnie nie mam pojęcia jak wyglądają grafy relacji.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedstawianie relacji grafem
Wypisujesz elementy i robisz strzałki między elementami, które są ze sobą w relacji. Jeżeli jakiś element jest w relacji sam ze sobą to robisz na nim pętelkę.
Tutaj przykładowy wygląd takiego grafu: 24100.htm
Tutaj przykładowy wygląd takiego grafu: 24100.htm
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przedstawianie relacji grafem
A mnie cały czas zastanawia, co oznacza ten niepoprawny zapis:
JKCzolg pisze:\(\displaystyle{ r=\{x \cup y \Leftrightarrow |x-y|\leqslant 3 \wedge x \in A \wedge y \in B \}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Ok, wypisałem sobie pary, np (6,3), jest tego trochę, czy to działa na takiej zasadzie że robię sobie strzałkę od 6 do 3? Jeśli tak to znaczy że pętelkę robię tylko wtedy jak mam np parę (1,1) czy to działa jakoś inaczej?
@Jan Kraszewski: dostałem zadanie do rozwiązania jako trochę niewyraźne zdjęcie... \(\displaystyle{ r=\{x \vee y \Leftrightarrow |x-y|\leqslant 3 \wedge x \in A \wedge y \in B \}}\) Chyba niepoprawnie odczytałem symbol, czy teraz ma to sens?
@Jan Kraszewski: dostałem zadanie do rozwiązania jako trochę niewyraźne zdjęcie... \(\displaystyle{ r=\{x \vee y \Leftrightarrow |x-y|\leqslant 3 \wedge x \in A \wedge y \in B \}}\) Chyba niepoprawnie odczytałem symbol, czy teraz ma to sens?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedstawianie relacji grafem
Tak.Ok, wypisałem sobie pary, np (6,3), jest tego trochę, czy to działa na takiej zasadzie że robię sobie strzałkę od 6 do 3?
Tak.Jeśli tak to znaczy że pętelkę robię tylko wtedy jak mam np parę (1,1)
Nadal nie tak. Pewnie powinno tam być \(\displaystyle{ R,\ r,\ \sigma}\) albo \(\displaystyle{ \varrho}\)@Jan Kraszewski: dostałem zadanie do rozwiązania jako trochę niewyraźne zdjęcie...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Czyli tam było \(\displaystyle{ r}\) w takim razie.
To teraz jeszcze o tym grafie, mam trzy pary: (3,2), (2,2), (2,0), robię strzałkę od 3 do 2, potem zapętlam na dwójce bo to już jest druga para i robię kolejną strzałeczkę do 0? Graf ma łączyć wszystkie elementy relacji w miarę możliwości w taki sposób czy źle mówię?
To teraz jeszcze o tym grafie, mam trzy pary: (3,2), (2,2), (2,0), robię strzałkę od 3 do 2, potem zapętlam na dwójce bo to już jest druga para i robię kolejną strzałeczkę do 0? Graf ma łączyć wszystkie elementy relacji w miarę możliwości w taki sposób czy źle mówię?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Przedstawianie relacji grafem
a para
\(\displaystyle{ (3, 0)}\)??-- 24 czerwca 2011, 16:27 --\(\displaystyle{ (3,1)}\)
\(\displaystyle{ (2,-1)}\)
miales wypisac wszystkie pary, a nie te ktore Tobie pasują
jest ich jeszcze wiecej
\(\displaystyle{ (3, 0)}\)??-- 24 czerwca 2011, 16:27 --\(\displaystyle{ (3,1)}\)
\(\displaystyle{ (2,-1)}\)
miales wypisac wszystkie pary, a nie te ktore Tobie pasują
jest ich jeszcze wiecej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Te pary oczywiście też, jak wypisałem wszystkie to jest ich ponad 20, a tamte 3 wziąłem specjalnie żeby się spytać czy to się tak łączy ze sobą wszystko jak myślę
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedstawianie relacji grafem
Tak, oczywiście z \(\displaystyle{ 2}\) do \(\displaystyle{ 0}\).To teraz jeszcze o tym grafie, mam trzy pary: (3,2), (2,2), (2,0), robię strzałkę od 3 do 2, potem zapętlam na dwójce bo to już jest druga para i robię kolejną strzałeczkę do 0?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstawianie relacji grafem
Zrobiłem takiego grafa, poprawnie?
Jeśli tak to został mi jeszcze ten problem: \(\displaystyle{ A \oplus B}\) Bo w ogóle nie wiem co to jest ;/