Udowodnic, ze dla dowolnych ziobrow A,B,C, prawdziwe sa nastepujace rownosci :
1. \(\displaystyle{ A (B \setminus C) = (A B)\setminus(A C)}\)
2. \(\displaystyle{ C (A \setminus B) = (A C)\setminus(B C)}\)
Iloczyn kartezjański
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Iloczyn kartezjański
ad 1)
\(\displaystyle{ A (B \setminus C) = (A B) \setminus (A C)}\)
\(\displaystyle{ (x,y) A (B \setminus C) (x,y) (A B) \setminus (A C)}\)
Od lewej ....
L=\(\displaystyle{ (x,y) A (x,y) (B \setminus C)}\)
=\(\displaystyle{ x A y A x B y C}\)
=\(\displaystyle{ (y,x) (A B) (x,y) (A C)}\)
=\(\displaystyle{ (x,y) (A B) \setminus (A C)}\)=P
\(\displaystyle{ A (B \setminus C) = (A B) \setminus (A C)}\)
\(\displaystyle{ A (B \setminus C) = (A B) \setminus (A C)}\)
\(\displaystyle{ (x,y) A (B \setminus C) (x,y) (A B) \setminus (A C)}\)
Od lewej ....
L=\(\displaystyle{ (x,y) A (x,y) (B \setminus C)}\)
=\(\displaystyle{ x A y A x B y C}\)
=\(\displaystyle{ (y,x) (A B) (x,y) (A C)}\)
=\(\displaystyle{ (x,y) (A B) \setminus (A C)}\)=P
\(\displaystyle{ A (B \setminus C) = (A B) \setminus (A C)}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, o 22:19 przez robert179, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 12 razy
Iloczyn kartezjański
Mam do tego pytanie : skoro \(\displaystyle{ x A}\) to dlaczego \(\displaystyle{ (x,y) (A C)}\), dlaczego to x juz nie zawiera sie sie, skoro tylko y nie nalezalo do C?\(\displaystyle{ =x A y A x B y C \\
=(y,x) (A B) (x,y) (A C)}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Iloczyn kartezjański
robert179, przeczytaj jeszcze raz to, co napisales. A tak btw. - znasz def. iloczynu kartezjanskiego?
To moze dla przykladu pierwsze... (wczesniej byl maly blad, tzn. niedopowiedzialem czegos i chyba trzeba by w druga strone pokazac inkluzje)
Zacznijmy od prawej...
\(\displaystyle{ \equiv x\in A\wedge y\in B\wedge\sim [(x,y)\in A\times C]\equiv x\in A\wedge y\in B\wedge (x\in A\wedge y\in C)\equiv}\)
\(\displaystyle{ \equiv x\in A\wedge y\in B\wedge x\not\in A\vee x\in A\wedge y\in B\wedge y\not\in C\equiv x\in A\wedge y\in (B\setminus C)}\), a to mielismy pokazac.
To moze dla przykladu pierwsze... (wczesniej byl maly blad, tzn. niedopowiedzialem czegos i chyba trzeba by w druga strone pokazac inkluzje)
Zacznijmy od prawej...
\(\displaystyle{ \equiv x\in A\wedge y\in B\wedge\sim [(x,y)\in A\times C]\equiv x\in A\wedge y\in B\wedge (x\in A\wedge y\in C)\equiv}\)
\(\displaystyle{ \equiv x\in A\wedge y\in B\wedge x\not\in A\vee x\in A\wedge y\in B\wedge y\not\in C\equiv x\in A\wedge y\in (B\setminus C)}\), a to mielismy pokazac.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, o 21:13 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Iloczyn kartezjański
Co to niby znaczy?robert179 pisze:ad 1)
\(\displaystyle{ A (B \setminus C) (A B) \setminus (A C)}\)