Iloczyn kartezjański - jedno pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Iloczyn kartezjański - jedno pytanie
Mianowicie chodzi mi o to jak rozwinąć \(\displaystyle{ (A \times B)'}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 11:30 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Zły dział. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Iloczyn kartezjański - jedno pytanie
\(\displaystyle{ (a,b) \in (A \times B)' \Leftrightarrow (a,b)\notin A \times B \Leftrightarrow \neg (a \in A \wedge b \in B) \Leftrightarrow a\notin A \vee b\notin B \Leftrightarrow (a,b) \in (A \times Y)' \cup (X \times B)}\)Równoważności kolejno to : definicja dopełnienia iloczynu,definicja iloczynu,prawa De Morgana,co oznacza to ,że własność dla pary tyczy się tylko jednej współrzędnej?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Iloczyn kartezjański - jedno pytanie
w zasadzie chodzi mi o to ze załóżmy \(\displaystyle{ a \in (-3,5)}\) i \(\displaystyle{ b \in \left\langle -5,-1\right\rangle }\), to \(\displaystyle{ A' \times B'= {(a,b): a \in (- \infty,-3\rangle \cup \langle5, \infty ) \wedge b \in (- \infty ,-5) \cup (-1, \infty )}}\)
to jesli dobrze rozumiem to wtedy
\(\displaystyle{ (A \times B)'=\{(a,b): a \in (- \infty ,-3\rangle \cup \langle5, \infty ) \vee b \in \left\langle -5,-1\right\rangle\}}\)
to jak to narysować na wykresie ? bo nie bardzo wiem jak to "lub" tutaj przeniesc..
-- 9 lis 2010, o 20:49 --
dobra już wiem chyba nie kontaktowałam jak pisałam post powyżej;D
to jesli dobrze rozumiem to wtedy
\(\displaystyle{ (A \times B)'=\{(a,b): a \in (- \infty ,-3\rangle \cup \langle5, \infty ) \vee b \in \left\langle -5,-1\right\rangle\}}\)
to jak to narysować na wykresie ? bo nie bardzo wiem jak to "lub" tutaj przeniesc..
-- 9 lis 2010, o 20:49 --
dobra już wiem chyba nie kontaktowałam jak pisałam post powyżej;D
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy