Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
bacardi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 paź 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: bacardi »

Witam, znow potrzebuje pomocy, mianowicie jest to matematyka dyskretna... Z ktora na dobrych warunkach nie jestem.. Dziekuje za wszelka pomoc

1. \(\displaystyle{ A\oplus B = B\oplus A}\)
2. \(\displaystyle{ (A\oplus B)\oplus C = A\oplus(B\oplus C)}\)
3. \(\displaystyle{ A\cup (B\oplus C) = (A\cup B)\oplus (A\cup C)}\)
4. \(\displaystyle{ A\cap (B\oplus C) = (A\cap B)\oplus (A\cap C)}\)

Nalezy udowodnic formalnie, w czym jest problem u mnie Pozdrawiam
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: Mikolaj9 »

A co to jest za działanie \(\displaystyle{ \oplus}\)?
bacardi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 paź 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: bacardi »

jest to roznica symetryczna, nie wiem jak inaczej to zapisac, a tak mam w zadaniach
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: Mikolaj9 »

Tak myślałem.

Pierwsze dwie własności są trywialne:

\(\displaystyle{ x \in A \oplus B \Leftrightarrow x \in A \setminus B \vee x \in B \setminus A \Leftrightarrow x \in B \setminus A \vee x \in A \setminus B \Leftrightarrow x \in B \oplus A}\)

albo nie wchodząc aż tak głęboko

\(\displaystyle{ A \oplus B = A \setminus B \cup B \setminus A = B \setminus A \cup A \setminus B = B \oplus A}\)

albo też tak:

\(\displaystyle{ A\oplus B=(A \cup B) \setminus (A \cap B)}\)

i zamienić co trzeba w nawiasach.

Drugą robi się podobnie.

Czy aby na pewno trzecie jest prawdziwe?

Weźmy na przykład zbiory \(\displaystyle{ A=\{1,2\},B=\{1\},C=\{2\}.}\)
bacardi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 paź 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: bacardi »

dziekuje, wydaje mi sie, ze nie koniecznie musza byc prawdziwe, w takim wypadnku nalezy jakos udowodnic, ze nie sa, formalnie niestety ..
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: Mikolaj9 »

Ale podanie kontrprzykładu jest jak najbardziej formalnym uzasadnieniem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: Jan Kraszewski »

Mikolaj9 pisze:Drugą robi się podobnie.
Troszkę upraszczasz, drugie robione podobnie to dość wyczerpujący rachunek.

Inna wersja dowodu drugiego: 72730.htm

JK
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 18:13 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa linka.
bacardi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 paź 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: bacardi »

Dziekuje Panom, w takim razie, co mam zrobic z trzecim i czwartym?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: Jan Kraszewski »

W trzecim Mikolaj napisał Ci kontrprzykład, który jest dowodem na to, że nieprawdą jest, iż stosowna równość zachodzi dla dowolnych zbiorów.

Czwarta równość zachodzi dla dowolnych zbiorów, zatem trzeba to udowodnić.

JK
bacardi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 paź 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Sprawdzic, czy rownosci zachodza dla kazdego zbioru A B i C

Post autor: bacardi »

Dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ