taki niby standardzik, ale jednak nie jestem pewna czy dobrze rozumuję
Wyznacz zbiory \(\displaystyle{ A \cup B, A \cap B, A \setminus B, B \setminus A, A \cap B', B \setminus A'}\) w przestrzeni X gdy:
\(\displaystyle{ A=\left\{ x:x \in N \wedge x<25\right\}}\), \(\displaystyle{ B=\left\{ x: x=5k \wedge k \in N \wedge x \le 30\right\}}\), X=R
\(\displaystyle{ A \cup B = \left\{ x: x \in (- \infty ;25> \cup \left\{ 30\right\} \right\}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B = \left\{ x: x=5k, x<25, k \in N\right\}}\)
Jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy w dobrym kierunku idę i jak zabrać się za różnicę?
Wyznacz zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz zbiory
Ułatwia pod warunkiem, że iloczyn mam dobrze. Sądzisz, że mogę to zapisać tak:
\(\displaystyle{ A \setminus B=\left\{ x:x \neq 5k, k \in N, x \in N, x<25\right\}}\) ?
\(\displaystyle{ A \setminus B=\left\{ x:x \neq 5k, k \in N, x \in N, x<25\right\}}\) ?