Zapisz symbolicznie zbiory opisane w następujący sposób:
a) A- zbiór liczb nieparzystych niedodatnich
b) B- zbiór liczb naturalnych mniejszych od 9 i podzielnych przez 3
c) C- zbiór liczb , których kwadrat wynosi 16
d) D- zbiór liczb całkowitych ujemnych , nie mniejszych niż -8
e) E- zbiór liczb parzystych nie mniejszych niż 20
f) F - zbiór licz będących całkowitymi wielokrotnościami liczby "pi"
Logika matematyczna - przykład zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Logika matematyczna - przykład zadania
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 21:41 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
Logika matematyczna - przykład zadania
1) \(\displaystyle{ A = \{-(2n+1):n \in\mathbb{N}\}}\)
2) \(\displaystyle{ B = \{3n:n \in \mathbb{N} \wedge n<3 \}}\)
3) \(\displaystyle{ C = \{x \in \mathbb{R}:x^{2}=16\}}\)
4) \(\displaystyle{ D = \{n \in \mathbb{Z}^{-}:n \ge -8\}}\)
5) \(\displaystyle{ E = \{2n:n \in \mathbb{N} \wedge n \ge 10\}}\)
6) \(\displaystyle{ F = \{n \pi :n \in \mathbb{Z}\}}\)
2) \(\displaystyle{ B = \{3n:n \in \mathbb{N} \wedge n<3 \}}\)
3) \(\displaystyle{ C = \{x \in \mathbb{R}:x^{2}=16\}}\)
4) \(\displaystyle{ D = \{n \in \mathbb{Z}^{-}:n \ge -8\}}\)
5) \(\displaystyle{ E = \{2n:n \in \mathbb{N} \wedge n \ge 10\}}\)
6) \(\displaystyle{ F = \{n \pi :n \in \mathbb{Z}\}}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 23:14 przez rsasquatch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Logika matematyczna - przykład zadania
Mimo wszystko uważam, że
\(\displaystyle{ B=\{0,3,6\}}\)
\(\displaystyle{ C=\{-4,4\}}\)
wygląda lepiej. Albo przynajmniej
\(\displaystyle{ B = \{3n:n \in \mathbb{N} \wedge n<3 \}}\).
A przykład 5) jest źle, powinno być
\(\displaystyle{ E = \{2n:n \in \mathbb{N} \wedge n \ge 10\}}\)
JK
\(\displaystyle{ B=\{0,3,6\}}\)
\(\displaystyle{ C=\{-4,4\}}\)
wygląda lepiej. Albo przynajmniej
\(\displaystyle{ B = \{3n:n \in \mathbb{N} \wedge n<3 \}}\).
A przykład 5) jest źle, powinno być
\(\displaystyle{ E = \{2n:n \in \mathbb{N} \wedge n \ge 10\}}\)
JK