Zapisz symbolicznie zbiory

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
ptashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 11 mar 2006, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Zapisz symbolicznie zbiory

Post autor: ptashyna »

Zapisz symbolicznie wzory:
a) A - zbiór liczb parzystych
b) B - zbiór liczb nieparzystych niedodatnich
c) C - zbiór liczb naturalnych mniejszych od 9 i podzielnych przez 3
d) D - zbiór liczb, których wartość bezwzględna wynosi 5�
e) E - zbiór liczb, których kwadrat wynosi 16
f) F - zbiór liczb będących całkowitymi wielokrotnościami √2
g) G - zbiór potęg liczby 7 o wykładniku naturalnym
h) H - zbiór liczb całkowitych ujemnych, nie mniejszych niż -8
i) I - zbiór liczb parzystych nie większych niż 20
j) J - zbiór liczb będących całkowitymi wielokrotnościami liczby Π (pi)
k) K - zbiór liczb nieparzystych




POMÓŻCIE, BO JA NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zapisz symbolicznie zbiory

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ A=\{x:x\in\mathbb{R} x=2k k\in\mathbb{C}\}\\B=\{x:x\in \mathbb{R}\wedge x\leq 0\wedge x=2k+1\wedge k\in\mathbb{C}\}\\C=\{x:x\in\mathbb{N}\wedge x \mathbb{R}\wedge x=2k+1\wedge k\in\mathbb{C}\}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) - zbiór liczb całkowitych (jakbyś używała innych oznaczeń).
ptashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 11 mar 2006, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Zapisz symbolicznie zbiory

Post autor: ptashyna »

To jest zbyt skomplikowane. Prosze o prostszy zapis, ale za ten serdecznie dziękuję!
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zapisz symbolicznie zbiory

Post autor: Lorek »

Nie sądzę, aby prostszy symboliczny zapis istniał (ale mogę się mylić )
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34242
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Zapisz symbolicznie zbiory

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak to ma być do szkoły, to ujdzie, bo na studiach matematycznych za taki zapis daję zero punktów .
A naturalne parzyste można też tak: \(\displaystyle{ \{2n:n\in N\}}\).
JK
ODPOWIEDZ