Odnośnie definicji z wikipedii:
Czytając "Rachunek różniczkowy i całkowy" Fichtenholza doszedłem do tego, że taki przekrój wyznacza jakąś liczbę, powiedzmy \(\displaystyle{ x}\), która to liczba jest elementem największym klasy dolnej, elementem najmniejszym klasy górnej albo elementem, który można umieścić w miejscu luki, jeżeli w żadnej z klas nie ma elementu największego/najmniejszego. To by stało w sprzeczności z punktem 1. rodzajów przekroju opisanych na wikipedii. Jeżeli bowiem \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ \forall_{y \in B} x < y}\), to \(\displaystyle{ x \ne y}\), czyli wtedy nie byłoby elementu najmniejszego w klasie górnej. Czy coś źle zrozumiałem? Jeżeli tak, to może ktoś przy okazji podać zbiór liczbowy ze zwykłą relacją nierówności spełniający 1.?
Przekrój Dedekinda.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Przekrój Dedekinda.
U Fichtenolza te przekroje występują w przypadku liczb wymiernych, a tamtejszy porządek jest gęsty, zatem nie może zachodzić sytuacja pierwsza. Może ona zachodzić na przykład dla liczb całkowitych i takiego podziału:
\(\displaystyle{ A = \{x \in \mathbb{Z}: x \le 0\} \\
B = \{x \in \mathbb{Z}: x \ge 1\}}\).
\(\displaystyle{ A = \{x \in \mathbb{Z}: x \le 0\} \\
B = \{x \in \mathbb{Z}: x \ge 1\}}\).