Niech \(\displaystyle{ R \subset A \times A}\) będzie relacją określoną warunkiem:
\(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(y ^{2} +1)}\)
gdzie A={1,4,5,6,7,8}.
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku. Jeśli jest relacją częściowego porządku wyznacz jej elementy wyróżnione oraz dwa dowolne łańcuchy.
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 31 mar 2007, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
Mam do rozwiązania podobne zadanie... mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze robię:
1. zwrotność
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in A} xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \\}\) co jest oczywiście prawdą
2. antysymetria
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y \in A} xRy \wedge yRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \wedge (y ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=k(x^{2}+1) \ \wedge \ (x^{2}+1)=l(y^{2}+1) \ \wedge \ k,l \in \mathbb{Z} \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=kl(y^{2}+1) \ \wedge \ k,l \in \mathbb{Z} \Rightarrow \ x=y}\)
relacja jest antysymetryczna
3. przechodniość
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y,z \in A} xRy \wedge yRz \Leftrightarrow \
(x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \ \wedge \ (y ^{2} +1)|(z ^{2} +1) \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=k(x^{2}+1) \ \wedge \ (z^{2}+1)=m(y^{2}+1) \ \wedge \ k,m \in \mathbb{Z} \Leftrightarrow \\
(z^2+1)=mk(x^2+1) \Rightarrow (x ^{2} +1)|(z ^{2} +1) \Leftrightarrow xRz}\)
relacja jest przechodnia
zatem relacja jest częściowo porządkująca
4. spójność
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y \in A} xRy \vee yRx \Leftrightarrow \\
(x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \vee (y ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \\}\)
wykażemy, że relacja nie jest spójna przez podanie kontrprzykładu np.
\(\displaystyle{ x= 4, y=5}\) tj. \(\displaystyle{ x^2+1=17, y^2+1 = 26}\)
\(\displaystyle{ 26\nmid 17 \wedge 26 \nmid 17}\)
relacja nie jest zatem relacją liniowego porząku.
Jak wyznaczyć teraz łańcuchy i elementy wyróżnione??
1. zwrotność
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in A} xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \\}\) co jest oczywiście prawdą
2. antysymetria
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y \in A} xRy \wedge yRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \wedge (y ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=k(x^{2}+1) \ \wedge \ (x^{2}+1)=l(y^{2}+1) \ \wedge \ k,l \in \mathbb{Z} \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=kl(y^{2}+1) \ \wedge \ k,l \in \mathbb{Z} \Rightarrow \ x=y}\)
relacja jest antysymetryczna
3. przechodniość
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y,z \in A} xRy \wedge yRz \Leftrightarrow \
(x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \ \wedge \ (y ^{2} +1)|(z ^{2} +1) \Leftrightarrow \\
(y^{2}+1)=k(x^{2}+1) \ \wedge \ (z^{2}+1)=m(y^{2}+1) \ \wedge \ k,m \in \mathbb{Z} \Leftrightarrow \\
(z^2+1)=mk(x^2+1) \Rightarrow (x ^{2} +1)|(z ^{2} +1) \Leftrightarrow xRz}\)
relacja jest przechodnia
zatem relacja jest częściowo porządkująca
4. spójność
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x,y \in A} xRy \vee yRx \Leftrightarrow \\
(x ^{2} +1)|(y ^{2} +1) \vee (y ^{2} +1)|(x ^{2} +1) \\}\)
wykażemy, że relacja nie jest spójna przez podanie kontrprzykładu np.
\(\displaystyle{ x= 4, y=5}\) tj. \(\displaystyle{ x^2+1=17, y^2+1 = 26}\)
\(\displaystyle{ 26\nmid 17 \wedge 26 \nmid 17}\)
relacja nie jest zatem relacją liniowego porząku.
Jak wyznaczyć teraz łańcuchy i elementy wyróżnione??
-
- Administrator
- Posty: 34297
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
W zasadzie dobrze.
Uwagi:
1. Formalnie zapis
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in A} xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1)}\)
jest niepoprawny (z jednej strony masz kwantyfikator, a z drugiej nie). Lepiej byłoby napisać
"zwrotność
Dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in A}\) mamy
\(\displaystyle{ xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1)}\), co jest..."
2. Ostatnie wynikanie przy antysymetrii wymagałoby słowa komentarza.
3. By wyznaczyć łańcuchy i elementy wyróżnione narysuj diagram Hassego tego porządku.
JK
Uwagi:
1. Formalnie zapis
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in A} xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1)}\)
jest niepoprawny (z jednej strony masz kwantyfikator, a z drugiej nie). Lepiej byłoby napisać
"zwrotność
Dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in A}\) mamy
\(\displaystyle{ xRx \Leftrightarrow (x ^{2} +1)|(x ^{2} +1)}\), co jest..."
2. Ostatnie wynikanie przy antysymetrii wymagałoby słowa komentarza.
3. By wyznaczyć łańcuchy i elementy wyróżnione narysuj diagram Hassego tego porządku.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 31 mar 2007, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
Dziękuje za uwagi dot. zapisu, niestety nie mogę już edytować.
Natomiast z diagramem Hassego trochę się pogubiłem. Mianowicie pewne twierdzenie mówi nam, że każda zbiór z relacją częściowo uporządkowaną ma diagram Hassego. wyżej wykazaliśmy, że nasza relacja jest relacją częściowego porządku.
Natomiast, gdy zabrałem się do rysowania to np {4} nie można połączyć z żadnym innym elementem, podobnie dla {6} i {8}. Czy wierzchołki te mogą zostać niepołączone ? Ale czy wtedy będzie to diagram?
pozdrawiam
Natomiast z diagramem Hassego trochę się pogubiłem. Mianowicie pewne twierdzenie mówi nam, że każda zbiór z relacją częściowo uporządkowaną ma diagram Hassego. wyżej wykazaliśmy, że nasza relacja jest relacją częściowego porządku.
Natomiast, gdy zabrałem się do rysowania to np {4} nie można połączyć z żadnym innym elementem, podobnie dla {6} i {8}. Czy wierzchołki te mogą zostać niepołączone ? Ale czy wtedy będzie to diagram?
pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34297
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
Oczywiście, że mogą. Diagram Hassego może nawet nie mieć żadnych połączeń... (w skrajnym przypadku relacji równości, która też jest częściowym porządkiem).
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34297
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbadać, czy jest to relacja częściowego i liniowego porządku
Tak.Rafix_ pisze: w takim razie przykładowymi łańcuchami są: {1,5} lub {1,7}, tak?
Popatrz na diagram i zastanów się, które elementy są minimalne (nie mają nic pod sobą), a które maksymalne (nie mają nic nad sobą). Pamiętaj, że ten sam element może być równocześnie minimalny i maksymalny. Ponieważ i jednych i drugich będzie więcej niż jeden, więc nie będzie ani największych, ani najmniejszych.Rafix_ pisze:co będzie el. wyróżnionym?
JK