Mam szklankę czarnej kawy. Najpierw wypiłem szóstą część tej kawy i dolałem do szklanki mleka, by była pełna. Następnie wypiłem trzecią część szklanki i znów dolałem mleka, by szklanka była pełna. Wreszcie po raz trzeci wypiłem pół szklanki i po raz trzeci dolałem mleka, aż szklanka się wypełniła. Wtedy wypiłem zawartość szklanki do dna. Przede mną stoi pusta szklanka, a ja rozmyślam, czego wypiłem więcej, kawy czy mleka?
ktoś umie rozwiązać tę zagadkę )
pzdr!
KAWA i MLEKO
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
KAWA i MLEKO
Wypito całą szklankę kawy (kawy nie dolewano).
Ilość wypitego mleka to tyle, ile w sumie go dolano: \(\displaystyle{ \frac{1}{6} + \frac{1}{3} + \frac{1}{2} = 1}\).
Wypito tyle samo mleka i kawy (po jednej szklance).
Ilość wypitego mleka to tyle, ile w sumie go dolano: \(\displaystyle{ \frac{1}{6} + \frac{1}{3} + \frac{1}{2} = 1}\).
Wypito tyle samo mleka i kawy (po jednej szklance).