Pierogi

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Adrianoli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona góra

Pierogi

Post autor: Adrianoli »

W hotelu trzy osoby zamówióły pierogi. Gdy przynieśli te pierogi do hotelu 1 osoba zjadła
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i poszła spać. Gdy obudziła sie druga osoba też zjadła \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i zasneła. Gdy w końcu obudziła sie trzecia również zjadła \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
pierogów i zasneła. Zostało 8 pierogów. Ile było na początku. przedstaw sposób obliczeń:).
Eriol Velcrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Pierogi

Post autor: Eriol Velcrow »

\(\displaystyle{ 8+3* \frac{1}{3} = 9}\)
Awatar użytkownika
prajmus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Pomógł: 4 razy

Pierogi

Post autor: prajmus »

\(\displaystyle{ \frac{2}{3}(\frac{2}{3}(\frac{2}{3}x))=8\\
\frac{8}{27}x=8\\
x=27}\)


skoro pierwszy zjadł 1/3 to zostało 2/3 potem drugi zostawił po sobie 2/3 tego co zostało po pierwszym, a trzeci zostawił 2/3 tego co pozostawili dla niego poprzednicy stąd równanie.
Adrianoli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona góra

Pierogi

Post autor: Adrianoli »

Odpowiedź prajmusa jest poprawna.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Pierogi

Post autor: MagdaW »

Skąd pochodzi to zadanie? Z podobnym spotkałam się w "Śladami Pitagorasa". Zgadzam się z Adrianoli
ODPOWIEDZ