Z góry przepraszam za zły dział, ale nie potrafię przeglądać żadnych for internetowych Polskich.
Za pisownie też .
Mamy kostkę, naciśnięcie kostki daje nam możliwość wylosowania cyfr. od 1 do 6
Od 1 do 3 mieścimy się w tabeli L, a od 3 do 6 mieścimy się w tabeli H
Proszę o wyliczenie prawdopodobieństwa w dziesięciu kręceniach kostką stosując zasadę, h i l .
Czyli pełne kręcenie od 1 do 10 , przykład
1-kręceni= H
2-kręcenie= L
3-kręcenie=L
etc.
Może być też na 6 kręceń jeśli parzystość ma prostszą regułę obliczenia.