Przestrzeń 3D

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
SciTuber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2016, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 15 razy

Przestrzeń 3D

Post autor: SciTuber »

Cześć, borykam się z następującą zagadką:

Wyobraźmy sobie przestrzeń punktów 3D. Mamy do dyspozycji dwie nitki o różnych kolorach. Punkty w przestrzeni możemy z sobą łączyć w dowolny sposób tymi nitkami. Naszym zadaniem jest połączyć te punkty tak, aby każdy punkt był do jakiegoś połączony. Dodatkowo łącząc te punkty, nie możemy stworzyć trójkąta z nici danego koloru. Ile mamy takich kombinacji? Czy w każdym przypadku jest możliwe połączenie punktów w taki sposób?

Mogę prosić o jakieś podpowiedzi, zagadnienia do przeanalizowania?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Przestrzeń 3D

Post autor: Dasio11 »

A nie wystarczy, że ustalimy jeden punkt i połączymy go czerwoną nitką ze wszystkimi innymi?
SciTuber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2016, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 15 razy

Przestrzeń 3D

Post autor: SciTuber »

Każdy punkt z każdym musi być połączony, zle się wyraziłem
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Przestrzeń 3D

Post autor: kerajs »

To wtedy dla większej ilości punktów niż pięć zawsze będą jednokolorowe trójkąty.
.
Sądzę ze dla rozróżnialnych punktów są:
\(\displaystyle{ 2}\) układy dla \(\displaystyle{ 2}\) punktów
\(\displaystyle{ 6}\) układów dla \(\displaystyle{ 3}\) punktów
\(\displaystyle{ 18}\) układów dla \(\displaystyle{ 4}\) punktów
\(\displaystyle{ 12}\) układów dla \(\displaystyle{ 5}\) punktów
SciTuber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2016, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 15 razy

Re: Przestrzeń 3D

Post autor: SciTuber »

Nie do końca rozumiem jak rozrozniasz te układy. Dla 2 punktów 2 układy?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Przestrzeń 3D

Post autor: kerajs »

Możliwe układy dla dwóch punktów:

\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[blue](0,0)--(2,0);
\draw[red](5,0)--(7,0);
\fill (0,0)circle (0.1);
\fill (2,0)circle (0.1);
\fill (5,0)circle (0.1);
\fill (7,0)circle (0.1);
\end{tikzpicture}}\)




Możliwe układy dla trzech punktów:

\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[blue](0,1)--(0,0)--(2,0);
\draw[blue](5,1)--(7,0)--(5,0);
\draw[blue](10,0)--(10,1)--(12,0);
\draw[red](0,1)--(2,0);
\draw[red](5,1)--(5,0);
\draw[red](10,0)--(12,0);
\fill (0,0)circle (0.1);
\fill (0,1)circle (0.1);
\fill (2,0)circle (0.1);
\fill (5,0)circle (0.1);
\fill (5,1)circle (0.1);
\fill (7,0)circle (0.1);
\fill (10,0)circle (0.1);
\fill (10,1)circle (0.1);
\fill (12,0)circle (0.1);
\end{tikzpicture}}\)

\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[red](0,1)--(0,0)--(2,0);
\draw[red](5,1)--(7,0)--(5,0);
\draw[red](10,0)--(10,1)--(12,0);
\draw[blue](0,1)--(2,0);
\draw[blue](5,1)--(5,0);
\draw[blue](10,0)--(12,0);
\fill (0,0)circle (0.1);
\fill (0,1)circle (0.1);
\fill (2,0)circle (0.1);
\fill (5,0)circle (0.1);
\fill (5,1)circle (0.1);
\fill (7,0)circle (0.1);
\fill (10,0)circle (0.1);
\fill (10,1)circle (0.1);
\fill (12,0)circle (0.1);
\end{tikzpicture}}\)
ODPOWIEDZ