Zagadka matematyczna

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
batomek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 cze 2017, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Zagadka matematyczna

Post autor: batomek »

Potrzebuje ukryć liczbę 366867 pod ciągiem działań matematycznych (poziom szkoły średniej).
Pomógłby ktoś wymyślić jakiś fajny szereg działań dajacy taki wynik?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ 366867=5^2 \cdot 11^4 +(3^3+2)^2+1}\)

Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 366867=366866+1}\)
Ale ze mnie śmieszek.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: Zahion »


Wziąć kilka wzorków, dobrać odpowiednią ich ilość tak, aby przy danych wartościach \(\displaystyle{ n}\) sumowały się do potrzebnej liczby.
batomek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 cze 2017, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: batomek »

Dzięki wszystkim za pomysły. A jakby dorzucić coś trudniejszego, może jakiś logarytm?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: a4karo »

=1!+2!+4!+3*5!+5*6!+9!
Awatar użytkownika
MalinaZMelonami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 wrz 2016, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Zagadka matematyczna

Post autor: MalinaZMelonami »

\(\displaystyle{ 366867=\left( {13 \choose 6}-6! -1265+ \sum_{n=1}^{35} n ^{2} \right) \cdot \left( \frac{2 ^{10}}{40} - \frac{3}{5}\right)+ \left(\sqrt[3]{19683}+log_69 {4761}\right) ^{2}+ 2^{2 ^{2} } -\left(729 ^{ \frac{1}{6} } \right) \cdot log_7 {16807}}\)

Mam nadzieję, że się zgadza.
ODPOWIEDZ